20 Νοε 2012

Ζεαξανθίνη.


Η Ζεαξανθίνη είναι μια αντιοξειδωτική χρωστική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Βρίσκεται σε πολλά αρωματικά χορταρικά, σε  φρούτα και σε λαχανικά καθώς και στον κρόκο του αυγού.

Γενικότερα τα συστατικά που ανήκουν στα φυσικά φλαβονοειδή παρέχουν  στον οργανισμό αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία. Η ζεαξανθίνη ανήκει στα
καροτενοειδή , μια ομάδα φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών,  που διαιρείται περαιτέρω σε άλλες δύο ομάδες : στα καροτένια και στις ξανθοφύλλες. Η ζεαξανθίνη είναι μια ξανθοφύλλη,  που είναι σημαντική,  για την υγεία των ματιών και παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης. Στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού υπάρχει μεγάλη ποσότητα ζεαξανθίνης. Συμβάλλει σημαντικά,   στην προστασία του ματιού από την υπεριώδη (UV)  ακτινοβολία , και εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν στον αμφιβληστροειδή και στο φακό του ματιού,  βλάβες  που μπορεί να σχετίζονται, με   διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας,  με καταρράκτης, και με  γλαύκωμα Οι καλύτερες πηγές  ζεαξανθίνης είναι  τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα χόρτα, λάχανο, και το σπανάκι. Επίσης η ζεαξανθίνη βρίσκεται, στον κρόκο του αυγού και σε κίτρινα φρούτα και λαχανικά.



Πρόκειται για  μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται μαζί με τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά, ή σε συνδυασμό με λιπαρά οξέα, όπως  ιχθυέλαια  και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες με  χαμηλά λιπαρά ή δίαιτες  στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια φρούτων και  λαχανικών, έχουν  αυξημένο κίνδυνο έλλειψης καροτενοειδών. Αναφέρεται ότι το κάπνισμα επίσης, επιβραδύνει την απορρόφηση των καροτενοειδών, οπότε οι καπνιστές θα πρέπει να προσλαμβάνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Πηγές:

Mares-Perlman JA, Fisher AI, Klein R, et al. Lutein and zeaxanthin in the diet and serum and their relation to age-related maculopathy in the third national health and nutrition examination survey. Am J Epidemiol. 2001;153(5):424-432.
Gale CR, Hall NF, Phillips DI, Martyn CN. Lutein and zeaxanthin status and risk of age-related macular degeneration. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2003;44(6):2461-2465.
http://www.vitaminstuff.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου