8 Δεκ 2012

Για το 2015 μετατίθεται η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.


Στην πρώτη επίσημη παραδοχή ότι η νέα ΚΑΠ δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο προχώρησε η Κομισιόν. Μέχρι τώρα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος επέμενε, παρά τις περί αντιθέτου ενδείξεις, ότι η νέα ΚΑΠ θα είναι έτοιμη στην ώρα της, για να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2014.


Η Κομισιόν θέτει πλέον ως στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ενισχύσεις από το 2015, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει την έναρξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης από το 2014,
Όμως ο Γκουίλιμ Τζόουνς, μέλος της ομάδας του Ρουμάνου επιτρόπου, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η νέα ΚΑΠ να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014, καθώς οι διαπραγματεύσεις τραβούν  σε μάκρος.

Ο Τζόουνς προσέθεσε ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ενισχύσεις από το 2015, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει την έναρξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης από το 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Farmer's Guardian, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα ήταν να υπάρξει συμφωνία για την ΚΑΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζόουνς, η Κομισιόν, δεν σκοπεύει να ανακοινώσει ακόμα μεταβατικές διατάξεις για την περίπτωση που σημειωθεί καθυστέρηση στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, κι αυτό γιατί στόχος παραμένει το 2014 και η δημοσίευση τέτοιων διατάξεων θα ισοδυναμούσε με αποδοχή ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί.

Κουρμαδάς Λεωνίδας


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου