8 Δεκ 2012

Στα 2,40 ευρώ το κιλό οι ισπανικές τιμές ελαιολάδου.


Διορθωτικές πιέσεις έχει προκαλέσει στην ισπανική αγορά του ελαιολάδου, η προτίμηση των ιταλών εμπόρων στο φθηνότερο και ποιοτικότερο ελληνικό προϊόν.


Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως η ισπανική παραγωγή θα είναι σημαντικά μειωμένη εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 60 χρόνων.
Μειωμένη κατά 70-80% αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου και στην περιοχή του Μαρμαρά της Τουρκίας, όπου και βρίσκονται η καρδία της ελαιοκαλλιέργειας της χώρας. Η μείωση αυτή αποδίδεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα το Υπ. Γεωργίας να καλεί τους παραγωγούς να λάβουν υπόψη τους τα δεδομένα διεκδικώντας υψηλότερες τιμές από την περσινή χρονιά.

«Τα τελευταία χρόνια η ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί σημαντικά» αναφέρει ο Λεάντρο Ραβέτι, τεχνικός διευθυντής της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ελαιολάδου της Αυστραλίας. Ιδιαίτερα για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η ζήτηση αναμένεται να διατηρηθεί υψηλή και φέτος, παρά τις υψηλότερες τιμές, ξεπερνώντας μάλιστα την προσφορά. Η έλλειψη αυτή είναι που οδηγεί τους επιτήδειους σε νοθείες και δημιουργεί προβλήματα και δυσφήμιση στην εμπορία του προϊόντος. Η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνεται στα 2,41 ευρώ το κιλό στην ισπανική αγορά, σημειώνοντας μικρή διόρθωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,31 ευρώ το κιλό, ενώ ο δείκτης εθνικών τιμών αναφοράς διαμορφώνεται στα 2,27 ευρώ το κιλό.

Κατσένιος Νίκος


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου