30 Νοε 2011

Ο αγρότης που ανακάλυψε νέο μαθηματικό τύπο


Η ιστορία του ξεκίνησε το 1970 στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας και η μοίρα του έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Άλλωστε, στο χωριό δεν είχε πολλές επιλογές. Η δίψα όμως για μάθηση αποδείχθηκε το μεγαλύτερο εφόδιο, που του έδωσε την ώθηση για να κάνει την υπέρβαση. Το πτυχίο προγραμματιστών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πήρε το 1988 τον οδήγησε... στα χωράφια. Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί: «Τα μόρια δεν έφταναν για να συνεχίσω σε κάποιο ΤΕΙ κι έτσι τελείωσαν οι σπουδές».

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Θύμα της ξηρασίας τα έλατα στις ΗΠΑ φέτος


Τα φετινά Χριστούγεννα, οι καλλιεργητές ελάτων σε Τέξας και Οκλαχόμα είναι πιθανό να κάνουν την ίδια ευχή: να βρέξει. Η ξηρασία και οι πυρκαγιές «γονάτισαν» μεταξύ άλλων τις φυτείες τους, όπου αυτές τις μέρες θα υποδέχονταν γονείς και παιδιά για να επιλέξουν μαζί ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Πολλοί καλλιεργητές προσανατολίζονται τώρα στην εισαγωγή δέντρων από άλλες πολιτείες, ενώ δείχνουν να έχουν πάρει απόφαση ότι απ' όσα έλατα τους έμειναν, φέτος αποκλείεται να βγάλουν κέρδος. Το χειρότερο όλων ωστόσο είναι ότι μαζί με τα μεγάλα δέντρα που επρόκειτο να κοπούν, «θύματα» του καιρού έπεσαν και τα νεαρά έλατα. «Σου προκαλεί κατάθλιψη, πραγματικά», λέει ο Ντέιβιντ Μπάρφιλντ από το Νιου Κέινι του Τέξας. «Αυτή θα ήταν η σύνταξή μας».
Ο ίδιος και η σύζυγός του, οι οποίοι αγόρασαν την

Ηφαίστειο εκκενώνει 4 χωριά!


Το ξύπνημά του ηφαιστείου Τουνγκουαράχουα σκόρπισε πανικό. Άμεσα, οι 700 κάτοικοι των τεσσάρων χωριών που βρίσκονται στα... πόδια του, ειδοποιήθηκαν να φύγουν το συντομότερο.
Το ηφαίστειο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο. Στην τοπική διάλεκτο το Τουνγκουαράχουα σημαίνει «Λαιμός της Φωτιάς». Είναι ενεργό από το 1999 και την περασμένη Κυριακή άρχισε να «πετάει» πετρές, στάχτη και λάβρα!


Πηγή:

Παράταση σε εισφορές ΕΛΓΑ μόνο για λίγους & υπό όρους


Νέα παράταση της υποχρέωσης καταβολής της εισφοράς για συγκεκριμένους λόγους και συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών θα ανακοινώσει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ο ΕΛΓΑ. Την ημέρα που λήγει η τελευταία προθεσμία, ο Οργανισμός θα επεκτείνει την περίοδο πληρωμής (τοις μετρητοίς) των εισφορών μέσω τράπεζας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Μέχρι τώρα, ο Οργανισμός έχει συγκεντρώσει 56 εκατ. ευρώ μέσω των παρακρατήσεων από την ενιαία ενίσχυση και άλλα 20 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του, τοις μετρητοίς από τους παραγωγούς.

Πηγή:


Μελέτη για την ανάδειξη του Σελίου κατέθεσε ο δήμος Βέροιας


Στην υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα: «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», για την εκτέλεση του έργου «Ανάδειξη Οικισμού Σελίου» με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, προχώρησε ο Δήμος Βέροιας μετά τη σύνταξη της σχετικής μελέτης.
Η μελέτη αφορά τον χώρο έκτασης 11 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει:

Ενεργειακή επάρκεια για αιολικό πάρκο στο Βέρμιο


Την ύπαρξη αξιόλογης ενεργειακή επάρκειας στο Βέρμιο, όπου μπορούν να υλοποιηθούν αιολικά πάρκα που θα προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη στο Δήμο ενισχύοντας τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, πιστοποιεί μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ΑΠΘ και παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας. Την μελέτη, που κόστισε 15.000 ευρώ, παρουσίασε ο Ναουσαίος καθηγητής του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Καρακώστας ο οποίος προσέφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του.
Τα συμπεράσματα της μελέτης, είναι:

29 Νοε 2011

Pellet: η ιδανική λύση για οικονομική θέρμανση


Τo Pellet είναι η ιδανική λύση για οικονομική θέρμανση. Δείτε τι είναι, ποια είναι η τιμή του και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
1) Τι είναι το pellet (πέλλετ);
Το pellet είναι στερεό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σαν καύσιμο υλικό, έχει κυλινδρική μορφή και είναι ιδιαίτερα συμπαγές. Ανήκει στη κατηγορία των στερεών καυσίμων (βιοκαύσιμα) και παράγεται από προϊόντα επεξεργασίας ξύλου ή και φυτών (π.χ. πριονίδια, αγριαγκινάρα). Το pellet έχει σαν χαρακτηριστικό την χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (περίπου 10%) και έτσι κατά την καύση του παρέχει πολύ υψηλή απόδοση.

Σουβλάκι ξιφία µε πιπεριά και φρέσκο θυµάρι


Υλικά:

Για τέσσερα άτομα
4 φέτες ξιφίας

2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

1/2 κοµµάτι χαλούµι

1/2 κρεµµύδι σε φέτες

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 λεµόνι (το χυµό του)

2 κουταλιές φρέσκο θυµάρι ψιλοκοµµένο

αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο

8 ξυλάκια για σουβλάκια


Χοιρινά φιλετάκια με σάλτσα πιπεριάς


Υλικά:

6 χοιρινά φιλετάκια
3 ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
50 γρ. πράσινες ελιές (μεγάλες)
1 ξερό κρεμμύδι
λίγο λάδι ελιάς
αλάτι
πιπέρι
λίγο νερό ή το ζωμό από την πιπεριά
λίγα κλαράκια μαϊντανό

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τα τελευταία 13 χρόνια


Ιδιαίτερα  ανησυχητικό ρεκόρ καταγράφει η τελευταία 15ετία, καθώς από το 1997 έως σήμερα σημειώθηκαν 13 χρονιές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έζησε ο πλανήτης,  όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο περιθώριο των συζητήσεων της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.



Συγκεκριμένα η μέση θερμοκρασία της τελευταία δεκαετίας

Στον εισαγγελέα ο Ροντούλης για τα χρήματα που κράτησαν οι ενώσεις από τους αγρότες για το ΟΣΔΕ


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν από τους αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2011 από τις ΕΑΣ.
Ειδικότερα, τον εισαγγελέα πρωτοδικών Λάρισας, κ. Πασχάλη Παπαοικονόμου, επισκέπτεται τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αστέριος Ροντούλης, προκειμένου να του καταθέσει στοιχεία και να ζητήσει την έρευνα της εισαγγελίας κατά παντός υπευθύνου, όσον αφορά τις «παράνομες» παρακρατήσεις χρημάτων από παραγωγούς που – όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο υφυπουργός – έγιναν από κάποιες ΕΑΣ κατά την διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Συμμετοχή Γ. Παπακωνσταντίνου στην 17η Συνδιάσκεψης της Σύμβασης-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, στο Durban


Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέλλον του πλανήτη μας. Οι στόχοι και τα εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ανεξάρτητα από την προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας μας και την παροχή καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για κάθε πολίτη.

Τα τελευταία 70 χρόνια ο πιο άνυδρος Νοέμβριος


Ο παραδοσιακά πιο βροχερός μήνας του χρόνου, φέτος ήταν ο πιο άνυδρος των τελευταίων δεκαετιών. Εντυπωσιακά μειωμένο το ύψος της βροχής στις περισσότερες περιοχές της χώρας

O πιο άνυδρος Νοέμβριος των τελευταίων δεκαετιών ήταν για πολλές περιοχές της χώρας ο φετινός Νοέμβρης. Οριακή ήταν η κατάσταση στην πρωτεύουσα, όπου καταρρίφθηκε αρνητικό ρεκόρ 70ετίας: Η Αθήνα γνώρισε το 1/50 των μέσων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται τέτοια εποχή στα γεωγραφικά της όρια...

Στην Αυστραλία το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου



 
Στόχος τους είναι να προστατέψουν τις τεράστιες εκτάσεις στη Θάλασσα των Κοραλλιών.
Όπως ανακοίνωσε ο Αυστραλός υπουργός Περιβάλλοντος, Tony Burke, το θαλάσσιο πάρκο που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν, θα καλύπτει όση έκταση καταλαμβάνουν η Γαλλία και η Γερμανία μαζί και θα συμβάλλει στην προστασία των ψαριών, των κοραλλιογενών υφάλων, των θαλάσσιων χελωνών και των οικοτόπων των αποδημητικών πτηνών.

«Η περιβαλλοντική σημασία της Θάλασσας των Κοραλλιών

28 Νοε 2011

Τροφές για αποτοξίνωση


Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό με μια φέτα λεμόνι. Βοηθάει το σώμα να αποτοξινωθεί και να κάψει λίπος, ενώ βοηθάει και στην πέψη.
Προσθέστε στη διατροφή σας πολλά σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, σέσκουλα, μπρόκολα. Θα ωφελήσουν όχι μόνο τα μαλλιά σας, αλλά θα βοηθήσουν και το σώμα μας να απαλλαγεί από τις τοξίνες του περιβάλλοντος. Το πράσινο τσάι, πλούσιο σε κατεχίνες, βοηθάει καταλυτικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας στις Βρυξέλλες


Η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή Ν.Δ κ. Παπαστάμκου από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2011.Η Ε.Ν.Α. Ημαθίας που τα τελευταία χρόνια  κινητοποιείται έντονα με συνεχείς ενημερώσεις και συζητήσεις σε αγροτικά θέματα, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και συμμετείχε στην επίσκεψη μαζί με την νεοσύστατη Ε.Ν.Α. Πιερίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε αναλυτικά:

Οικολογική Ομάδα Βέροιας: "Ποιοι οριοθετούν στην Θέση 12;"


Aπό την Οικολογική Ομάδα Βέροιας εστάλη επιστολή σχετικά με τις παρεμβάσεις οριοθέτησης στην περιοχή πάνω από το φράγμα του Αλιάκμονα, την γνωστή ως "Θέση 12", που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων: "Ποιος αλήθεια άρχισε να οριοθετεί στην "θέση 12", πάνω από τον Αλιάκμονα; Με ποιο δικαίωμα και άδεια; Θα ασχοληθεί κανείς; Για να ξέρουμε και οι άλλοι, να αρχίσουμε να σκάβουμε στο πάρκο της Ελιάς, να παλουκώνουμε και να τσιμεντάρουμε τα παλούκια. Θα απαντήσει κάποιος υπεύθυνος ή κανένας τέτοιος δεν υπάρχει;
Εκτός βέβαια, αν το αποτέλεσμα των

ΡΑΕ: Ζητά μείωση των χρεώσεων για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου


Παρέμβαση προς την Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής προκειμένου να μειώσει τις χρεώσεις για τις νέες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο άσκησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με έγγραφο προς τον γενικό διευθυντή της εταιρίας Χ. Μπαλάσκα. Όπως επισημαίνεται, η ΡΑΕ έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες και παράπονα για το κόστος των συνδέσεων υποψήφιων καταναλωτών, όταν η απόσταση για τη σύνδεση υπερβαίνει τα 25 μέτρα από το υπάρχον δίκτυο και απαιτείται επέκταση του δικτύου διανομής.

Ξεπέρασε τα 1600 μεγαβάτ η ισχύς των αιολικών πάρκων


Ξεπέρασε τα 1600 μεγαβάτ, τον Οκτώβριο, η ισχύς των αιολικών πάρκων που βρίσκονται σε λειτουργία, σημειώνοντας αύξηση 18,5 % σε σχέση με το τέλος του 2010.
Συγκεκριμένα, οι ανεμογεννήτριες έφθασαν στα 1621,27 μεγαβάτ (1340,25 στην ηπειρωτική Ελλάδα και 281,02 στα μη διασυνδεδεμένα νησιά) ενώ άλλα 155,1 μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ως το τέλος του έτους ή το 2012.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η οποία έχει "χαρτογραφήσει" την αγορά και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
 Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση:

Δήμος Σκοπέλου Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2011, ανακυκλώσαμε μαζί 9,76 τόνους ηλεκτρικών συσκευών!



Όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν! Οι κατηγορίες των προϊόντων που συλλέγει ο δήμος μας είναι οι μεγάλες οικιακές συσκευές, μικρές... οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικά είδη, φωτιστικά είδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου και συσκευές αυτόματης διανομής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Χιλιανές ποικιλίες καυτερών πιπεριών ανάλογα με την καυστικότητα τους


  Εξαιρετικά Καυτερή




 Πολύ καυτερή  



Καυτερή   



Μέτρια      

 

Αναπτυξιακή βοήθεια: Προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους


Προτεραιότητα θεωρούν τη βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Ειδικότερα, το 84% των απαντήσεων στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο τάσσονται υπέρ της αναπτυξιακής βοήθειας που συμβάλλει στην έξοδο των πληθυσμών της υφηλίου από τη φτώχεια.
Επιπλέον, η πλειονότητα των πολιτών της Ένωσης, σε ποσοστό 84%, στηρίζει τον προσανατολισμό της βοήθειας της ΕΕ προς τη χρηστή διακυβέρνηση και την τήρηση των

Εκατό σύγχρονα ποδήλατα από το Δήμο Ηρακλείου


Την ευαισθητοποίηση του σε θέματα περιβάλλοντος αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ο Δήμος Ηρακλείου στην Κρήτη και ο Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης.
Σήμερα, Δευτέρα 28/11/2011 στις  12:30 το μεσημέρι, στο Παγκρήτιο Στάδιο (εντός αγωνιστικού χώρου – είσοδος Θύρα 1), ο  Δήμαρχος Ηρακλείου, θα παρουσιάσει 100 νέα Σύγχρονα Ποδήλατα για το Πρόγραμμα Προώθησης του Ποδηλάτου ως μέσου φιλικού προς το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο.
Επίσης θα γίνει και η παρουσίαση τεσσάρων Ειδικών Ποδηλάτων Πρώτων Βοηθειών.

Πρόγραμμα Προβολής Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ


τη Διαχειριστική Επιτροπή  της Κοινής Οργάνωσης Γεωργικών Αγορών, που συνεδρίασε στις  09/11/2011 στις Βρυξέλλες, εγκρίθηκαν συνολικά 20 προγράμματα «Ενημέρωσης και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων για τρίτες χώρες», στο πλαίσιο των κανονισμών (ΕΚ) 3/2008 του και (ΕΚ) 501/2008, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τα 20 προγράμματα τριετούς διάρκειας που εγκρίθηκαν, τα 6 είναι ελληνικά και συγκεκριμένα  τα εξής:

Πρόγραμμα προώθησης Ευρωπαϊκού Ελαιολάδου στη Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Νορβηγία, προϋπολογισμού  5.922.130 ευρώ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ).
Πρόγραμμα προώθησης ΠΟΠ και ΠΓΕ Ελαιολάδου, ΠΟΠ Τυριών, ΠΟΠ και ΠΓΕ Οίνων, ΠΟΠ Κορινθιακής Σταφίδας και ΠΓΕ Ελιών σε Ρωσία, Ουκρανία και Κίνα, προϋπολογισμού 3.811.912 ευρώ (ΕΑΣ Ζακύνθου - ΕΑΣ Νάξου - ΕΑΣ Σητείας - ΕΑΣ Καβάλας - Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών - Κουρέλλας ΑΕ).
Πρόγραμμα προώθησης Ευρωπαϊκών Μεταποιημένων Φρούτων σε Τουρκία και Αυστραλία, προϋπολογισμού 1.612.932 ευρώ (Δίκτυο Ελληνικών Κονσερβοποιείων Φρούτων ΑΕ).
Πρόγραμμα προώθησης Ευρωπαϊκής Σταφίδας σε Ρωσία, Ουκρανία, Αμερική και Καναδά, προϋπολογισμού 3.820.440 ευρώ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγίου - ΠΕΣ).
Πρόγραμμα προώθησης Φέτας ΠΟΠ σε ΗΠΑ, προϋπολογισμού 4.928.352 ευρώ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων - Παραπροϊόντων - Υποπροϊόντων Τυριού Φέτας   ΠΟΠ).
Πρόγραμμα προώθησης ΠΟΠ και ΠΓΕ Οίνων σε Ρωσία και Κίνα, προϋπολογισμού 2.392.632 ευρώ (Ομάδα Ελλήνων Οινοποιών).
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης &  Τροφίμων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα  προγράμματα προβολής  και προώθησης των ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, που προσδίδει προστιθέμενη αξία και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού μας τομέα. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr., στην ενότητα  «ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ- ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», ή να απευθυνθούν στην Δ/νση Γεωργικών Εφαρμογών, Τμήμα Ε΄,  στα τηλέφωνα 210 2128200, 210 2128232. Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους ότι προθεσμία υποβολής προγραμμάτων προώθησης, τόσο για τις χώρες της ΕΕ όσο και για τις τρίτες χώρες,  λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2011,  βάσει και του Καν 1085/2011.

Πηγή:


Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή υπηρεσία «Ελληνικά Τρόφιμα» για την προβολή των ντόπιων τροφίμων




Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιούργησε στο διαδίκτυο τις απαραίτητες ψηφιακές υποδομές, με σκοπό να προσφέρει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των συντελεστών παραγωγής, εμπορίας, διακίνησης  και προβολής των «Ελληνικών Τροφίμων».


Βιοκαύσιμα: έρευνα της Κομισιόν για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές


Τις καταγγελίες ότι οι Αμερικανοί εξαγωγείς βιοαιθανόλης χρησιμοποιούν παράνομα κρατικές επιδοτήσεις για την πώληση των καυσίμων τους στην Ευρώπη σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ερευνά η Κομισιόν.

Η έρευνα ξεκινά ένα μήνα μετά την καταγγελία του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Συνδέσμου Βιοαιθανόλης ePURE, ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις στις ΗΠΑ δίνουν στους Αμερικανούς εξαγωγείς τη δυνατότητα να μειώνουν τις τιμές πώλησης στην ΕΕ κατά 40%.

26 Νοε 2011

Στις Βρυξέλες για το πρόγραμμα Ήλιος ο υπουργός Περιβάλλοντος


Στις Βρυξέλες βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπου και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία: Η συμβολή της ηλιακής ενέργειας και το Πρόγραμμα "Ήλιος"», στo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την εκδήλωση οργανώνουν η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά, και η Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, ενώ θα κάνουν

Ο θεσμός του Γεωργικού Συμβούλου στη νέα ΚΑΠ



Η Κομισιόν, στις προτάσεις της που κατέθεσε για την ΚΑΠ μετά το 2013, υποστηρίζει ότι σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της μεταρρύθμισης θα είναι ένα βελτιωμένο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών. «Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσει η Κομισιόν ότι θα υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος ποιοτικής ενημέρωσης και πληροφόρησης προς όλους τους αγρότες της ΕΕ», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής θα αναλάβει να συντάξει την πρότασή του για το θέμα αυτό, την οποία και θα καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν, θα υπάρξει ένας μηχανισμός παροχής συμβουλών σε όλους τους αγρότες που θα μετέχουν στα συστήματα της βασικής και περιβαλλοντικής

Γεμιστέ πιπεριές κέρατο με αλλαντικά φέτα και κασέρι


Υλικά:

Για τέσσερα άτομα

1 ½ κιλό πιπεριές κέρατο
1 κουτί κονσέρβα swan
½  κιλό κασέρι
½ κιλό φέτα
Μισό κουτί σε χάρτινη συσκευασία Pummaro
Ρίγανη
1 αυγό

Τουρλού στην κατσαρόλα


Υλικά:

Για τέσσσερα άτομα

1 κιλό πιπεριές κέρατο
2 κιλά ντομάτες
½ κιλό φέτα
2-3 αυγά
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις τσιγαρίζουμε μεσα στο ελαιόλαδο εώς ότου ροδοκοκκινήσουν προσθέτουμε την ντομάτα και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου ανακατέυοντας συχνά προσθέτουμε την φέτα τριμμένη σβήνουμε την φωτιά και τέλος βάζουμε τα αυγά τα οποία πρίν τα έχουμε χτυπήσει και είναι έτοιμο.


Σημείωση:

οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα τον φούρνο.


Φασόλια γίγαντες


Υλικά:

Για τέσσερα άτομα

·        ½ κιλό φασόλια
·        1 μεγάλο κρεμμύδι
·        2-3 καρότα
·        Κόκκινο πιπέρι
·        Μάυρο πιπέρι
·        Αλάτι
·        Λίγο σέληνο
·        2 φύλλα δάφνης
·        1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

Γριβάδι με κρεμμύδια στον φούρνο











Υλικά:

Για τέσσερα άτομα
          1 κιλό ψάρι γριβάδι κομμένο σε φέτες       
          1 κιλό κρεμμύδια
·      1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
·        Αλάτι
·        Πιπέρι
·        Μαϊντανός

Αυγά μάτια στον φούρνο με κρεμμύδια


Υλικά:

Για τέσσερα άτομα
·         1 κιλό κρεμμύδια
·         8 αυγά
·         1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
·         Αλάτι
·         Πιπέρι μάυρο
·         Πιπέρι κόκκινο
·         Μαϊντανό

25 Νοε 2011

Μαγνήτης βιοποικιλότητας το γαϊδουράγκαθο


«Μαγνήτης» βιοποικιλότητας αποδεικνύεται η καλλιέργεια αγριαγκινάρας (ή άλλως γαϊδουράγκαθο) στη χώρα μας, αφού στο χώρο όπου αναπτύσσεται «φιλοξενεί» ακόμη και πεταλούδες Αφρικής, που αναπαράγονται την άνοιξη πάνω στα φύλλα της!

Αυτό το γεγονός, μάλιστα, τράβηξε την προσοχή της ομάδας του National Geographic, που εντυπωσιάστηκαν από το θέαμα, όπως λέει ο επικεφαλής του γνωστού περιοδικού στη χώρα μας Νίκος Μάργαρης.

Περιβάλλον Πώς επηρεάζει την θερμοκρασία το διοξείδιο του άνθρακα;


Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανώς λιγότερο ευαίσθητες στο αυξανόμενο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, που δεν ανατρέπουν μεν τη γνωστή εικόνα της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, αλλά πάντως υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι λιγότερο επείγων και ότι η θερμοκρασία μέσα στον 21ό αιώνα θα αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Πρίνστον, Κορνέλ κ.α., με επικεφαλής τον Ανδρέας Σμίτνερ του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", χρησιμοποίησαν παλαιοκλιματολογικά δεδομένα, ενώ τα προηγούμενα κλιματολογικά μοντέλα είχαν χρησιμοποιήσει κυρίως μετεωρολογικά στοιχεία των τελευταίων 150 ετών για να εκτιμήσουν το μέτρο ανταπόκρισης (δηλαδή την ευαισθησία) της θερμοκρασίας και γενικότερα του κλίματος σε σχέση με το αυξανόμενο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο συνεχώς συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και έχει σήμερα πια σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης.

Πηγή: 

Βοιωτία: Χειροπέδες σε ιδιοκτήτη βιομηχανίας που μόλυνε το περιβάλλον



Μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η βιομηχανία έριχνΑιφνιδιαστικό έλεγχο πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (24-11-2011) οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε βιομηχανία, στην περιοχή της Κάτω Τιθορέας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport.gr, οι Ελεγκτές της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς της Αττικής, έε ανεξέλεγκτα επικίνδυνα απόβλητα...
καναν έκτακτο περιβαλλοντικό έλεγχο και αυτοψία την ώρα που λειτουργούσε η βιομηχανία και συγκεκριμένα κατά τη διαδικασία επεξεργασίας βαμβακόσπορου για την παραγωγή βαμβακέλαιου.

Θεσσαλία: Χρώμιο στα υπόγεια νερά Το θέμα φτάνει στη βουλή


Ολικό και εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις οι οποίες ξεπερνούν θεσμοθετημένα ή επιστημονικώς παραδεκτά όρια ανιχνεύθηκαν...
στη νότια Θεσσαλία (περιοχές Αρμενίου, Κιλελέρ και Στεφανοβικείου). Τα στοιχεία που καταδεικνύουν το πρόβλημα κατέθεσαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη και ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) κ. Κ. Παπαβασιλείου.
Σύμφωνα με το ''Βήμα'', στις περιοχές αυτές οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης αυξημένες τιμές νιτρικών καταλοίπων και άλλων μετάλλων. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι στατιστικώς σημαντικά.
Το γεγονός αυτό, όπως εξήγησαν οι ειδικοί, σημαίνει ότι η επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων δεν αφορά περιστασιακό ή εποχιακό γεγονός αλλά έχει μόνιμο χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αυξημένες τιμές χρωμίου φαίνεται να οφείλονται στην κακή χρήση ψεκαστικών μηχανημάτων και στην απόρριψη παρασκευασμάτων και συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων, ενώ δεν αποκλείεται και η επιβάρυνση εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.
 Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και τα υπόλοιπα μέλη της, αποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης ώστε οι αρμόδιοι φορείς (Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, αποκεντρωμένη διοίκηση Στερεάς Ελλάδος - Θεσσαλίας και Περιφέρεια Θεσσαλίας) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να ενημερώσουν για την πρόοδο των ενεργειών που έχουν ήδη δρομολογήσει.



Πηγή:

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=108292&catid=21


24 Νοε 2011

Εποπτική Αρχή Αγροτικών Συνεταιρισμών


Σάρκα και οστά έλαβε η υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αναλάβει τον έλεγχο και τη διαχείριση του Μητρώου Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΣΑΟ). Είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση των διατάξεων του νέου Νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που αφορά άμεσα και την Ημαθία. Πάντως, σύμφωνα με όσα δηλώνουν συνεταιριστές από το Νομό μας, το «στοίχημα» είναι η στελέχωση της Εποπτικής Αρχής και όχι απλά η δημιουργία της.

Ραέτα με πιπεριές


Υλικά:

1-2 πιπεριές γλυκιές μεγάλες [κόκκινες, πράσινες, κίτρινες]
1 ντομάτα
1 κρεμμύδι
1 μiκρή καυτερή κόκκινη πιπεριά
2 πρέζες κόκκινο καυτερό πιπέρι
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
1/4 του κιλού γιαούρτι

Εκτέλεση:

Κοτόπουλο φούρνου με πιπεριές και σελινόριζα


Υλικά:

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή μπουτάκια κοτόπουλου
3 πιπεριές (1 πράσινη-1 κόκκινη-1 κίτρινη)
1 σελινόριζα (καθαρισμένη)
3-4 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

23 Νοε 2011

Πληρωμή Προκαταβολής Ενιαίας Ενίσχυσης 2011


Με αφορμή την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2011 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 50% σε 700.000 δικαιούχους αποτέλεσε στόχο στον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η μεγάλη πλειοψηφία από τις  Οργανώσεις Παραγωγών συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά. Η διαδικασία του ΟΣΔΕ μετά από χρόνια για πρώτη φορά μπήκε σε νέα βάση:

Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2011 έγινε δωρεάν για όλους τους δικαιούχους

Διευκρινήσεις για την παρακράτηση χρημάτων των αγροτικών επιδοτήσεων από τις Ενώσεις ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης


Να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για την παρακράτηση μέρους των χρημάτων των αγροτικών επιδοτήσεων στις οποίες προχωρούν οι Αγροτικές Ενώσεις ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του αναφέρει ότι «ξεκίνησε σήμερα η προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων των δικαιούχων στην Κρήτη, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, αρκετοί δικαιούχοι αντικρίζουν το ποσό στο λογαριασμό τους

Πιπερόπιτα


Υλικά:

1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
3 πράσινες μακρόστενες πιπεριές
μισό κιλό φέτα
4 αβγά
1 φλυτζάνι τραχανά
λίγο μαϊντανό
1 πακέτο φύλλο (κουρού)

Αραβικές πίτες γεμιστές με κοτόπουλο


Υλικά:

1 πακέτο αραβικές πίτες (συσκ. των 6)
3 φιλέτα μπούτι κοτόπουλο ψιλοκομμένο
3 πιπεριές ψιλοκομμένες σε διάφορα χρώματα
1 συσκευασία (μικρή) μανιτάρια
1 κουτί κρέμα γάλακτος των 200 ml
1/2 ποτήρι λευκό κρασί ή ρετσίνα
κασέρι τριμμένο
αλάτι - πιπέρι

Μεζές πικάντικος


Υλικά:

6 ώριμες ντομάτες
4 αβγά
2 πιπεριές (αν βρείτε και χρωματιστές θα δώσει καλή όψη στο πιάτο)
1 κουτί μανιτάρια ή φρέσκα
100 γραμ. ζαμπόν ή μπέικον
λίγες ελιές
200 γραμ. φέτα

Ριγκατόνι με πράσα


Υλικά:

500 γραμ. ριγκατόνι
2 πράσα σχετικά μεγάλου μεγέθους
10 περίπου φέτες ζαμπόν
1 κόκκινη πιπεριά (κατά προτίμηση 1 μικρό κέρατο, δηλ κόκκινη καυτερή, όχι παραπάνω. Γίνεται λίγο καυτερό)
400-500 γραμ. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση πηχτή, πχ. meggle)
βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
τυρί ρεγκάτο kerrygold

Αντίβ (σικορέ) με πιπεριές


Υλικά:

3 – 4 αντίβ
2 πράσινες πιπεριές
14 ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι
2 κουτ. σούπας ντομάτα λιαστή ψιλοκομμένη
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3/4 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε νερό και ζεματάτε τα αντίβ για 4 – 5 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα κόβετε στη μέση και τα βάζετε σε λαδωμένο πυρέξ. Τα αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε από πάνω τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τις ελιές, τη ντομάτα, το κουκουνάρι και το ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζετε μα την παρμεζάνα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη. Αν θέλετε γκρατινάρετε λίγο στο γκριλ.

Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας: Oι πειραματικές καλλιέργειες στέβιας δείχνουν καλές προοπτικές και πλεονεκτήματα της χώρας μας


«Εκτιμώ ότι η στέβια θα καλλιεργηθεί σε πολλά στρέμματα σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες (όπως μύρτιλο, ιπποφαές, κ.α.). Αυτό θα συμβεί επειδή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ζήτησης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή παράγει μόλις το 30% των αναγκών της σε ζάχαρη», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας, πρώην Γεωπόνος ερευνητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, με αφορμή την έγκριση από την ΕΕ των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά και προσθέτει: «Όμως και οι ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να καλυφτούν από την χώρα μας».