20 Νοε 2012

Το εξαγωγικό ενδιαφέρον για το ελληνικό κυδώνι δίνει ώθηση και στις τιμές. Μικρή παραμένει ωστόσο η εγχώρια παραγωγή.


Στα ίδια με πέρσι είναι η παραγωγή και οι τιμές για το κυδώνι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι τιμές παραγωγού κατά μέσο όρο κινούνται στα 32 λεπτά/κιλό ενώ σε περιπτώσεις εξαγωγής μπορεί να φθάσουν και τα 50 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η οργανωμένη καλλιέργεια της κυδωνιάς στη χώρα μας βρίσκεται ακόμα σε… βρεφικό στάδιο. Στην Ελλάδα παράγονται, σύμφωνα
με τους παραγωγούς, περίπου 10.000 τόνοι κυδώνια το χρόνο, τα οποία δεν επαρκούν για την εσωτερική κατανάλωση, και εισάγονται κάποιες ποσότητες κυρίως από την Τουρκία. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου τόσο η περυσινή όσο και η φετινή παραγωγή σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στη Βέροια, πλήγηκε από την «εντομοσπορίωση» δημιουργώντας απώλειες στην παραγωγή. Για την καλλιέργεια, τα προβλήματα και τις προοπτικές ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το μεγαλύτερο ίσως παραγωγό στην χώρα μας, τον κ. Δημήτρη Δαμιανό, ο οποίος καλλιεργεί σήμερα περίπου 100 στρέμματα στη Βέροια.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «η χρονιά ήταν πολύ ζεστή και τα κυδώνια άργησαν να δέσουν. Αν δεν υπήρχε και η εντομοσπορίωση όπως και πέρυσι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 30 έως 32 λεπτά/κιλό. Μια ικανοποιητική τιμή θα ήταν περίπου στα 50 λεπτά/κιλό διότι το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει. Δεδομένων μάλιστα των ραντισμάτων που χρειάζονται και για το βακτήριο το κόστος αναβαίνει».

Εξαγωγές
Για έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα προς την αγορά της Λευκορωσίας κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την περιοχή Φωτολίβος Δράμας, κ. Χρήστος Γκόντιας. «Τα κυδώνια έχουν ζήτηση στο εξωτερικό. Εγώ έχω την ποικιλία «Γίγαντες Βοσνίας» και φέτος έκλεισα μια συμφωνία για Λευκορωσία. Η τιμή που μου έδωσε είναι στα 50 λεπτά/κιλό. Ωστόσο από αυτά που ακούω για τις τιμές στην υπόλοιπη Ελλάδα ξεκινούν από 20 λεπτά/κιλό».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το αν η καλλιέργεια έχει μέλλον ο κ. Γκόντιας μας απάντησε ότι αν κλείσει σίγουρες αγορές για το εξωτερικό τότε θα επεκτείνει την καλλιέργεια «αφού είναι μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια».

Περιοχές
Τέλος να σημειωθεί ότι για τη διάδοση της κυδωνιάς – σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί – οι καταλληλότερες περιοχές, στη χώρα μας, πρέπει να θεωρηθούν αυτές που το κλίμα τους εμφανίζει τα τυπικά χαρακτηριστικά του μεσογειακού, αν και μπορεί να καλλιεργηθεί, σε κατάλληλες περιοχές, σε ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη καλλιέργεια τα δένδρα χρειάζονται ετήσιο κλάδευμα καρποφορίας, φυτοπροστασία και κανονικές λιπάνσεις, για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων καρπών, την αύξηση της παραγωγικότητας των δένδρων και τον περιορισμό των ασθενειών.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου