7 Δεκ 2012

Φυτεύουμε σκόρδα.


Ο λόγος που φυτεύουμε τα σκόρδα μας αυτή την εποχή και όχι την άνοιξη είναι γιατί χρειάζονται τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα πριν φυτρώσουν. Σε κάποιες χώρες συνδυάζουν τη μέρα που φυτεύουν σκόρδα με κάποια γιορτή ή τη χειμερινή ισημερία.

Παρόλο που είναι προτιμότερο να φυτέψετε τα σκόρδα σας στο τέλος του φθινοπώρου με αρχές του χειμώνα, σε περιοχές με πολύ χαμηλή θερμοκρασία μπορούν να φυτευτούν και την άνοιξη αλλά αργούν περισσότερο να μεγαλώσουν.


Φυτεύουμε τις σκελίδες μας ανά δέκα εκατοστά πλάτος και σε βάθος τουλάχιστον πέντε
εκατοστών. Προσέχουμε να μη τις φυτέψουμε ανάποδα γιατί δε πρόκειται να δούμε σκόρδα.Διαλέγουμε πάντοτε να φυτέψουμε τις μεγαλύτερες σκελίδες γιατί θα μας δώσουν μεγαλύτερα σκόρδα, τις μικρότερες μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας.

Το σκόρδο λατρεύει τον ήλιο αλλά μισεί τα στάσιμα νερά και τα πολύ υγρά εδάφη. Επιλέξτε μια ηλιόλουστη τοποθεσία για τα φυτά σας και δοκιμάστε να τα μεγαλώσετε ακόμα και σε μεγάλες γλάστρες. Γενικά είναι εφικτό να πάρουμε τα σκόρδα της χρονιάς από γλάστρες μια και συνήθως δε χρησιμοποιούμε πάρα πολλά σκόρδα στη διάρκεια του έτους.

Όταν αρχίζει να μεγαλώνει το σκόρδο μας μοιάζει πολύ με το φρέσκο κρεμμυδάκι και μπορείτε αν θέλετε να το φάτε και φρέσκο την άνοιξη. Η διαφορά του με το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι πως τα φύλλα του είναι κάπως πλατύτερα.

Συλλέγουμε τα σκόρδα μας το καλοκαίρι όταν τα φύλλα τους αρχίζουν να ξεραίνονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου