19 Νοε 2012

Φρούτα και λαχανικά με κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση; Βοηθούν στην αρθρίτιδα;


Τα καροτενοειδή, οι κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες  χρωστικές ουσίες που συντίθεται από τα φυτά, συμμετέχουν σε αρκετές  διαφορετικές  βιολογικές δραστηριότητες . Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με κίτρινες και πορτοκαλί χρωστικές ουσίες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης , που διεξήχθη από την ομάδα
ερευνητών (DJ Pattison et al), στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, που έγινε επί  εννέα χρόνια και με συμμετοχή 25 000 ασθενών, οι ερευνητές εξέτασαν τις δίαιτες  88 ατόμων που είχαν προσβληθεί  από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συνέκριναν αυτή τη δίαιτα με εκείνη  176 ατόμων που δεν είχαν καμιά ένδειξη αυτής της  νόσου. Βρήκαν ότι τα άτομα που έπασχαν από την νόσο,  είχαν καταναλώσει 40%  β-κρυπτοξανθίνη ς και  20% ζεαξανθίνης λιγότερο από ότι,  τα υγιή άτομα. Αυτές οι δύο ουσίες είναι αντιοξειδωτικά της  οικογένειας των καροτενοειδών. Δίνουν στα φρούτα και στα λαχανικά το κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη  τροφίμων,  που είναι πλούσια σε β-κρυπτοξανθίνη και ζεαξανθίνη  έχουν δύο φορές  λιγότερο  ρίσκο  να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα από εκείνα, που κατανάλωναν λιγότερο. Η καθημερινή κατανάλωση ενός  ποτηριού με  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού παρέχει αρκετά από αυτά τα αντιοξειδωτικά για την προστασία από την ασθένεια, υποστηρίζουν  οι ερευνητές.
Το 2004,  η ίδια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έδειξε,  ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας . Μερικά αντιοξειδωτικά , που περιέχονται σε φρούτα και σε λαχανικά έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.  Σε μακροπρόθεσμη βάση,  θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα την προστασία κατά του εκφυλισμού των αρθρώσεων,  που σχετίζεται με την φλεγμονώδη διεργασία, η οποία είναι η αιτία  νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Σε μία άλλη μελέτη  του 2005 των SK Bai et al, το β-καροτένιο φαίνεται να  εμφανίζει αντι-φλεγμονώδη δράση  αναστέλλοντας  την φλεγμονώδη γονιδιακή  έκφραση. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μία μείωση στην έκφραση διαφόρων προφλεγμονωδών γονιδίων  με προσθήκη  β- καροτενίου   μετά από χρήση  ενδοτοξίνης, για πρόκληση φλεγμονής σε μακροφάγα In vitro,  καθώς και σε ποντίκια  in vivo .
Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν  επίσημη απόδειξη της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των φρούτων και λαχανικών,  που είναι πλούσια σε κίτρινες και πορτοκαλί χρωστικές ουσίες.  Όπως αναφέρουν και οι επιστήμονες πρέπει,  να γίνουν περαιτέρω μελέτες  ώστε να προσδιοριστεί και να επαληθευθεί, εάν αυτές οι χρωστικές  θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

Πηγές:

Pattison DJ, Symmons DP, et al. Dietary beta-cryptoxanthin and inflammatory polyarthritis: results from a population-based prospective study.Am J Clin Nutr. 2005 Aug;82(2):451-5.
Pattison DJ, Silman AJ, et al. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study. Ann Rheum Dis. 2004 Jul;63(7):843-7.
Bai SK, Lee SJ, Na HJ, et al.: beta-Carotene inhibits inflammatory gene expression in lipopolysaccharide-stimulated macrophages by suppressing redox-based NF-kappaB activation. Exp Mol Med 2005; 37(4): 323-34. 
Maiani G, Caston MJ, Catasta G, et al.: Carotenoids: actual knowledge on food sources, intakes, stability and bioavailability and their protective role in humans. Mol Nutr Food Res 2009; 53 Suppl 2: S194-218.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου