21 Νοε 2012

Δεν αρκούν οι de minimis για να σώσουν τον χοιροτροφικό τομέα αλλά χρειάζονται και επενδύσεις, λένε οι κτηνοτρόφοι.


Δεν αρκούν οι ενισχύσεις «de minimis» που σχεδιάζει να δώσει το ΥπΑΑΤ, δηλώνουν στον ΑγροΤύπο οι χοιροτρόφοι. Το ελληνικό χοιρινό πωλείται ήδη στα 1,60 ευρώ το κιλό ζων βάρος. Όμως το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος ζωοτροφών από τα ιστορικά ρεκόρ που έχει φτάσει η τιμή της σόγιας, ενώ παράλληλα η ζήτηση είναι μειωμένη και πολλοί φοβούνται ότι με τις περικοπές των μισθών θα
υπάρχει πρόβλημα και τις ημέρες των εορτών. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες πιέζουν τους χοιροτρόφους να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων. Ένα ακόμη πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι χοιροτρόφοι το 2013 είναι οι μετατροπές των εγκαταστάσεών τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες ευζωίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα κόστος που θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Αυτό που ζητάνε οι χοιροτρόφοι είναι να ενταχθούν με ειδικό κονδύλι στον επενδυτικό νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Να θυμίσουμε ότι μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ντατσιάν Τσόλος, το ΥπΑΑΤ μελετά να καταβάλλει τις ενισχύσεις «de minimis» στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση (κυρίως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και λίγοι αγελαδοτρόφοι, στις πεδινές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις).

Το ύψος των ενισχύσεων για την ενεργοποίηση του κανονισμού «de minimis» που αφορά σε κρατικές ενισχύσεις για την κτηνοτροφία δύναται να φθάσει περίπου στα 25 εκατ. € για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα περιθώρια του κανονισμού. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν τα ποσά που θα προκύψουν από την ανακατανομή του άρθρου 68 του Κανονισμού 73/2009.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, «οι τιμές παραγωγού βρίσκονται σε καλά επίπεδα αλλά υπάρχει πρόβλημα με το κόστος των ζωοτροφών λόγω των υψηλών τιμών που έχει φτάσει η σόγια. Στην παρούσα φάση οι ενισχύσεις «de minimis» θα είναι πολύτιμες, γιατί οι χοιροτρόφοι βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση και θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν ελπίζοντας σε ένα καλύτερο 2013, όπως δείχνουν οι διεθνείς προοπτικές. Η φιλοσοφία του ΥπΑΑΤ είναι τις ενισχύσεις αυτές να τις μοιραστούν η χοιροτορφία και η πτηνοτροφία, μιας και αυτοί οι κλάδοι δεν εισπράττουν άλλες ενισχύσεις και ταΐζουν τα ζώα τους με υψηλού κόστους ζωοτροφές. Ελπίζω να μην υποχωρήσει από αυτή τη θέση του το Υπουργείο.
Όσον αφορά τα πρώην άτοκα δάνεια, με δική μας παρέμβαση έχει δοθεί στο παρελθόν μια λύση από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη και όσοι δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση να μπούνε σε ρύθμιση. Σύμφωνα με αυτή τη ρύθμιση οι χοιροτρόφοι θα ξεκινήσουν να πληρώσουν την πρώτη δόση στις 31/12/2012.
Όμως σημαντικές αλλαγές θα φέρουν στον τομέα της χοιροτροφίας από τις αρχές του 2013 οι νέοι κανόνες ευζωίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση αυτούς, θα επέλθουν αλλαγές ως προς τα τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν σε κάθε ζώο, τις συνθήκες εξαερισμού και γενικότερα τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Η Νέα Ομοσπονδία ευελπιστεί να επιτύχει - σε συνεργασία με την πολιτεία - ένα στοχευμένο σχέδιο επιδοτούμενης βελτίωσης των εγκαταστάσεων έτσι ώστε να μην επωμιστούν όλο το οικονομικό βάρος οι χοιροτρόφοι. Στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ δόθηκαν κάποια οικονομικά κίνητρα για να υπάρξουν αυτές οι κτιριακές μετατροπές. Τώρα καλούμαστε μόνοι μας να προσαρμοστούμε και αυτό είναι ένα σοβαρό κόστος. Κάθε χοιροτρόφος θα κληθεί να δηλώσει στην Πολιτεία ότι θα προσαρμοστεί μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στο 2013. Από εκεί και μετά θα είναι δεσμευτικό και αν δεν υπάρξουν αυτές οι τροποποιήσεις θα ανακαλούνται άδειες.
Πάντως θεωρώ ότι οι προοπτικές του κλάδου είναι καλές αν και η Πολιτεία βοηθήσει. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξουν επενδύσεις στον κλάδο για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πριν 10 χρόνια ένας μέσος όρος στην ΕΕ παραγόμενων χοιρινών ανά χοιρομητέρα ετησίως είναι 23 – 24 ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 30. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχουμε παραμείνει στα 20 – 21 χοιρίδια ανά έτος. Τα τελευταία Σχέδια Βελτίωσης είχαν μοριοδότηση που στην ουσία άφηναν εκτός τη χοιροτροφία. Αυτό που έχουμε σαν αίτημα είναι να ενταχθούμε στον επενδυτικό νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης, με ξεχωριστό κονδύλι που θα αφορά τον πρωτογενή τομέα».
Ο κ. Μπούρας τόνισε ακόμη και την ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία ενός πλήρους μητρώου χειροειδών αλλά και της ποιοτικής κατάταξης στα σφαγεία.

Ο κ. Χήτας, που έχει μια παραγωγική μονάδα σε έκταση 400 στρεμμάτων στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η αγορά είναι πολύ πιεσμένη και το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό. Αγοράζουμε τις ζωοτροφές σε πολύ υψηλές τιμές. Στα 600 ευρώ ο τόνος είχε φτάσει πριν ένα μήνα ενώ αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 550 ευρώ ο τόνος και τα καλαμπόκια τα αγοράζουμε στα 270 ευρώ τον τόνο. Από την άλλη οι καταναλωτές φαίνονται πολύ «κουμπωμένοι» και κανείς δεν ξέρει πως θα κυμανθεί η αγορά στις ημέρες των Χριστουγέννων. Άλλες χρονιές η αγορά σημείωνε μεγάλη άνοδο όμως τώρα κανείς δεν γνωρίζει πως θα κυμανθεί. Γενικά πάντως τα πράγματα στη χοιροτροφία είναι πολύ δύσκολα και οι ενισχύσεις «de minimis» δεν αρκούν για να βοηθήσουν τον κλάδο. Αν και οι τράπεζες «πιέζουν» για να πληρωθούν τα πρώην άτοκα δάνεια, που τώρα έχουν γίνει έντοκα, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο σε αυτή την οικονομική συγκυρία να πληρωθούν από τους χοιροτρόφους».

Όπως επισημαίνει ο κ. Αντ. Μπάιρας, χοιροτρόφος από την Ξάνθη, «με τις ζωοτροφές να πουλιούνται σε τόσο υψηλές τιμές δεν υπάρχουν προοπτικές και δεν πρόκειται να βοηθήσει καμιά ενίσχυση «de minimis». Η σόγια και τα δημητριακά έχουν φτάσει στα ύψη. Τα έξοδα τρέχουν και στις 31 Δεκεμβρίου θα μας ζητήσουν τα χρήματα από το άτοκο δάνειο που είχε χορηγήσει επί υπουργίας του ο Αλ. Κοντός. Είχα μια μονάδα δυναμικότητας 1.000 χοιρομητέρων και μέχρι το 2010 δεν χρωστούσα σε καμιά τράπεζα. Τώρα ετοιμάζομαι να κλείσω».

«Οι ενισχύσεις αυτές είναι μια ανάσα για έναν πνιγμένο», αναφέρει ο χοιροτρόφος από την Νέα Αρτάκη Εύβοιας κ. Ιορδάνης Μαύρος. «Κάποιοι θα καταφέρουν να επιζήσουν ενώ οι υπόλοιποι θα αποσυρθούν από την αγορά. Όσον αφορά τις τιμές δεν νομίζω ότι η αυξημένη ζήτηση των Χριστουγέννων να συμπαρασύρει και τις τιμές. Οι καταναλωτές επειδή δεν έχουν χρήματα θα αναγκαστούν να μειώσουν την ποσότητα που αγοράζουν. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί οι τιμές των ζωοτροφών αυτή την περίοδο βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα».

Σταύρος Παϊσιάδης


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου