31 Αυγ 2012

To γρήγορο φαγητό «μπορεί να προκαλέσει άνοια.


Λονδίνο: Λαχταριστό στο μάτι, βλαβερό για σώμα και εγκέφαλο είναι το πλαστικό φαγητό σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Μπράουν αποκαλύπτει ότι πέρα από το «ξεχείλωμα» της σιλουέτας, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού οδηγεί στην «δηλητηρίαση» του εγκεφάλου, επιταχύνοντας την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη συνδέσει την κακή διατροφή με την εμφάνιση της άνοιας, μέσω της υπέρτασης και της παρεμπόδισης της ομαλής αιμάτωσης του εγκεφάλου λόγω υψηλών τιμών χοληστερόλης.

Κακή διατροφή, κακή μνήμη

Τα νέα επιστημονικά στοιχεία, υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση λιπαρών τρoφίμων και τροφίμων

Όλο και περισσότερους παραγωγούς κατακτά η καλλιέργεια πλακέ ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ημαθία.


Όλο και περισσότερους υποστηρικτές, τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και στις τάξεις των παραγωγών βρίσκουν τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα (πλακέ) ροδάκινα και νεκταρίνια που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά. Το σύνολο της παραγωγής των ιδιαίτερων σε εμφάνιση φρούτων έρχεται από την περιοχή της Ημαθίας, όπου καλλιεργούνται συνολικά περίπου 250 στρέμματα. Την αρχή έκανε ο παραγωγός κ. Κωσταντίνος Μαρκοβίτης, ο οποίος σήμερα καλλιεργεί στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας τις ποικιλίες αυτές, που εισήγαγε από την Ιταλία σε περίπου 100 στρέμματα. Ο λόγος που ξεκίνησε να καλλιεργεί «πλακέ» ροδάκινα και νεκταρίνια δεν ήταν άλλος από την ανάγκη ενός νέου παραγωγού να επεκταθεί σε καινοτόμες καλλιέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να του επιφέρουν ένα καλύτερο εισόδημα. Αυτή την στιγμή η τιμή παραγωγού για τα δύο αυτά προϊόντα κυμαίνεται στα 1,60 – 1,70 ευρώ/κιλό (όταν η τιμή στο

Περιπολίες στις αγροτικές περιοχές.


Τα τελευταία χρόνια το πλιάτσικο σε πάσης φύσεως αγροτικές εγκαταστάσεις έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την περιοχή μας. Χωρίς υπερβολές είναι εκατοντάδες οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να λεηλατούνται… ανά τακτά μάλιστα χρονικά διαστήματα. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, αδύναμοι να αντιδράσουν άλλως πως, οι κάτοικοι οργανώθηκαν και χειμώνα – καλοκαίρι εκτελούσαν οι ίδιοι περιπολίες, προκειμένου να αποτρέψουν νέες εισβολές στα κτήματά τους, στις αγροικίες, στις αποθήκες ή και στα σπίτια τους.

Ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας κ. Δημήτρης Τσακαρδάνος, γνωρίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο και έχοντας υπόψιν του τις καταθέσεις παθόντων που δήλωναν ότι «θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους», σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα

Σενάρια για "τσεκούρι" σε δώρο και επίδομα αδείας των συνταξιούχων ΟΓΑ.


Ζημιωμένοι κινδυνεύον να βγουν από το πακέτο μέτρων ακόμη και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι μπορεί να γλιτώσουν 360 ευρώ από την αποφυγή της μείωσης των κύριων συντάξεων τους, κινδυνεύουν να χάσουν 720 ευρώ από τη κατάργηση των δώρων τους! Παράλληλα πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο αύξησης εισφορών για τον κλάδο υγείας όσον αφορά τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν θα εξαιρεθούν από το μέτρο που προτείνεται στους κύκλους της κυβέρνησης και το οποίο περιλαμβάνει κατάργηση του 13ης και 14ης σύνταξης.




Πηγή:www.paseges.gr

Ενδιαφέρον από Βιετνάμ για ελληνικά προϊόντα.


Τον πρώτο πρέσβη του Βιετνάμ υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.


Τα εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν να εξαχθούν στην αγορά του Βιετνάμ τονώνοντας την ρευστότητα της χώρας σε μία περίοδο που τα έχει άμεση ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Κατσιφάρα και του κ. Βου.

Ο κ. Μπιν Βου που είναι ο πρώτος πρέσβης από τη χώρα του Βιετνάμ στην Ελλάδα, με τη

Κρυφό χέρι σε επιστροφή ΦΠΑ, αγροτικό πετρέλαιο και συντάξεις.


Νέο πλήγμα στις χρηματοροές των αγροτικών εκμεταλλεύσεων επιφέρει το νέο πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση και από τις οποίες δεν γλιτώνουν τελικά ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Με μελανά χρώματα, τα κυβερνητικά σχέδια για τις φοροαπαλλαγές και το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών.
Σε κυβερνητικές συσκέψεις στη διάρκεια της εβδομάδας αναζητούνταν η φόρμουλα προκειμένου οι νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και κοινωνικά επιδόματα να «κλείσουν» όσο το δυνατόν πιο… αθόρυβα και πριν από την νέα έλευση της τρόικα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στους συντελεστές του αγροτικού χώρου, με βάση αυτά που έχουν γίνει

Στα επίπεδα του '79 επέστρεψε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.


Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1978-79 λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.


Στα επίπεδα του 1978-79, έχουν οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των  Ελλήνων οι αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και τα φορολογικά μέτρα σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, που παρουσιάζουν την Παρασκευή «Τα Νέα»:

- Την περίοδο 2010-2012 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 8% και η ανεργία αυξήθηκε σε 24% εφέτος από 17,7% το 2011.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είπε όχι στην ελεύθερη διακίνηση σπόρων φυτών.


Το Κοκοπελί (γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση που προστατεύει και πουλά παραδοσιακούς σπόρους), είχε μηνυθεί to 2005 από την σποροεταιρίαGraines Baumaux, ως αθέμιτος ανταγωνιστής επειδή πουλά παραδοσιακούς σπόρους που δεν είναι γραμμένοι στον επίσημο κατάλογο.

Το Κοκοπελί καταδικάστηκε το 2008 από γαλλικό δικαστήριο. Πριν την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε, αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προσβάλλοντας την ισχύ των ευρωπαϊκών οδηγιών για τους σπόρους ως μη συμβατές με αρχές της Ευρ. Ένωσης.

ΣΟΚ Προκαλλούν τα νέα μέτρα: Μείωση επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες από 11% σε 7%.


Το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ αποκάλυψε την λίστα με τα μέτρα που συζητούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με το οικονομικό επιτελείο.



Μέσα σε τρεις σελίδες περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα των 11,5 δισ που αφορούν μειώσεις στις συντάξεις, στα ειδικά μισθολόγια, περικοπές στην υγεία και στους μισθών των ΔΕΚΟ.

Κόβονται τα δώρα σε όλες τις συντάξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ οι μειώσεις στις συντάξεις είναι κλιμακωτές και ξεκινούν από το πρώτο ευρώ.

Οι μειώσεις στις συντάξεις

Βιοαέριο με ενέργεια από τη φάρμα.


Ήρθε και στην Ελλάδα η τεχνολογία που θα αξιοποιήσει την κοπριά

Οι πιο βασικές κατηγορίες βιομάζας που χρησιμοποιούνται στις ευρωπαϊκές μονάδες βιοαερίου είναι στερεή και υδαρής κοπριά, γεωργικά υπολείμματα και υποπροϊόντα.
 Αναπτυσσόμενη είναι η αγορά βιοαερίου στην Ελλάδα. Το θεωρητικό δυναμικό του βιοαερίου είναι πολύ υψηλό, ειδικά σε ό,τι αφορά τα οργανικά και κτηνοτροφικά απόβλητα. Η χρήση του στις περισσότερες από τς υπάρχουσες εγκαταστάσεις, καλύπτει κυρίως θερμικές ανάγκες. Για το έτος 2008 η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ανήλθε σε 39,4 MW (40,8 MW το Δεκέμβριο 2010) και η ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 176,7 GWh (στοιχεία ΔΕΣΜΗΕ).

Εκστρατείες προώθησης των ελληνικών προϊόντων.


Εμπορική αντιπροσωπεία από τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί την Αυστραλία από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου με στόχο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.
Η επίσκεψη οργανώνεται από το Ελληνο-αυστραλιανό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACCI), τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, τα ελληνικά και κυπριακά τρόφιμα και ποτά θα εκπροσωπηθούν και Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Fine Food Australia», που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Μελβούρνη, από τις 10 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ελληνοβουλγαρική συνεργασία στα αγροτικά.


Η ενίσχυση των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων σε θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης, με την Πρέσβη της Βουλγαρίας κα Emilia Kraleva, σήμερα Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012, στο υπουργείο.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία που διατηρούν οι δύο χώρες.

Ειδική συζήτηση έγινε, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα αλιείας, καθώς και για την

29 Αυγ 2012

Πρώην πρόεδρος των McDonald’s ανοίγει “αειφόρο” εστιατόριο.


Στροφή 180 μοιρών έκανε στις επαγγελματικές του επιλογές ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής αλυσίδας ταχυφαγείων “McDonald’s”, Μάικ Ρόμπερτς.

Ίδρυσε λοιπόν το εστιατόριο Lyfe Kitchen το οποίο προσφέρει γρήγορο μεν, αλλά υγιεινό δε φαγητό.

Το LYFE Kitchen που σημαίνει “Love Your Food Everyday” (Αγάπησε το φαγητό σου κάθε μέρα) θα προσφέρει γεύματα που δεν θα περιέχουν “βούτυρο, κρέμα γάλακτος, λευκή ζάχαρη, λευκό αλεύρι, σιρόπια υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη, ακόρεστα λιπαρά ή πρoσθετικά γεύσης”.

Στόχος του Ρόμπερτς είναι να ανοίξει 500 έως 1000 καταστήματα στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Σε ασφυκτικό κλοιό η μεταποίηση στη Βόρεια Ελλάδα.


Γκρίζο τοπίο σκιαγραφούν για τη μεταποίηση στη Βόρεια Ελλάδα τα αποτελέσματα της επεξεργασίας χρηματοοικονομικών στοιχείων τριακοσίων ισολογισμών του έτους 2011 επιχειρήσεων- μελών Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ).


Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία, τουλάχιστον οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με ζημιές, ενώ το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων (πλέον 1 στις 3) εντάσσονται στο «κλαμπ» των ζημιογόνων.

Τα βασικά συμπεράσματα από την εφετινή επεξεργασία των στοιχείων των επιχειρήσεων του

Τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις θα ισχύσουν και στη Χίο.


Αμέσως μετά την έκδοση των πορισμάτων θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μαστίχας των οποίων τα δέντρα κάηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, με την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά τους στον ΕΛΓΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, που λήγει τυπικά η προθεσμία.


Αυτό ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο νησί με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θεόδωρος Σαρρής και διευκρίνισε σε συνέντευξη τύπου ότι «όσοι έχουν εξωγεωργικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ αποζημιώνονται, όσοι έχουν εξωγεωργικό εισόδημα από 15.000 έως 45.000 ευρώ δεν δικαιούνται ενίσχυση για την απώλεια παραγωγής, αλλά για την αποκατάσταση των ζημιών, στην ανασύσταση δηλαδή, ενώ όσοι έχουν εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο των 45.000 ευρώ όχι», δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση, ούτε ενίσχυση για ανασύσταση (ΠΣΕΑ).

Μ. Μπουτάρης φτιάχνει αμπελώνα στην Κίνα.


Στην Κίνα επέλεξε να δημιουργήσει τον έβδομο αμπελώνα της Οινοποιίας Μπουτάρη, ο 38χρονος, Μιχάλης Μπουτάρης.

Ο συγκεκριμένος αμπελώνας, σύμφωνα με το tovima.gr, θα έχει έκταση 1.200 στρεμμάτων, και θα δημιουργηθεί σε περιοχή της κεντρικής Κίνας, σε συνεργασία με τοπική επιχείρηση ποτών.

Η έκταση στην οποία έχουν φυτευεί τα ελληνικής και γαλλικής ποικιλίας αμπέλια, βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. από εκεί που αρχίζει η έρημος Γκόμπι, ενώ σύμφωνα με τους προγραμματισμούς το καλοκαίρι του 2015 θα παραχθούν από εκεί τουλάχιστον 100.000

Γλυτώνουν το «ψαλίδι» οι συντάξεις του ΟΓΑ.


Απομακρύνεται το σενάριο περικοπής των συντάξεων του ΟΓΑ στο πλαίσιο του νέου «πακέτου» δημοσιονομικών περικοπών, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αρχηγός της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι «οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν».

Δεν υπάρχουν οι περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ στο βασικό σενάριο, διαβεβαιώβουν Φ.Κουβέλης και Γ.Στουρνάρας.
Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος σημείωσε ότι, παρότι παραμένει «ανοιχτό» το ζήτημα των ειδικών

Η Τάφρος της Βέροιας γίνεται τάφος του Αλιάκμονα.


Η τάφρος 66, το αποστραγγιστικό κανάλι του κάμπου της Βέροιας, που είχε δημιουργηθεί για να προστατεύει την Ημαθία από τις χειμερινές πλημμύρες, έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης του Θερμαϊκού, λόγω....

της ανευθυνότητας των εργοστασίων και των βιομηχανιών και απειλεί θανάσιμα την χλωρίδα και την πανίδα του ποταμού Αλιάκμονα και των παράκτιων περιοχών του.

Γεωργικά και βιομηχανικά λύματα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στον ποταμό Αλιάκμονα, του οποίου το κόκκινο χρώμα, η δυσοσμία και τα δεκάδες νεκρά ψάρια, είναι ενδεικτικά της

Οικονομία και στο νερό κάνουν οι έλληνες.


Πτωτικές τάσεις παρουσίασε η κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών, τα τελευταία δύο χρόνια, όπως προέκυψε από κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Icap Group ΑΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Icap, η κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών εμφάνισε μείωση 8% στη χώρα μας, το 2011, έναντι ποσοστού μείωσης 4,5%, το 2010. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η εγχώρια κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών (σε λίτρα) αυξήθηκε, την περίοδο 1990-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 12%, ενώ, το 2009, ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε σημαντικά (αύξηση μόλις 2%).

«Η ζήτηση καλύπτεται ουσιαστικά από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, εφόσον τα εισαγόμενα αφορούν μόλις το 1% της αγοράς. Οι εξαγωγές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όσον

Συμβολαιακή σαλιγκαροτροφία, ένταξη μονάδας στον επενδυτικό νόμο, οικονομικά αποτελέσματα.


Για τις δυνατότητες ίδρυσης και λειτουργίας μια μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών με την μορφή της συμβολαιακής γεωργίας μέσα από τον νέο επενδυτικό νόμο με ισχυρά κίνητρα, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Δράμα.
Η ημερίδα με θέμα: Συμβολαιακή σαλιγκαροτροφία, ένταξη μονάδας στον επενδυτικό νόμο, οικονομικά αποτελέσματα, θα διεξαχθεί  την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις  10.30 π.μ. στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ, 5o χλμ. Δράμας-Θεσ/νίκης).

"Πρoσοχή στα παράνομα φυτοφάρμακα".


«Η εισαγωγή φυτοφαρμάκων από τρίτες χώρες χωρίς την έγκριση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι παράνομη και επισείει ποινές πολύ αυστηρές» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Παράλληλα γνωστοποιούν ότι ξεκινούν τις προσέχεις μέρες και για όλη την χειμερινή περίοδο καμπάνια ενημέρωσης τόσο των αγροτών όσο και των αρμόδιων φορέων ( συνεταιρισμούς , αγροτικούς συλλόγους, Δήμους) για την εξάλειψη των φαινόμενων αυτών , επικίνδυνων για την μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και για την υγεία των καταναλωτών.

"Κλειδώνει" για Σεπτέμβριο η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.


Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να καταβληθεί εντός των επόμενων ημερών και πιο συγκεκριμένα μέσα στο Σεπτέμβριο η επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Στο ενδεχόμενο αυτό είχε αναφερθεί ο αναπλ. υπουργός Μαξ. Χαρακόπουλος, ενώ με νέες δηλώσεις, στο ίδιο μήκος κύματος, επανήλθε και ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.
«Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να εξοικονομήσουμε τα χρήματα προκειμένου να δώσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στους γεωργούς και θέλω να πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε και αυτό μέσα στον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στη βουλή και απαντώντας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


«Έχουμε ήδη συγκεντρώσει τα στοιχεία, τα επεξεργαζόμαστε, είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών και θέλω να πιστεύω ότι και σε αυτό θα είμαστε συνεπείς», κατέληξε.

Πηγή:www.paseges.gr

Μέχρι και το Κολέγιο Αθηνών διδάσκει… γεωργία – περιζήτητες οι σχολές φυτικής και ζωικής παραγωγής.


Στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον στρέφονται οι νέοι, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις πανελλαδικές εξετάσεις, των οποίων οι βάσεις ανακοινώθηκαν την Δευτέρα. Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση είναι πως φημισμένα και καταξιωμένα ιδρύματα του κέντρου, όπως το Κολέγιο Αθηνών, έχει συμπεριλάβει στο ωρολόγιο πρόγραμμά του, μαθήματα σχετικά με την αγροτική οικονομία.
Περιζήτητες αποδεικνύονται οι σχετικές με τη γεωργία σχολές, κάτι που αποδεικνύεται από την άνοδο των βάσεων στα συγκεκριμένα τμήματα, γεγονός που δείχνει πως οι υποψήφιοι τις προτίμησαν έναντι άλλων.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των σχολών που σημείωσαν ιδιαίτερη άνοδο είναι αυτές του γεωπονικού τομέα, με τις σχολές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών να ανεβαίνουν ακόμη και 1.000 μόρια περίπου.

28 Αυγ 2012

Ενίσχυση ελληνοτουρκικών διμερών σχέσεων στον αγροτικό τομέα.


Σε διαβούλευση θα τεθεί η ειδική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αγροτική γη που έχει υποθηκευτεί σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα δεν θα πάει στον εκκαθαριστή.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη, σχετικά με την ΑΤΕ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι υποθήκες αποτελούν, σύμφωνα με τα ισχύοντα, παρεπόμενα ασφαλιστικά δικαιώματα των δανείων και κατά συνέπεια είναι άρρηκτα δεμένα με τα δάνεια αυτά.

Ωστόσο, όπως είπε «θα καταθέσουμε μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το

Στοιχεία για τα "κόκκινα" αγροτικά δάνεια έδωσε ο Γ. Στουρνάρας.


Σε διαβούλευση θα τεθεί η ειδική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αγροτική γη που έχει υποθηκευτεί σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα δεν θα πάει στον εκκαθαριστή.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη, σχετικά με την ΑΤΕ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι υποθήκες αποτελούν, σύμφωνα με τα ισχύοντα, παρεπόμενα ασφαλιστικά δικαιώματα των δανείων και κατά συνέπεια είναι άρρηκτα δεμένα με τα δάνεια αυτά.

Ωστόσο, όπως είπε «θα καταθέσουμε μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το

Παράταση για το μητρώο απόρων.


Παράταση μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου δόθηκε στις Υπηρεσίες των Περιφερειών για να στείλουν τα μητρώα με τους δικαιούχους για τα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους. 

Τα αγριόχορτα είναι χρήσιμα στον κήπο μας.


Προσέξτε, αγριόχορτα, όχι ζιζάνια! Πολλά από αυτά, εάν εκχυλισθούν σε νερό και ψεκασθούν στα φυτά μας, τα απαλλάσσουν από διάφορους εχθρούς και ασθένειες. Το ξέρατε ότι τα αγριοκρέμμυδα όταν φυτρώσουν στις ρίζες των οπωροφόρων εξαφανίζουν τα βλαβερά σκουλήκια από αυτές; κήπους που ψεκάζονται κάθε χρόνο με ζιζανιοκτόνα έχει παρατηρηθεί πτώση της γονιμότητας του εδάφους σε απελπιστικό βαθμό! Ο κίνδυνος για την υγεία των ανυποψίαστων ανθρώπων που τα χειρίζονται; Ουδέν σχόλιον!
Στον βιολογικό κήπο μπορείτε να κόψετε εύκολα με το ειδικό μηχάνημα τα αγριόχορτα -προσοχή, πριν σποριάσουν- και να τα προσθέσετε στον κομποστοποιητή για την παρασκευή ενός πολύ θρεπτικού κομπόστ. Ενας άλλος τρόπος να

Ζώο με μηχανισμό φωτοσύνθεσης όπως τα φυτά.


Οι αφίδες (η γνωστή μας μελίγκρα) αποτελεί είναι ένα ζωικό είδος που εκμεταλλεύεται μια λειτουργία που συναντάται στους φυτικούς οργανισμούς, στα κυανοβακτήρια και σε λίγα είδη μυκήτων: τη φωτοσύνθεση.

Φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία κατά την οποία τα πράσινα φυτά και ορισμένοι άλλοι οργανισμοί μετασχηματίζουν τη φωτεινή ενέργεια σε χημική. Κατά την φωτοσύνθεση στα φυτά η φωτεινή ενέργεια δεσμεύεται και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα και νερού σε οξυγόνο και ενεργειακά πλούσιες οργανικές ενώσεις, κυρίως υδατάνθρακες.

Η λειτουργία της φωτοσύνθεσης βασίζεται σε μια ομάδα χρωστικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή, πολύτιμων για την ανάπτυξη της όρασης, των οστών και την παραγωγή βιταμινών.

Με αλχημείες "ρίχνουν" τον παραγωγό.


«Μικροψαλιδίσματα» φέρνει στην τιμή παραγωγού για τις παραδόσεις βιομηχανικής ντομάτας, η κορύφωση και στις βορειότερες περιοχές της χώρας της φετινής συγκομιδής του προϊόντος.

Το ποσοστό των ξένων υλών και η εκτίμηση του βαθμού brix αποτελούν τα συνήθη "κόλπα" των βιομηχανιών.
Το ρεπορτάζ της Agrenda δείχνει ότι οι επώνυμες βιομηχανίες μεταποίησης παρ’ ότι δεν έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση των τιμοκαταλόγων που πριν λίγο καιρό έκαναν γνωστούς στους καλλιεργητές, ωστόσο καταφεύγουν στις συνήθεις «αλχημείες» παίζοντας με τις ξένες ύλες και τον υπολογισμό των brix, με τελικό αποτέλεσμα τη συμπίεση, στο μέτρο του δυνατού, της τελικής εκκαθάρισης του παραγωγού.

Έτσι, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούσε τη φετινή σεζόν η αυξημένη ζήτηση του

Μοσχάρια «κλασσικής καλλιέργειας» στην Ημαθία.


Μοσχάρια που εκτρέφονται ακούγοντας κλασσική μουσική και έχουν άρωμα ρίγανης, δυόσμου και βασιλικού.


 Και όμως κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία δεν είναι ο «άσσος» που έχουν στο μανίκι τους τα αδέρφια Κουτσιώφτη από το Μακρυχώρι Ημαθίας,καθώς το στοιχείο που διαφοροποιεί τα μοσχάρια τους είναι η φυσική παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος  αυξημένο σε Ω3 λιπαρά και το εξαιρετικό άρωμα που είναι αποτέλεσμα των μπαχαρικών.

Η εναλλακτική αυτή εκτροφή των μοσχαριών είναι αποτέλεσμα μιας διετούς έρευνας που διεξήγαγε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την Κτηνιατρική του Σχολή έπειτα από αίτημα των ιδιοκτητών της φάρμας, οι οποίοι έχοντας καταλάβει την αξία του διαφοροποιημένου

Επιδοτήσεις μέσω Jeremie για εισαγωγή πρώτων υλών.


Τη χορήγηση δανείων, μέσω του προγράμματος Jeremie, προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα τα διαθέσουν στις ΜΜΕ για την εισαγωγή πρώτων υλών, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.


Η ασφυκτική πίεση που έχει δημιουργηθεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις, μετά την άρνηση των οίκων του εξωτερικού να δεχθούν εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund) Richard Pelly.

Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των «πράσινων» ενισχύσεων.


Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και πολλά είναι τα σημεία τους που παραμένουν ασαφή, ιδίως όσον αφορά το βασικό θέμα των πράσινων ενισχύσεων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα κρίνονται στις Βρυξέλλες οι βασικές λεπτομέρειες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Το φθινόπωρο, οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική τους ευθεία, καθώς θα συζητηθούν οι τροπολογίες των ευρωβουλευτών. Κι αυτό, ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις κυβερνήσεων, αγροτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, της βιομηχανίας τροφίμων που ο καθένας ζητάει να φέρει τη νέα ΚΑΠ στα μέτρα του.

Πρόσφατα ο Άλαν Μάθιουζ, καθηγητής στο Trinity College του Δουβλίνου, μίλησε στο ετήσιο

Έντονη η οργή των Ισπανών αγροτών.


Εκατοντάδες άνεργοι αγρότες μπήκαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα άδειο αγρόκτημα της Ανδαλουσίας και έκαναν «πάρτι». Παρακάμπτοντας την αστυνομία, εισχώρησαν από μια τρύπα στο φράχτη και για τις επόμενες 24 ώρες έκαναν μπάνιο στην πισίνα, έφαγαν παέγια και κοιμήθηκαν στη σκιά, δίπλα σ'ένα ροζ παλάτι.

«Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε μια κοινωνική τάξη που αφήνει τέτοια μέρη να σαπίζουν», είπε ο Ντιέγκο Κανιαμέρο, επικεφαλής της Ανδαλουσιανής Ενωσης Εργατών, απευθυνόμενος στους εργάτες που είχαν καταλάβει το Palacio de Moratalla. Ο ιδιοκτήτης, ο Δούκας του Σεγκόρμπε, ζει στη Σεβίλλη, κάπου 100 χιλιόμετρα μακρυά.

Πλαφόν στην αποζημίωση των εργαζομένων της ATEbank.


Πλαφόν στην αποζημίωση που θα λάβουν οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ από την υπό εκκαθάριση πλέον τράπεζα θέτει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Αρ. 2317).
Η απόφαση ορίζει ως ανώτατο όριο ύψους αποζημίωσης ανά δικαιούχο από απαίτηση, βάσει του άρθρου 154 γ του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007, Α΄ 153), ποσοστό 50% επί της νόμιμης αποζημίωσης, σημειώνοντας ότι οι παραπάνω απαιτήσεις ικανοποιούνται προνομιακά από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Πηγή:www.paseges.gr

«Χρυσάφι» η γη – μία στις τέσσερις αγοραπωλησίες στην επαρχία αφορά αγροτεμάχιο.


Την ώρα που οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων στις μεγάλες πόλεις καταρρέουν και οι αγοραπωλησίες «παγώνουν», το ενδιαφέρον των επενδυτών στην επαρχία εστιάζεται στα αγροτεμάχια. Αλλά και παγκοσμίως η εύφορη αγροτική γη αποδεικνύεται, πραγματικό «χρυσάφι».
Μπορεί στην Αττική το ενδιαφέρον για αγροτεμάχια να καταγράφεται περιορισμένο, ωστόσο στην επαρχία, σύμφωνα με Πανελλαδική έρευνα της REMAX που παρουσιάζει το paseges.gr τα αγροτεμάχια αποδεικνύονται «φιλέτα» ακόμη και σε καιρό κρίσης.


Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ότι στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης

Νόστιμες ντομάτες - γίγαντες από την Εορδαία.


Τουλάχιστον 10 ντομάτες με βάρος που αγγίζει και ξεπερνά το ένα κιλό η καθεμία, είναι η συγκομιδή από το μποστάνι ενός 63χρονου συνταξιούχου από την Γαλάτεια Εορδαίας. Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ντομάτα, την οποία ο ίδιος διατηρεί μέσα σε ψυγείο, έχει βάρος 1 κιλό και 310 γραμμάρια με τις υπόλοιπες να κυμαίνονται από 800 γραμμάρια μέχρι και λίγο περισσότερο απο ένα κιλό. Υπάρχουν επίσης δεκάδες ντομάτες που δεν έχουν ωριμάσει, και των οποίων το βάρος ήδη κυμαίνεται στο ένα κιλό.
Μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης ο 63χρονος στάθηκε στην έκπληξη που ένοιωσε από το μέγεθος που είδε να δημιουργείται και  ανέφερε ότι τον σπόρο για τις ντοματιές του τον έδωσε ένα φίλος
του.

27 Αυγ 2012

Ζιδάνι Κοζάνης: Το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ευρώπη.


Ένα νέο δάσος 800.000 δέντρα και θαμνώδη φυτά αλλάζουν το τοπίο σε μία από τις μεγαλύτερες πληγές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία της Μακεδονίας. Από κρανίου τόπος, τα ανενεργά Μεταλλεία Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι Κοζάνης μετατρέπονται σε πάρκο έκτασης 4.144 στρμ. με πεύκα, ακακίες, λυγαριές, δρυς, οξιές, μοσχοϊτιές, σφενδόνες και εκατοντάδες θάμνους.



Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η επικινδυνότητα του καρκινογόνου αμιάντου απαίτησε τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στον σχεδιασμό και στις εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Νέα ποικιλία Αγγουριού που ταιριάζει στους Ισπανούς.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποικιλία Triunfal προορίζεται για χειμερινή καλλιέργεια στις ακτές της Γρανάδα και η δεύτερη ονόματι Trident για όψιμη χειμερινή πάλι παραγωγή στην περιοχή της Αλμερίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διεθνή εταιρεία σπόρων, η Triunfal προσφέρει υψηλή ποιότητα και μεγάλες παραγωγικές αποδόσεις τους χειμερινούς μήνες, όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Η συγκομιδή της ποικιλίας αυτής προτείνεται από τα μέσα Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανθεκτική για να επιβιώσει στις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή της ισπανικής Γρανάδα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της ποικιλίας αυτής είναι ότι είναι εξίσου απέναντι σε βακτήρια και ασθένειες που απειλούν τις καλλιέργειες (όπως οι HR: CVYV, CCu Cca, IR: CMV και CYSDV).

Ελληνική αποστολή στην έκθεση AGROKOS του Κοσόβου.


Η Διεθνής Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, Τροφίμων και Ποτών «AGROKOS» θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως 27 Οκτωβρίου 2012 στην Πρίστινα, στο Κόσοβο.


Στην έκθεση θα συμμετάσχει επίσημα ελληνική αποστολή  από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά γεγονότα στη Βαλκανική χερσόνησο το οποίο συγκεντρώνει παραγωγούς, εμπορικούς εκπροσώπους, αγοραστές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών.

Και όμως κάποιοι συνεταιρισμοί ενώνουν παραγωγούς με καταναλωτές.


Εχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε απέναντι. Ο παραγωγός και ο καταναλωτής. Το «κίνημα της πατάτας» τους έφερε πιο κοντά. Κι όμως, μια σειρά από πρωτοβουλίες είχαν ενοποιήσει από παλαιότερα τις προσπάθειες παραγωγών και καταναλωτών. Σύνδεσμος είναι συχνά η οικολογική αντίληψη.



Ειδικά όμως τα τελευταία δύο χρόνια η κρίση έχει οδηγήσει στην αναζήτηση νέων δρόμων αλληλεγγύης, στην κατάργηση των μεσαζόντων και σε συνεργασίες ή και συνεταιρισμούς καταναλωτών - παραγωγών.

Από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα είναι ο συνεταιρισμός «Γαία» στα Χανιά. Πρόκειται για συνεταιρισμό παραγωγών και καταναλωτών, με σκοπό την προώθηση βιολογικών και οικολογικών προϊόντων.

Τεχνητή φωτοσύνθεση παράγει χρήσιμα χημικά και μειώνει τις εκπομπές CO2.


Τις διαδικασίες που συναντώνται στο φυσικό περιβάλλον μιμούνται οι επιστήμονες προκειμένου να αναπτύξουν συστήματα εκμετάλλευσης της ενέργειας του ήλιου.

Πρόσφατα, η ιαπωνική εταιρεία Panasonic ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής φωτοσύνθεσης για την παραγωγή ενός βιομηχανικού χημικού που χρησιμοποιείται στην αγροτική και την κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία.

Το σύστημα βασίζεται σε έναν ημιαγωγό νιτριδίων και έναν μεταλλικό καταλύτη. Οι δύο αυτοί παράγοντες δουλεύουν από κοινού για την παραγωγή ενέργειας και τη συλλογή διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος μετατρέπεται σε φορμικό οξύ.

Το φορμικό οξύ χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία ως συντηρητικό και

Οι ζημιές στην Ινδία «θρέφουν» το ρύζι.


Επιπλέον αύξηση 10% στις διεθνείς τιμές βλέπουν για το προσεχές τρίμηνο οι αναλυτές.

Οι ανακοινώσεις για αύξηση των τιμών του ρυζιού στην Ασία δημιουργούν αισιοδοξία.
Με καλούς οιωνούς με βάση το διεθνές περιβάλλον αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η συγκομιδή ρυζιού στη χώρα μας, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες νωρίτερα από το σύνηθες. Κι ενώ οι έμποροι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους πριν το τέλος Σεπτέμβρη, τα ελάχιστα έως μηδενικά από πέρυσι αποθέματα και οι ανακοινώσεις για αύξηση των τιμών του ρυζιού στην Ασία, αφήνουν αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας στους παραγωγούς.

Πάντως, ρυθμιστής της αγοράς φαίνεται ότι θα είναι το δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι όσο οι

Βάλτε ρίγανη τώρα.


Η Ελληνική ρίγανη, Origanum vulgare, θεωρείται η καλύτερη του κόσμου, γι’ αυτό είναι και περιζήτητη, έχοντας άριστη ποιότητα όχι μόνον όταν είναι αυτοφυής, αλλά και όταν καλλιεργείται στο περιβάλλον του Ελλαδικού χώρου.


Η δημιουργία εμπορικής φυτείας ρίγανης γίνεται με σπόρο. Τα σπορεία, για την απόκτηση σποροφύτων για φθινοπωρινή εγκατάσταση φυτείας, ετοιμάζονται τώρα ώστε τα σπορόφυτα να μεταφυτευθούν Οκτώβριο.

Για κάθε στρέμμα που θα καλλιεργηθεί με γυμνόρριζα σπορόφυτα χρειάζονται 8-10 τ. μ. σπορείου  αρκεί να φυτρώσει καλά ο σπόρος. Το επιφανειακό έδαφος των σπορείων πρέπει να εμπλουτίζεται σε βάθος 8-10 εκ. με λεπτή ποταμίσια άμμο και τύρφη και να ισοπεδώνεται με σανίδα πριν τη σπορά. Περί τα 2 γρμ. σπόρου ανά τ.μ. είναι συνήθως επαρκούν για να ληφθούν 700-800 φυτά ανά τ. μ. που είναι και το ζητούμενο.

«Χρυσάφι» πουλάει την αγροτική γη ο Σόρος.


Στις μέρες μας, η εύφορη αγροτική γη είναι πραγματικό χρυσάφι. Αυτό αποδεικνύει η τελευταία κίνηση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, που μέσω της βραζιλιάνικης εταιρείας Adecoagro, πούλησε ένα αγροτεμάχιο 14 φορές πάνω από την τιμή που το αγόρασε, προ δεκαετίας.


Η Agroadeco, της οποίας ο Σόρος είναι ο κύριος μέτοχος, διαθέτει 3 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη.

Το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, έκτασης 76.000 στρεμμάτων στο Σαν Χοσέ της Αργεντινής, πωλήθηκε έναντι 121 δολαρίων το στρέμμα, από τα 8,5 δολάρια το στρέμμα που είχαν καταβληθεί για την αγορά του, το 2010.

Επαναδιαπραγμάτευση ΦΠΑ, καθ' οδόν το αγροτικό πετρέλαιο.


Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κτηνοτροφίας, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος την Παρασκευή 24 Αυγούστου στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ημαθίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου για την κτηνοτροφία.

Η στήριξη της κτηνοτροφίας είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Στην επαναδιαπραγμάτευση ο ΦΠΑ για εφόδια και ζωοτροφές

«Η στήριξη της κτηνοτροφίας και γενικότερα του αγροτικού τομέα είναι άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης. Για να γίνει πράξη η στήριξη του αγροτικού τομέα, το πρώτο