31 Μαΐ 2012

Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου.


Στις 6-7 Ιουλίου 2012 διοργανώνεται στη Σαντορίνη το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines, στον Πύργο.

Το AGRIC 2012 είναι μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου. Το φετινό συνέδριο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη σειρά αυτή διότι έχει πλέον ένα καθαρά διεθνή χαρακτήρα, πραγματοποιείται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και συμμετέχουν πολύ σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Επιπλέον η θεματική του, για πρώτη χρονιά φέτος, δεν περιορίζεται στενά σε θέματα Κυκλάδων αλλά αφορά στο Φυτογενετικό πλούτο και την Αγροτική Παράδοση όλων των νησιών του Αιγαίου.

Τσουκνίδα.

Διαλύει το ουρικό οξύ. Πολύτιμο για τις πέτρες στη χολή. Είναι καλό για αιμορραγίες, αιματουρία, αναιμία, ατονία του σώματος, αρθριτικά, κυστίτιδα, διάρροιες. Επίσης, αυξάνει το γάλα της μητέρας που θηλάζει και σταματά τη τριχόπτωση.

Ευκαιρία για τις ελληνικές εξαγωγές στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.


Η Ιαπωνία, των 127 εκατομμυρίων - υψηλού εισοδηματικού επιπέδου – καταναλωτών, αποτελεί ελκυστικό και πολλά υποσχόμενο τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας για εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες. Παρέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων λειτουργώντας στo πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς. Όπως αναφέρει η οικονομική έκθεση του 2011 που εξέδωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκιο, σημαντικοί παράγοντες διείσδυσης ενός προϊόντος στην αγορά είναι η ευαισθησία των Ιαπώνων καταναλωτών σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η προτίμησή τους στα βιολογικά προϊόντα. Πάντως, η βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης ξένων προϊόντων στην ιαπωνική αγορά, σε συνδυασμό με την συνεχώς μειούμενη αγροτική παραγωγή και την στροφή των Ιαπώνων

Αντοχές μέχρι το Πάσχα επέδειξε το φασολάκι θερμοκηπίου. Καλή αρχή αλλά απογοήτευση στην συνέχεια για το πρώιμο υπαίθριο που ξεκίνησε στην Μεσσηνία.


Δεν κατάφερε να κρατήσει τις καλές τιμές της «πρώτης κοψιάς» το πρώιμο υπαίθριο φασολάκι το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην περιοχή της Μεσσήνης. Ενώ στην αρχή οι τιμές ήταν ικανοποιητικές (1,5 ευρώ το κιλό) στη συνέχεια ακολούθησε σημαντική πτώση φτάνοντας στα 60-70 λεπτά το κιλό, απογοητεύοντας τους παραγωγούς, που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αρκετοί παραγωγοί φέτος στα πλαίσια των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πήραν την απόφαση να καλλιεργήσουν φασολάκι πρώιμο σε θερμοκήπια, αντικαθιστώντας καλλιέργειες υψηλού κόστους όπως η τομάτα. Έτσι από τον Μάρτιο ξεκίνησε η συγκομιδή της παραγωγής από τα

Τσάι του βουνού.

Για γρίπη και πονόλαιμο. Τονωτικό του σώματος και του εγκεφάλου, κάνει καλό στην αρτηριοσκλήρωση, πονοκέφαλο, ευκοιλιότητα και μεσογειακή αναιμία.

Τίλιο.

Ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες, αϋπνίες. Για βήχα, κρυολογήματα, εμετό, ρευματισμούς, αρθριτικά, δυσπεψία.

Ταραξάκο.

Για τη χοληστερίνη, ερεθισμούς του δέρματος, πρηξίματα, καούρες στο στομάχι, πόνο στο συκώτι, αρθρίτιδα, διαβήτη και πυρετό.

30 Μαΐ 2012

Σιναμική.

Για τη δυσκοιλιότητα.

ΟΚΕ: Έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στα αγροδιατροφικά.


Ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στον Αγροτοδιατροφικό για την αντιμετώπιση του μεγάλου αγροτοδιατροφικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των διατροφικών προϊόντων (γάλα – κρέας) και για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας (εξαγωγικός προσανατολισμός) του αγροτικού τομέα, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα της ΟΚΕ προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.

Ολόκληρο το κείμενο της ΟΚΕ

Οι πολιτικές το πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας που εφαρμόζονται προωθούν την ακραία λιτότητα, την περιστολή των κοινωνικών δαπανών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Σκορπίδι.

Διαλύει τις πέτρες των νεφρών. Είναι αποχρεμπτικό, καταπραϋντικό, διουρητικό.

Σπαθόχορτο.

Καταπραϋντικό σε πνευμονικές ενοχλήσεις. Για μελαγχολία, αϋπνία, έλκος στομάχου, παράσιτα των εντέρων, δυσπεψία. Για εγκαύματα, πληγές, δαγκώματα εντόμων.

Ρίγανη.

Για το φαγητό, πόνους δοντιών και ρευματισμών, εντερικές διαταραχές και πόνους στην κοιλιά. Κόβει την ευκοιλιότητα.

Χωρίς προηγούμενο οι καταστροφές στη Λάρισα.


Την άμεση εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την ταχύτατη καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, ακόμη και αν απαιτηθεί να ξεπεραστούν εμπόδια που τίθενται από τον κανονισμό του Οργανισμού, διεκδικεί ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο στελεχών του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας πήγαν στις πληγείσες από τη θεομηνία του Σαββάτου καλλιέργειες, στα αγροκτήματα Πλατυκάμπου και Χάλκης. Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Χατζούλη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλατυκάμπου κ. Αντώνη Φασφαλή, ο δήμαρχος Κιλελέρ συναντήθηκε με δεκάδες αγρότες, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την πρωτοφανή βροχόπτωση και το πυκνό χαλάζι, που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.

Την άμεση λειτουργία της πιλοτικής θερμοκηπιακής μονάδας του Δρεπάνου, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας.


Την άμεση λειτουργία της πιλοτικής θερμοκηπιακής μονάδας του Δρεπάνου, καθώς και την συνεργασία γεωτεχνικών μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προτείνει με επιστολή του στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή, το Γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας.

Τονίζει ότι το θερμοκήπιο που χρηματοδοτήθηκε από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, διαθέτει εξειδικευμένες προδιαγραφές, οι οποίες και το καθιστούν πρότυπο, ενώ σκοπός ήταν να λειτουργήσει πιλοτικά με χρήση τηλεθέρμανσης, υδροπονίας και τα αποτελέσματα της λειτουργίας του να χρησιμοποιούνται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους αγρότες.




Πηγή:www.agrotypos.gr

Οι καιρικές συνθήκες θα καθορίσουν φέτος την παραγωγή και την ποιότητα στη βιομηχανική τομάτα και όχι η αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης.


Αντιμέτωπη με τις άσχημες καιρικές συνθήκες βρίσκεται φέτος η πολύπαθη καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας. Μετά τη μεγάλη στρεμματική μείωση πέρσι αλλά και τα προβλήματα με τις πληρωμές των παραγωγών από τους μεταποιητές φέτος η καλλιέργεια έρχεται αντιμέτωπη με το χαλάζι. Παρά λοιπόν τις αρχικές εκτιμήσεις για παραγωγή κοντά στους 480.000 τόνους όλα δείχνουν ότι δεν θα ξεπεράσουμε τους 400.000 τόνους. Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο και ο κ. Θεόδωρος Κορώσης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών προσθέτοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις ζημιές που προξένησαν το

Deutsche Bank: Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την αγροτική της παραγωγή.



Την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Ελλάδα, μεταξύ αυτών και της αγροτικής παραγωγής, συστήνει η Deutsche Bank προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Στην ειδική έκθεση της για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, η γερμανική τράπεζα παρουσιάζει τα αποτελέσματα μελέτης που έκανε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, για το πώς μπορεί να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία και στην τεχνολογία, και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του τουρισμού, των κατασκευών και της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, η Deutsche Bank

29 Μαΐ 2012

Εξόφληση οφειλών ζητούν οι φορείς των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ.


Για κίνδυνο πτώχευσης των παραγωγών ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές για την ενέργεια που παράγουν και διαθέτουν στο σύστημα ηλεκτροδότησης, κάνουν λόγο σε επιστολή τους προς τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), πέντε φορείς της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Όπως επισημαίνουν, η παρατεταμένη και συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμής το τελευταίο τετράμηνο έχει δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα στις επιχειρήσεις.
 
«Η κατάσταση αυτή», αναφέρουν, «οδηγεί ταχύτατα και με μαθηματική ακρίβεια τους παραγωγούς ΑΠΕ στην πτώχευση και τις τράπεζες που τους δάνεισαν σε τεράστιες ζημιές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη λειτουργία ολόκληρης της ενεργειακής αγοράς και της χώρας».

Σεμινάριο για το γκότζι μπέρυ.


«Η Καλλιέργεια του Γκότζι» θα είναι το θέμα του Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στα Πεύκα της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 30 Ιουνίου από το Καθηγητή Γεωπονίας και συγγραφέα του βιβλίου «Η Καλλιέργεια του Γκότζι» Γιώργο Δαουτόπουλο.


Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα πλήρες γεύμα στην Ταβέρνα «ΚΟΡΥΦΗ» όπου και θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο και πλήρης φάκελος με το βιβλίο του κ. Δαουτόπουλου. Περισσότερες πληροφορίες στο email: daoutop@otenet.gr

Την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής προώθησης των αγροτικών προϊόντων συζητά η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.


Την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής προώθησης των αγροτικών προϊόντων, με αφορμή τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, θα συζητήσει η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την προσεχή συνεδρίασή της, που θα γίνει στις 30 – 31 Μαΐου. Στη συζήτηση θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν και τα στοιχεία της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης. Ακόμη θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για χρήση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, ένα σύστημα «ομπρέλας» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να προσαρμοστεί στην εσωτερική και εξωτερική αγορά για το σύνολο των μέτρων ενημέρωσης και προώθησης.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην ενημέρωση που έκανε προς το Ευρωκοινοβούλιο, είναι αναγκαίο να συνοδευτεί η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ από πολιτική προώθησης που να επιτρέπει την αξιοποίηση ολόκληρου του δυναμικού των επιχειρήσεων τροφίμων για να ευνοηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

ΕΕ: Μέτρα έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη εισαγωγής και εξάπλωσης ενός νέου εντομολογικού εχθρού της πατάτας.


Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Εκτελεστική Απόφαση σχετικά με μέτρα έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης μέσα στην Ένωση των οργανισμών Epitrix cucumeris, E. similaris, E. subcrinita και E. tuberis. Οι οργανισμοί αυτοί προκαλούν βλάβες σε ευπαθή φυτά και ιδιαίτερα στους κονδύλους της πατάτας (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για φύτευση).

Η Πορτογαλία ενημέρωσε την Επιτροπή για την παρουσία δύο εξ’αυτών (E. cucumeris και E. similaris). Επίσης σύμφωνα με την κοινοποίηση που υπέβαλε η Ισπανία στις 8 Σεπτεμβρίου 2010, εντοπίστηκε το E. similaris για πρώτη φορά σε μία περιφέρεια της. Οι διαθέσιμες πληροφορίες της Επιτροπής δείχνουν επίσης ότι οι E. cucumeris και E. tuberis βρίσκονται σε τρίτη χώρα η οποία εξάγει σήμερα κονδύλους πατάτας στην Ένωση.

Συνοπτική παρουσίαση των πιο επικινδύνων ειδών του γένους Epitrix (Πηγή: EPPO)

EE: Οι περιβαλλοντικοί φόροι για τα σκουπίδια μπορούν να μειώσουν τους φόρους επί της εργασίας.


Η ΕΕ πρέπει να κάνει καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων της καθώς αυτή θα είναι ευεργετική τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομική της ανάπτυξη, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμα που υιοθέτησαν στις 24 Μαΐου. Τα πολύτιμα υλικά θα πρέπει να ανακτώνται αντί να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτέφρωσης ενώ η φορολογία θα πρέπει να τιμωρεί την σπατάλη πόρων, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη ετοιμάσει φιλόδοξα σχέδια για την αντιμετώπιση της σπατάλης πόρων. Μένει τώρα να πράξουν το ίδιο και τα κράτη μέλη και να αγωνιστούν για την εξοικονόμησή τους. Η εφαρμογή των προτάσεων του ψηφίσματος αυτού, θα

Τα φυτοφάρμακα κάνουν επιλεκτικές τις μέλισσες στην γύρη.


Τα φυτοφάρμακα μετατρέπουν τις μέλισσες σε εξαιρετικά «επιλεκτικούς καταναλωτές» που συνεχώς αναζητούν γλυκύτερο νέκταρ αγνοώντας τις διατροφικές πηγές που βρίσκονται δίπλα τους.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης δυο βιολόγων από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι στο πλαίσιο της έρευνάς τους εξέτασαν το φυτοφάρμακο «imidacloprid», το οποίο ανήκει στη γενική κατηγορία των νεονικοτινοειδών.

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν απαγορεύσει τη χρήση του imidacloprid, το οποίο έχει μπει και στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών.  

28 Μαΐ 2012

Μπλόκο στα μέτρα τιμών εισόδου οπωροκηπευτικών.


Αναβλήθηκε για τον Ιούνιο η παρουσίαση του σχεδίου κανονισμού για τα μέτρα διαχείρισης κρίσεων και τις τιμές εισόδου στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των οπωροκηπευτικών, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 22 Μαΐου, στην οικεία Διαχειριστική Επιτροπη, σύμφωνα με πληροφορίες του Incofruit Hellas.


Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο εμπόριο και τη βιομηχανία μεταποίησης που κρίνει ότι είναι αναγκαία η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού προϊόντων τρίτων χωρών η και εκτάκτων απρόβλεπτων δυσμενών καταστάσεων, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT,

Η Ιδέα μετράει. Πραγματικά φυσικά μπουκάλια χυμών πάνω στα φυτά.


Μπορεί η καλλιέργεια φρούτων σε διασκεδαστικά σχήματα να είναι γνωστή στους περισσότερους, όμως μια βραζιλιάνικη εταιρεία προχώρησε μερικά βήματα παραπέρα με σκοπό να διαφημίσει τους 100% φυσικούς χυμούς που διαθέτει στο εμπόριο
Σε ένα αγρόκτημα στο Σάο Πάολο οι υπεύθυνοι της εταιρείας «παράγουν» φυσικά κουτιά για τους χυμούς τους, τα οποία είναι στην πραγματικότητα το φρούτο αυτό καθεαυτό, μαζί με το καλαμάκι! Πώς γίνεται αυτό; Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη και 100% φυσική.



Οι επιλεγμένοι καρποί των οπωροφόρων δέντρων τοποθετούνται στην αρχή της ωρίμανσής τους

Πολυτρίχι.

Είναι τονωτικό των μαλλιών και σταματάει την τριχόπτωση και την πιτυρίδα. Ανακουφίζει σε βρογχίτιδες, καταρροή, ξερόβηχα, άσθμα και κρυολογήματα.

ΕΛΓΟ Δήμητρα Δράμας. Κερδοφόρα η καλλιέργεια Λαχανικών.


Εγγυημένα κέρδη μπορεί να εξασφαλίσει η καλλιέργεια κηπευτικών σε μια νέα οικογενειακή επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τον νέο κύκλο σεμιναρίων με αντικείμενο την εισαγωγή στο γεωργικό επάγγελμα με κηπευτικά που έχει διοργανώσει το εκπαιδευτικό κέντρο «Δήμητρα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εδρεύει στη Δράμα. Η είσοδος στο αγροτικό επάγγελμα και η ενασχόληση με τα κηπευτικά δεν προϋποθέτει μεγάλο αρχικό κεφάλαιο, δεδομένου πως το κόστος εγκατάστασης είναι μικρό και κατά δεύτερον δεν απαιτεί μεγάλες γεωργικές εκτάσεις.

Στη εποχή της κρίσης, πολλοί είναι αυτοί που ήδη κατευθύνονται προς τον πρωτογενή τομέα, λόγω έλλειψης κάποιων άλλων επιλογών. Η καλλιέργεια κηπευτικών στο ύπαιθρο αλλά και στο

Ξεκίνησε η συγκομιδή υπαίθριου καρπουζιού.

Ξεκίνησε η συγκομιδή του υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας. Οι ποσότητες όμως ακόμη είναι πολύ μικρές, αφού η όλη διαδικασία βρίσκεται στην αρχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος η ωρίμανση έχει πάει μερικές μέρες πιο πίσω λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ αναμένεται πολύ καλή ποιότητα, καθώς από την καρπόδεση των φυτών και μετά δεν υπήρχαν προβλήματα με τον καιρό.

Παράλληλα με τις πρώτες συγκομιδές, που μέχρι χθες μόλις έφταναν τους 100 τόνους, ξεκίνησαν και οι εξαγωγές. Η συγκομιδή αναμένεται να ενταθεί σταδιακά και ειδικά από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και μετά με κάποιες υπερπρώιμες ποικιλίες καρπουζιού και στην συνέχεια με τις υπόλοιπες.


Πηγή:www.paseges.gr

Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του μοντέλου των Παθητικών Κτιρίων.


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ) που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Αθήνα προωθεί στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου το πρότυπο του παθητικού κτιρίου (Passiv Haus) που είναι σε θέση να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.


Η ιδέα των παθητικών κτιρίων ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη τη δεκαετία του 1980 και γνώρισε θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια καθώς τα συγκεκριμένα κτίρια λειτουργούν στην πράξη και στηρίζονται σε πιο καλά κατασκευαστικά πρότυπα. Οι έρευνες

Πολύκομπο.

Σκοτώνει τα σκουλήκια και παράσιτα των εντέρων. Σταματάει την αιμορραγία της μύτης και αιμορροΐδων. Επουλώνει τις πληγές και έλκη. Χρησιμοποιείται για κολικούς, πέτρα στα νεφρά.

Ανοδικά οι εξαγωγές προς Ρωσία με αιχμή τα αγροτικά προϊόντα.


Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των εξαγωγών μας προς Ρωσία το 2011, αν και με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό από το προηγούμενο έτος, κατά 22,6% (2010: 37,18%), φτάνοντας σε αξία τα 394,3 εκατ. ευρώ (2010: 321,75 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μόσχα.
Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές μας από την ίδια χώρα μειώθηκαν κατά 15,2% και έφτασαν τα 4,05 δισ. ευρώ (2010: 4,7 δισ ευρώ). Ο όγκος εμπορίου παρουσίασε μείωση κατά 13,1% και από 5,1 δισ. ευρώ το 2010, έπεσε στα 4,4 δισ. ευρώ το 2011. Τέλος, το χρόνιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 18,2% φτάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ.

Πικροδιαλέτα.

Κατεβάζει το ζάχαρο και τα τριγλυκερίδια.

Παλιούρι.

Για δυσκοιλιότητα.

Πασιφλόρα.

Είναι καταπραϋντικό για νεύρα, άγχος. Ηρεμιστικό και τονωτικό σε υπερκόπωση. Ελαττώνει ελαφρά την αρτηριακή πίεση.

Μολόχα.

Για άσθμα, βήχα, λαρυγγίτιδα, πονόλαιμο.

27 Μαΐ 2012

Λαχανόκηπο σε γλάστρες ή υπαίθριο υπέρ και κατά.


Μπορεί οι ανάγκες των λαχανικών να παραμένουν ίδιες, άσχετα με το αν μεγαλώνουν στο χώμα ή σε γλάστρα, οι καλλιεργητικές φροντίδες όμως διαφέρουν. Συνοψίσαμε τις βασικές διαφορές και σάς φτιάξαμε έναν συνοπτικό κατάλογο.
Χώμα: το χώμα που γεμίζουμε τις γλάστρες είναι συνήθως πιο ελαφρύ από το κηπόχωμα, είναι αποστειρωμένο και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να μην περιέχει επί της ουσίας χώμα! Υπάρχουν υποστρώματα καλλιέργειας που είναι μίγματα υλικών όπως τύρφης, περλίτη & κοπόστ. Τα εδαφικά μίγματα για γλάστρες στραγγίζουν καλά και έχουν διορθωμένο ph.
Πότισμα: το χώμα της γλάστρας ξηραίνεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό του κήπου κι άρα χρειάζεται τακτικότερο πότισμα.

Kαλλιέργεια ρόκας στο σπίτι.


Ποιος μπορεί να πει όχι στην πικάντικη γεύση της τρυφερής ρόκας; Αν έχετε συνηθίσει στη ρόκα του σούπερ μάρκετ που στερείται αρώματος και γεύσης, τότε καιρός να φυτέψετε τη δική σας γλάστρα στο μπαλκόνι. Η καλλιέργεια της ρόκας είναι εύκολη και γρήγορη.

Ακολουθείστε τις απλές οδηγίες που ακολουθούν:
Διαλέξτε μια πιατέλα για να έχετε μεγάλη επιφάνεια σποράς και γεμίστε τη με καλής ποιότητας χώμα, ανακατεμένο με κομπόστ. Μπορείτε να στρώσετε στον πυθμένα λίγο χαλίκι για να αποφύγετε τη διαρροή χώματος από τις τρύπες αποστράγγισης, κάθε φορά που θα ποτίζετε το φυτό.
Ρίξτε τους σπόρους πάνω στην επιφάνεια του εδάφους σα να πασπαλίζετε με αυτούς το έδαφος και απλώστε από πάνω τους μια λεπτή στρώση χώματος. Πιέστε ελαφρά με τις παλάμες σας για να γίνει

Κατασκευές και υποδομές κατάλληλες για έναν οικιακό λαχανόκηπο.


Ανεμοφράκτες και περίφραξη

Αν είναι δεδομένο ότι στην περιοχή σας πνέει κάποιος δυνατός και τακτικός άνεμος, θα πρέπει να σκεφθείτε πώς θα προφυλάξετε το περιβόλι σας απ' αυτόν. Αν δεν μπορείτε να έχετε το λαχα­νόκηπο σε θέση προστατευμένη από τον άνεμο, θα πρέπει να φτιάξετε έναν ανεμοφράκτη.

Ιδανικός ανεμοφράκτης είναι αυτός που έχει ανοίγματα, που είναι δηλαδή διαπερατός στον άνεμο, φιλτράροντας τον και μειώνοντας την ορμή του. Οι συμπαγείς ανεμοφράκτες αυξάνουν την ταχύτητα του ανέμου, όταν αυτός περάσει από πάνω τους, σχηματίζοντας ισχυρούς στρο­βίλους πίσω τους, χαμηλά στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτό δεν είναι επιθυμητό.

26 Μαΐ 2012

Ροδιά.


Η ροδιά είναι ένα δέντρο δυνατό, που συνήθως αντέχει στις κακουχίες. Από τα αρχαία χρόνια ήταν διάσημο και στην αρχαία Ελλάδα, όπου και ο πασίγνωστος στιχουργός Όμηρος αναφέρθηκε σε αυτήν. Η ροδιά καλλιεργείται καλύτερα στο υποτροπικό κλίμα με παρατεταμένο, ξηρό, και θερμό καλοκαίρι και αντέχει τα κρύα, όχι όμως και τα πολύ έντονα κάτω των -10 βαθμών Κελσίου. Επίσης μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα περισσότερα είδη εδαφών.


Το ρόδι είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Το εκχύλισμα του ροδιού έχει αποδειχθεί από μελέτες πως έχει θετική δραστηριότητα κατά του καρκίνου του προστάτη, ενώ η

Στέβια.


Ποιό είναι το φυτό που προβλέπεται ότι θα διαδραματίσει άμεσα πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων και, παρότι είναι 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, δεν έχει θερμίδες;

Πρόκειται για τη στέβια, το θαμνοειδές βότανο ύψους έως ενός μέτρου με φύλλα χρώματος ανοιχτού πράσινου, που ανακαλύφθηκε το 1887 στην Παραγουάη και αρχικά καλλιεργούνταν για να καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών φυλών των Ινδιάνων.
Πλέον η χρήση του έχει διαδοθεί και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής ή τρόφιμο από πολυάριθμες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, που κατέχουν τα σκήπτρα στην καλλιέργεια της στέβιας, αλλά και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ελβετία, τη Γαλλία και τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Ιπποφαές.


Το ιπποφαές είναι ένα είδος που καλλιεργείται για την παραγωγή καρπών
από δεκαετίες στην Ευρώπη και την Ασία αλλά και σαν φυτό για την
προστασία των επικλινών εδαφών από τη διάβρωση, όπως  και σαν
καλλωπιστικό φυτό. Κατά την τελευταία δεκαπενταετία έχει εκδηλωθεί µία
πραγµατική λατρεία για το ιπποφαές, του οποίου η καλλιέργεια άρχισε να
εντατικοποιείται σε πολλές χώρες. Πολλοί ερευνητές  σε Ευρώπη και Ασία
αλλά και πιο πρόσφατα στην Αµερική, έδειξαν µεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό το
πολυδύναµο φυτό. Το 1989 στο Xian της Κίνας διεξήχθη το πρώτο διεθνές
συνέδριο για το ιπποφαές και την καλλιέργεια του. Στην συνέχεια

Μύρτιλο.


Μεταξύ  των εναλλακτικών καλλιεργειών το µύρτιλλο ή «µπλούµπερρυ» όπως
αναφέρεται πολλές φορές µε την αγγλική του ονοµασία, αποτελεί µία πολύ
καλή εναλλακτική καλλιέργεια που µπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα σηµεία
της χώρας µας από την Κρήτη µέχρι τον Έβρο λόγω του ότι περιλαµβάνει
ποικιλίες που έχουν µεγάλη προσαρµοστικότητα στο κλίµα και κυρίως
υπάρχουν ποικιλίες που έχουν  ανάγκη από περισσότερο ή λιγότερο χειµερινό
ψύχος για να αναπτυχθούν και να δώσουν ικανοποιητική παραγωγή.
Σύµφωνα µε στοιχεία του FAO, το µύρτιλλο καλλιεργείται κυρίως σε 16 χώρες.
Οι ΗΠΑ ευρίσκονται στην πρώτη θέση των παραγωγών χωρών µε το 52% της

Τρούφα.


Από τα αρχαία χρόνια, οι τρούφες ήταν γνωστές και τις εκτιµούσαν πάρα πολύ.
Το πιο αρχαίο κείµενο που δείχνει το ενδιαφέρον που είχαν οι αρχαίοι βασιλείς
για αυτούς τους υπόγειους «καρπούς», είναι η ταµπλέτα από άργιλο που
βρέθηκε στη Μεσοποταµία.
Επίσης στην Αίγυπτο, γύρω στο 2600 πΧ, όπως αναφέρεται σε αρχαία κείµενα,
οι τρούφες αποτελούσαν τα πιο πολύτιµα εδέσµατα στα επίσηµα γεύµατα των
Φαραώ.
Αργότερα, διάφοροι Έλληνες και Ρωµαίοι, συγγραφείς µιλούν µε λόγια γεµάτα
θαυµασµό γι' αυτά τα «υπόγεια φρούτα» µε τα οποία συνόδευαν τα επίσηµα
εορταστικά τους γεύµατα.
Ο Θεόφραστος, πίστευε ότι η τρούφα είναι φυτό χωρίς ρίζες, που
δηµιουργείται µέσα στο έδαφος από τις βροχές και τις καταιγίδες του

Κρανιά.


Τα κράνα είναι καρποί που χρησιµοποιούνται από την  αρχαιότητα για
φαρµακευτικούς σκοπούς ιδίως για αντιµετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων,
παθήσεων του γαστερο-εντερικού συστήµατος, για αντιµετώπιση της
δυσπεψίας, αλλά και σαν τονωτικό µετά από κοπιαστικές εργασίες.
Η καλλιέργεια της κρανιάς είναι µία καλλιέργεια που µπορεί να αναπτυχθεί σε
ορεινές και ηµιορεινές περιοχές κυρίως των περιοχών που ευρίσκονται σε
υψόµετρο 300-900m. Η κρανιά είναι ένα φυτό που µαζί το ιπποφαές το
µύρτιλλο, τις τρούφες κλπ  µπορεί να αποτελέσει µία εναλλακτική καλλιέργεια

Μέντα.


Εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά δραστικά το συνάχι, βήχα, βρογχίτιδα, πονόλαιμο και τη γρίπη. Είναι χωνευτική και έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλη δόση. Τσάι με μέντα είναι χωνευτικό και τονωτικό.

Μελισσόχορτο.


Τονωτικό για την καρδιά, τον εγκέφαλο, το πεπτικό σύστημα, τη μελαγχολία. Καταπραϋντικό σε νευρασθένειες, ζαλάδες, βουητό στα αυτιά, άσθμα, νευραλγίες των δοντιών και των αυτιών. Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό της κοιλιάς, πόνους από τσιμπήματα σφήκας και άλλων εντόμων.

Μαραθόσπορος.

Ανακουφίζει τα αρθριτικά, άσθμα, βήχα, τυμπανισμό, πόνους της κοιλιάς, ολιγουρία, σταματά τον εμετό. Βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Μαντζουράνα.

Καταπολεμά το άγχος, πονοκεφάλους, κρυολόγημα, αμυγδαλές, αϋπνίες. Βοηθάει τον οργανισμό να διώξει τις τοξίνες, τα πρηξίματα, δυσπεψία και πονόκοιλο.

Λεβάντα.

Για κάθε πόνο, ακόμα και της καρδιάς, για ημικρανίες, πονοκεφάλους, κακή χώνεψη και λιποθυμία. Επουλώνει πληγές, εγκαύματα, ακμή, ψώρα. Κατεβάζει την υπέρταση, λιγοστεύει την ταχυπαλμία. Χρησιμοποιείται ακόμη για το σκόρο στα ρούχα.

Γωνιώδης κηλίδωση των κολοκυνθοειδών.


Προκαλών οργανισμός: Pseudomonas syringae pv. lachrymans

Φάσμα προσβαλλομένων:
Όλα τα καλλιεργούμενα είδη της οικογένειας των κολοκυνθοειδών μπορούν να μολυνθούν, αλλά το αγγούρι είναι πιθανώς το βαρύτερα προσβαλλόμενο.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, η ασθένεια μπορεί να είναι σοβαρή, αν και εμφανίζεται σποραδικά.

Συμπτώματα και διαταραχές:

Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα με τη μορφή γωνιωδών κηλίδων που ορίζονται από τα νεύρα. Οι κηλίδες είναι σπογγοειδείς με πιθανή παρουσία πυκνών σταγόνων λάσπης στην αρχή και αργότερα νέκρωση. Τέλος, το κέντρο των κηλίδων διαλύεται δίνοντας στα φύλλα εμφάνιση ράκους. Η μόλυνση των μίσχων και των καρπών εξελίσσεται σε κηλίδες που αργότερα καλύπτονται από λευκή κρούστα. Οι πρώιμα προσβεβλημένοι καρποί μπορεί  να  παραμορφωθούν. Πάνω τους αναπτύσσεται δευτερεύουσα σήψη.

Μερικές φορές τα πρώιμα συμπτώματα στα φύλλα ενδέχεται να συγχέονται με την χνουδωτή μούχλα, σ’ αυτή την περίπτωση όμως οι κηλίδες είναι κίτρινες χωρίς σταγόνες λάσπης, ενώ μπορεί να εμφανιστεί γκριζόμαυρος όγκος στη χαμηλότερη πλευρά της κηλίδας και αργότερα ο νεκρωμένος ιστός να πέσει.

Αραχνίδιο.


Αραχνίδιο (Tetranychus  urticae)

Φάσμα προσβαλλομένων:
Το αραχνίδιο είναι εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που μολύνει τα καλλωπιστικά, το λυκίσκο, κάποια λαχανικά κλπ.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Το αραχνίδιο είναι σημαντικό για την αγγουριά του θερμοκηπίου κυρίως, ενώ σε εξωτερικές συνθήκες τουλάχιστον στην Τσεχία δεν προκαλεί ουσιαστική ζημιά.

Συμπτώματα:



Τα πρώτα συμπτώματα αναπτύσσονται με τη μορφή μικρών (1 χιλ. ή μικρότερων) κίτρινων κηλίδων στα φύλλα. Τα βαρέως προσβληθέντα φύλλα κιτρινίζουν, νεκρώνονται και καλύπτονται από πολύ

Ανθράκωση.


Προκαλών οργανισμός: Colletotrichum orbiculare

Φάσμα προσβαλλομένων:
Όλα τα καλλιεργούμενα είδη του γένους των κολοκυνθοειδών (αγγούρι, πεπόνι, γλυκοκολοκύθα) είναι δυνατό να προσβληθούν.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η Anthracnose εμφανίζεται τώρα κυρίως σε πεπόνια και γλυκοκολοκύθες, ενώ μικρή σημασία έχει για την αγγουριά.

Συμπτώματα και διαταραχές:

25 Μαΐ 2012

Επανάσταση με λέιζερ στην καταπολέμηση ζιζανίων.


Μια επαναστατική έρευνα για την καταπολέμηση των ζιζανίων μέσω λέιζερ, πραγματοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leipniz και του Κέντρου Λέιζερ στο Ανόβερο. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των ζιζανίων, σε αντιπαράθεση με την «καθιερωμένη» μέσω φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων αντιμετώπιση, η οποία αφενός θεωρείται βλαβερή για τα φυτά αλλά και για τον ανθρώπινο οργανισμό και αφετέρου συχνά όχι ιδιαίτερα οικονομική.


Η Γερμανική Ερευνητική Κοινότητα χρηματοδοτεί αυτές τις έρευνες που στοχεύουν στην κατασκευή μικρών ρομπότ και μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών οι οποίες θα εντοπίζουν, θα σημαδεύουν και θα εξουδετερώνουν τα ζιζάνια στις καλλιέργειες.

Η επανείσοδος της φύσης στην... πόλη.


Δειλά αλλά σταθερά η απάνθρωπη και αφύσικη πόλη επιτρέπει την επανείσοδο της φύσης στον αστικό χώρο, και διάφορες πρωτοβουλίες έρχονται να υποστηρίξουν τους πολίτες που επιθυμούν να έχουν πάλι σχέση με τον χώρο που ζουν και εργάζονται ή απλά να έχουν επιλογές για τη τροφή τους.


Οι πολίτες προσπαθούν να κάνουν ποιο φυσικό τον χώρο τους με κήπους στα μπαλκόνια και στις ταράτσες και άλλοι ακόμα δημιουργούν λαχανόκηπους.
Στο νέο αυτό καταγραφόμενο κύμα εντάσσεται η πρωτοβουλία δύο νέων συμπολιτών μας του Ανδροκλή και της Αιμιλίας, οι οποίοι παρουσιάζονται στον ιστότοπο www.ftiaxnokipo.gr και δημιούργησαν ένα φιλόξενο χώρο στην Θεσσαλονίκη, Π.Π.Γερμανού 44, 1ος όροφος, για συνάντηση, συζήτηση, ενημέρωση και ανάπτυξη των απαιτούμενων νέων δεξιοτήτων για την

Η Μonsanto νίκησε. Ναί στα μεταλλαγμένα στην ΕΕ.


Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα της Γαλλίας να απαγορεύσει την καλλιέργεια ποικιλίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto.

Πιο συγκεκριμένα, αφού εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που υπέβαλε η Γαλλία σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, η Efsa έκρινε ότι «δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή για το περιβάλλον» έτσι ώστε δικαιολογείται μια τέτοια απαγόρευση.

Το 2008 η Γαλλία απαγόρευσε την ποικιλία μεταλλαγμένου καλαμποκιού MON 810, λόγω των

Σεμινάριο για την καλλιέργεια του μύρτιλλου.


Η καλλιέργεια του Μύρτιλλου θα είναι το θέμα του Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί από 26 έως και 27 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.


Το Σεμινάριο θα διοργανώσει η  Symagro και βασικός του ομιλητής θα είναι ο γεωπόνος και συγγραφέας Κάσσανδρος Γάτσιος. Η διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι 20 ώρες (10 ώρες το Σάββατο και 10 την Κυριακή) και το κόστος συμμετοχής 200 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες στο email: info@symagro.com.

Πηγή:www.agronews.gr