30 Σεπ 2012

Μανιτάρια + τούνελ = Λεφτά.



Μια εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική σήραγγα στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας, που κατασκευάστηκε το 1866 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1919, αποτελεί σήμερα τον κατάλληλο τόπο καλλιέργειας εξωτικών μανιταριών που φύονται μόνο σε ορεινές περιοχές της Κίνας και της Ιαπωνίας, μανιτάρια αυξημένης εμπορικής αξίας, μια και θέλουν ιδιαίτερες συνθήκες φύτευσης και βιοκλιματικών συνθηκών ανάπτυξης
Η σιδηροδρομική σήραγγα παρέμεινε αχρησιμοποίητη για αρκετά χρόνια μέχρι που ο μικροβιολόγος  Δρ Noel Arrold τη μετέτρεψε σε ένα πρωτότυπο φυσικό «θερμοκήπιο» καλλιέργειας μανιταριών, την πρώτη μανιταρο -φυτεία αυτού του είδους στην Αυστραλία.

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο.


Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Γι αυτό ήταν γνωστό και χρησιμοποιείτο από την αρχαία εποχή. Σε μερικές παραθαλάσσιες περιοχές το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα. Το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα νατρίου για να λειτουργήσει σωστά. Το νάτριο, συμβάλλει στη διατήρηση της συγκέντρωσης των υγρών του σώματος σε σωστά επίπεδα. Ρυθμίζει την πίεση του αίματος, καθώς και τον όγκο του αίματος και μας βοηθά να διατηρήσουμε τις αρθρώσεις ευέλικτες. Στους ενήλικες, όταν τα επίπεδα του νατρίου είναι πολύ υψηλά, ο οργανισμός κατακρατεί πάρα πολύ νερό και ο όγκος των υγρών του σώματος αυξάνεται.





Πηγή:www.food-net.org

Πες (το με) αλεύρι.


Ο χειρισμός της μαγιάς είναι απλή υπόθεση: αν χρησιμοποιούμε ξηρή μαγιά χρειάζονται τα μισά γραμμάρια απ’ ό,τι αν βάλουμε νωπή. Πάντα όμως πρέπει να τη διαλύουμε πρώτα σε νερό.
Σε μια πρώτη ανάλυση φαίνεται ότι δεν υπάρχει πιο απλό πράγμα από το αλεύρι. Αλέθεις το σιτάρι ή όποιο άλλο σπόρο έχεις επιλέξει, απομακρύνεις το «ενοχλητικό» πίτουρο και με τη λευκή σκόνη που προκύπτει φτιάχνεις ό,τι θέλεις. Οταν όμως μιλήσεις με έναν τεχνολόγο τροφίμων που η δουλειά του τον θέλει ολόκληρη την ημέρα να ασχολείται με την επιλογή και το άλεσμα των διαφόρων δημητριακών, και αν κι εκείνος αποφασίσει να μιλήσει για τα όσα κρατούν οι άνθρωποι του επαγγέλματος για τον εαυτό τους, αποκτάς μιαν άλλη, λίγο πιο εσωτερική γνώση για τα όσα συμβαίνουν στο αλεύρι και με το αλεύρι.

Όταν οι αλλεργιογόνες ουσίες αντιδρούν στο σώμα μας.


Όταν οι αλλεργιογόνες ουσίες αντιδρούν στο σώμα μας
Η κρυμμένη απειλή στα τρόφιμα είναι κάποιες από τις ουσίες που θεωρούνται αλλεργιογόνες. Ποιες είναι αυτές και πώς πρέπει να τις αποφεύγετε.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τροφικής αλλεργίας μπορεί να προκαλέσουν ουσίες στα τρόφιμα που καταναλώνουμε

Οι αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, ενδέχεται να προκαλέσουν διαφόρων ειδών συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας είναι φαγούρα, κόκκινα μάτια που τρέχουν, κλειστή μύτη ή ρινική καταρροή, φτάρνισμα και εξανθήματα στο δέρμα. Πιο σπάνια εκδηλώνεται με οίδημα (φούσκωμα) στα χείλη ή τη γλώσσα, δύσπνοια, εκδήλωση συμπτωμάτων άσθματος ή/και αναφυλακτικό σοκ.

Μοναδικά "διάφανα" πατατάκια.


Εκεί που η μοριακή γαστρονομία συναντά την κλασική μαγειρική… δημιουργήθηκαν τα μοναδικά «διάφανα» πατατάκια, που μοιάζουν στην όψη σαν ένα μικρό κομμάτι γυαλιού, ενώ στη γεύση θυμίζουν στο ακέραιο τα αλατισμένα γνωστά σε όλους μας τσιπς.

Ένας σεφ από το Βανκούβερ του Καναδά παρασκευάζει καθημερινά και σερβίρει στους πελάτες του αυτά τα πρωτότυπα διάφανα πατατάκια που βλέπετε, κερδίζοντας τις γευστικές… εντυπώσεις.

Υπογραφή συνεργασίας Ευρώπης – Κίνας στον αγροτικό τομέα.


«Η γεωργία είναι θεμελιώδους σημασίας τόσο για την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μοιραζόμαστε ένα έντονο ενδιαφέρον για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης. Το σχέδιο συνεργασίας είναι ένα νέο βήμα στη δέσμευσή μας να εργαστούμε για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ιδίως στην ασφάλεια των τροφίμων, την αγροτική ανάπτυξη, την ασφάλεια των τροφίμων και την κλιματική αλλαγή».
Αυτό ανέφερε ο Επίτροπος Dacian Ciolos μετά την υπογραφή (σήμερα Δευτέρα 11 Ιουνίου) στο Πεκίνο ενός σχεδίου συνεργασίας για τη Γεωργία και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου.

Χρώμιο και διατροφή.


Το χρώμιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.

Έχει αναφερθεί ότι το χρώμιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους, καθώς και για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Το παρόν άρθρο εξετάζει τη γνώση που υπάρχει ώς σήμερα σε αυτούς τους τομείς και υπογραμμίζει συστάσεις για την κατανάλωση του χρωμίου.

Πού βρίσκεται το χρώμιο (Cr)

Νέο επωφελές προιόν για τους αγρότες.


Το λένε μαύρη τρούφα και έχει τη λειτουργία του χαβιάρι.`Ηδη καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας,της Ηπείρου,της Στερεάς Ελλάδος και των νησιών του Αιγαίου.

Το πιο ευχάριστο είναι ότι ήδη πολυεθνικές τροφίμων του εξωτερικού (κυρίως από την Ευρώπη,την Λατινική Αμερική και την `Απω Ανατολή) έχουν κάνει μαζικές παραγγελίες. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πούμε καλή επιτυχία στους γεωργούς,να έχουν συνέπεια στην ποιότητα και την εκτέλεση της παραγωγής καθώς και να έχει καλό καιρό για να μην χαλάσουν οι συμπαθητικές…τρούφες.

Νεκτάριος Κατσιλιώτης

Ιστορικός - Εκδότης


Πηγή:www.newsnow.gr

Μαντζουράνα, καλλιέργεια και ιδιότητες ( Ορίγανον το μάρον ).


Η μαντζουράνα, είναι φυτό ποώδες με πολλές παραφυάδες, με φύλλα μικρά και μυρωδάτα, συγγενικό της ρίγανης. Τα άνθη της είναι φαιά με λέπια. Ανθίζει από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα υπάρχει σαν αυτοφυές ωστόσο συνηθίζεται να καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το εκτιμούσαν πολύ και γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό. Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό.

Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.

Εσωτερική: το ρόφημα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, βοηθά στις νευρικές παθήσεις, καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος

Πλαστικές σακούλες “τέλος” και στην Αϊτή.


Από την 1η Οκτωβρίου απαγορεύεται η εισαγωγή, παραγωγή και διάθεση της πλαστικής σακούλας και των αναλώσιμων προϊόντων με αφρό στην Αϊτή.

Όπως μεταδίδει η Miami Herald τα προϊόντα αυτά εισάγονται στην Αϊτή κυρίως από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας Λοράν Λαμότ, η απαγόρευση έχει στόχο την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των απορριμμάτων και την προστασία της ακτογραμμής, των παράκτιων περιοχών, αλλά και των μαγκρόβιων δασών. Τα μαγκρόβια δέντρα, τα οποία φυτρώνουν σε ρηχά παράκτια ύδατα, παρέχουν τη βάση για ένα από τα πιο σύνθετα και ευαίσθητα οικοσυστήματα στον κόσμο.

Εναλλακτική καλλιέργεια ριζώδη μαϊντανού.


Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) κατάγεται από τη νότια Ευρώπη, και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας.

Πέρα από τον κοινό πλατύφυλλο μαϊντανό που καλλιεργείται για το φύλλωμά του σε χώρες της Μεσογείου και είναι η πιο γνωστή μορφή στην Ελλάδα, υπάρχουν δυο
άλλοι τύποι - ο σγουρός μαϊντανός που καλλιεργείται κυρίως στη Β. Ευρώπη τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για διακοσμητικούς λόγους και ο ριζώδης μαϊντανός ο
οποίος καλλιεργείται επίσης στη Β. Ευρώπη για τη σαρκώδη ρίζα του. Τα φύλλα όλων των τύπων μαϊντανού χρησιμοποιούνται στην μαγειρική. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μαϊντανού είναι γνωστές ακόμη από τα αρχαία χρόνια όπου ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σε διάφορα τονωτικά, αντίδοτα δηλητηρίων, αντιρρευματικά αλλά και σε διάφορες συνταγές για την θεραπεία στις πέτρες και κύστες νεφρών.

Ανδρέας Θρασυβούλου: Το 84% των καλλιεργούμενων ειδών επικονιάζεται από την μέλισσα.


Χωρίς τις μέλισσες η τροφή μας θα περιορίζονταν σε καλαμπόκι, ρύζι και σιτάρι.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84% από τα καλλιεργούμενα φυτά χρειάζονται τη μέλισσα για επικονίαση ενώ το 80% της άγριας βλάστησης οφείλεται στις μέλισσες! Γενικότερα πάντως τα έντομα αυτά, που θεωρούνται τα σπουδαιότερα από οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο, συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο 15-30% της παραγωγής τροφίμων.

«Ευτυχώς, για μας, η μέλισσα είναι ένα ανθεκτικό και ευπροσάρμοστο στις αντιξοότητες έντομο», όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο εντομολόγος, καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου και τονίζει πως:

Νέος Ασκομύκητας απειλεί τα πλατάνια.


Μετά τον μύκητα Ceratocystis, ο οποίος ευθύνεται για το μεταχρωματικό έλκος στα πλατάνια και την νέκρωση πολλών από αυτά σε Πελοπόννησο και Ήπειρο ένας νέος μύκητας κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη με τις πρώτες αναφορές να έρχονται κατά κύριο λόγο από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Ο λόγος για τον ασκομύκητα Masaria ή Splanchnonema platani.

Τα συμπτώματα του μύκητα εμφανίζονται κυρίως σε κλαδίσκους διαμέτρου 10 έως 20 εκατοστών χωρίς όμως να αποκλείεται η προσβολή μεγαλύτερων κλαδιών. Οπτικά εμφανίζεται ως μια λωρίδα νεκρού φλοιού που ξεκινάει από το περιλαίμιο κι επεκτείνεται κατά μήκος του κλαδιού.

Γιατί δεν πήραν εξισωτική 760 παραγωγοί στην Αργολίδα.


Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραΐτη για καθυστερήσεις στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης απάντησε από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Αν είχε παραμείνει η περικοπή της εξισωτικής θα έπαιρναν αποζημίωση 32.000 λιγότεροι κτηνοτρόφοι
«H εξισωτική αποζημίωση είναι από τα θέματα για τα οποία η Κυβέρνηση μπορεί να

29 Σεπ 2012

Ιταλοί επιστήμονες ζητούν να επιτραπεί η έρευνα και η παραγωγή ιταλικών γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.


Διακόσιοι ιταλοί επιστήμονες έστειλαν αίτημα στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. κ. Ναπολιτάνο και στον Πρωθυπουργό κ. Μόντι, με στόχο να επιτραπεί η χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στη γειτονική χώρα.
Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι θα μπορέσει η Ιταλία να παράγει ανταγωνιστικά γεωργικά προϊόντα. Μάλιστα παραθέτουν ως στοιχείο υπέρ της αίτησής τους το γεγονός ότι τεράστιες ποσότητες τροφών και ζωοτροφών που εισάγει η χώρα είναι γενετικά τροποποιημένες.

Τ.Μήτσης

Πηγή:www.agrotypos.gr

Μεταλλαγμένα «αντικαρκινικά» τρόφιμα και μπύρα.


Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια μοβ ντομάτα, γενετικά μεταλλαγμένη, ώστε να περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες, που συνήθως υπάρχουν στα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα, η οποία βοήθησε προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια στο εργαστήριο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μια ομάδα φοιτητών υποστηρίζει πως δημιούργησε αντικαρκινική ...μπίρα. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα πειράματα σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα των πρωτοποριακών τροφίμων αργούν ακόμα, ωστόσο ανοίγονται νέοι και ενδιαφέροντες ορίζοντες προς διερεύνηση.
Μωβ ντομάτα κατά καρκίνου

Βρουκέλλωση, υπήρχε στην Αλβανία τουλάχιστον από το Μεσαίωνα.


Οστά μεσαιωνικής εποχής, που βρέθηκαν στην Αλβανία, αποκαλύπτουν τα ίχνη μιας σύγχρονης μολυσματικής ασθένειας




Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η μελέτη τους επάνω σε οστά μεσαιωνικής εποχής, που βρέθηκαν στην Αλβανία, αποκάλυψαν τα ίχνη μιας σύγχρονης μολυσματικής ασθένειας, η οποία προσβάλλει τους ανθρώπους που τρώνε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του AFP.

Αγριαγκινάρα: Μια ενεργειακή καλλιέργεια με υποσχέσεις.


Ενα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου «κρύβεται» στις δυνατότητες ενός αγριόχορτου που δείχνει ικανό όχι μόνο να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα αξιοποιώντας άγονα εδάφη, αλλά και να προσφέρει ενεργειακή αυτονομία, απαλλάσσοντας τους καλλιεργητές από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος του πετρελαίου. Ο λόγος για την αγριαγκινάρα, που ανήκει στα ενεργειακά φυτά, η καλλιέργεια της οποίας μπορεί να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας ολόκληρης οικογένειας και παράλληλα να εξασφαλίσει συμπληρωματικό εισόδημα.

Δυσβάστακτα τα κόστη παραγωγής από το νέο φορολογικό καθεστώς.


Βαρύς τόσο για τους εν ενεργεία όσο και τους συνταξιούχους αγρότες θα είναι ο λογαριασμός των νέων μέτρων στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας αρχής γενομένης από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Το "πακέτο" των μέτρων περιλαμβάνει κατάργηση των

«Γερό χαρτί» για τους αγρότες η καλλιέργεια του κενάφ.


Ενα άγνωστο φυτό, που όμως μπορεί να προσφέρει σημαντικό εισόδημα στον Ελληνα παραγωγό, αποτελεί το κενάφ, το οποίο χαρίζει έσοδα έως 200 ευρώ το στρέμμα.
Ενα άγνωστο φυτό, που όμως μπορεί να προσφέρει σημαντικό εισόδημα στον Ελληνα παραγωγό, αποτελεί το κενάφ, το οποίο χαρίζει έσοδα έως 200 ευρώ το στρέμμα.
Το φυτό κενάφ έχει συγκεντρώσει επάνω του τα φώτα του ενδιαφέροντος την τελευταία 20ετία.

Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων από τον ΟΓΑ.


Ο ΟΓΑ με στόχο την ενίσχυση των ψυχαγωγικών και πολιτιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των δράσεων της Αγροτικής Εστίας εφαρμόζει και για την φετινή περίοδο 2012 το Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων.
 
Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, ξεκινάει τη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 και απευθύνεται σε 300.000 άτομα.
 
Οι δικαιούχοι (ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι) δωρεάν παροχής βιβλίων θα απευθύνονται στα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία προκειμένου να κάνουν χρήση της παροχής και να λαμβάνουν τα βιβλία.

Τα δωρεάν βιβλία που μπορούν να λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι
μορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου,

Τα Λαχανικά της Θάλασσας.


Ας γνωρίσουμε  τα λαχανικά της θάλασσας. Έχουν γαστρονομικό ενδιαφέρον, τα βρώσιμα φύκια. Ένας νέος γαστρονομικός ορίζοντας ανοίγει μπροστά μας.

Κάνουμε μία εκτενή αναφορά στο αντικείμενο, και στις γαστρονομικές εμπειρίες. Το κάθε ένα, από τα βρώσιμα φύκια, έχει την δική του γεύση και μερικά από αυτά, είναι εντυπωσιακά νόστιμα, θυμίζοντας έντονα άλλες, ζωικής προέλευσης, τροφές.
Τα μακαρόνια της θάλασσας
Έχουν γεύση από οστρακόδερμα, δηλαδή ενώ τρως ένα λαχανικό με υφή σαν ραδίκι, έχεις γεύση από αστακό ή καβούρι. Το Nori, έχει γεύση από στρείδια, τρώγεται σαν σνακ, αλλά και αν το βάλουμε μέσα σε κουρκούτι και τηγανίσουμε λαχανικά, είναι σαν να τρώμε τηγανιτά μύδια. Το Wakame, έχει γεύση από αχινό και πάει λέγοντας. Σε εμφάνιση δε και υφή, λίγο ως πολύ, άλλα μοιάζουν με μαρούλι, άλλα με σπανάκι και άλλα με αντίδια.

Οργανώστε τον πρώτο σας λαχανόκηπο.


Αν υπάρχει η θέληση, η γνώση θα βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα αποδοτικό μποστάνι που θα γεμίζει το καλάθι σας νοστιμιές και θα σας αποζημιώνει για τον κόπο σας, όλες τις εποχές του χρόνου.

Βήμα 1
Στις μέρες μας γίνεται συχνά λόγος για όρους όπως «βιοποικιλότητα», «ντόπιες ποικιλίες», «υβρίδια». Τι είναι όμως όλα αυτά με απλά λόγια; Και πώς μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας το καλύτερο προϊόν που μας προσφέρει η γη; Ας αρχίσουμε με τη «βιοποικιλότητα», όρο που αντιπροσωπεύει το σύνολο των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη και έχουν σημασία για τη γεωργία και γενικότερα για τη διατροφή μας.

Λωτός: εναλλακτική καλλιέργεια που υπόσχεται υψηλό εισόδημα.


Μεγάλη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού παρουσιάζει ο λωτός, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για αγρότες που στρέφονται σε εναλλακτικές, κερδοφόρες καλλιέργειες.

Ο λωτός ανήκει στις προωθούμενες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εναλλακτικές καλλιέργειες και δίνει τη δυνατότητα για συμβολαιακή παραγωγή προορισμένη σε αγορές του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Έθνος” η καλλιέργεια του λωτού μπορεί να αποδώσει έως 2 τόνους ανά στρέμμα, με τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό.

Διάφανο χώμα που βελτιώνει τις καλλιέργειες ανέπτυξαν οι επιστήμονες.


Διάφανο χώμα ανέπτυξαν Σκωτσέζοι ερευνητές από το ινστιτούτο «James Hutton» με στόχο να μελετήσουν τις ρίζες των φυτών. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν τις καλλιέργειες και να εμποδίσουν τη διάδοση ασθενειών στα φυτά.

Το νέο χώμα επιτρέπει την τρισδιάστατη παρατήρηση των φυτών και των μικροβίων που κατοικούν σε αυτά, δηλαδή ολόκληρης της ριζόσφαιρας, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση των παθογόνων οργανισμών που ζουν στο έδαφος και απειλούν την προμήθεια τροφίμων.

Βασικό συστατικό του διάφανου χώματος είναι ένα συνθετικό πολυμερές που ονομάζεται

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχουν οι συνταξιούχοι και οι επιδοματούχοι του ΟΓΑ για την καταγραφή τους.


Η καταγραφή φυσικής παρουσίας είναι υποχρεωτική για όλους τους συνταξιούχους και επιδοματούχους του ΟΓΑ, που θα πρέπει να προσέλθουν στα ΕΛ.ΤΑ. ή στην Τράπεζα, στην οποία έχουν ανοίξει λογαριασμό και πιστώνεται η σύνταξη τους ή το επίδομά τους. Η διαδικασία ξεκινά από 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου. Για τους δικαιούχους που δεν θα προσέλθουν έως τις 30 Νοεμβρίου στα ΕΛ.ΤΑ ή στις Τράπεζες (ή στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, κατά περίπτωση) για να δηλώσουν την παρουσία τους ή δεν έχουν δηλώσει σωστά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης από τον Ιανουάριο του 2013.

Oι σημαντικότερες πληρωμές που αναμένει ο αγροτικός κόσμος μέχρι το τέλος του έτους.


Μετά από κάποιες καθυστερήσεις και ίσως λάθη που στο μέλλον πρόκειται να διορθωθούν δόθηκαν τελικά το προηγούμενο διάστημα, τα χρήματα των σημαντικότερων ίσως αγροτικών πληρωμών και ενισχύσεων του έτους. Ωστόσο, η δουλειά – τουλάχιστον σε επίπεδο πληρωμών – του ΥπΑΑΤ δεν έχει τελειώσει αφού μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου μένουν να πληρωθούν: η Ενιαία Ενίσχυση συνολικού ύψους 2,2 δις. ευρώ, η εξόφληση της επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου αλλά και τα υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης του 2011.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, έκανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του να δουν θετικά το ενδεχόμενο της αύξησης της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 από το 50%, στο 60% με 65%».

Για να πάρεις εξισωτική πρέπει να κάνεις τη φορολογική σου δήλωση στο χωριό.


«Για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης λαμβάνεται υπ' όψιν η διεύθυνση που υπάρχει στη φορολογική δήλωση», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επ’ ευκαιρία της ερώτησης που του έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.


Επίσης, μιλά για πληρωμή των εκκρεμών εξισωτικών του 2011 μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, αν και οι τελευταίες πληροφορίες του Agronews τοποθετούν την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, ως την πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής των

Έρχονται μεταβιβάσεις γης για το φόβο της φορολογίας.


Καταιγιστικές εξελίξεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής προδιαγράφουν για τα επόμενα χρόνια οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πεδίο της φορολογίας. Το νέο καθεστώς φέρνει μαζί του την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων βάσει τον οποίων θα προσδιορίζεται εφεξής το –φορολογητέο- γεωργικό εισόδημα αλλά και έναν ιδιότυπο φόρο κατοχής αγροτικής γης για όσους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων δεν καλλιεργούν οι ίδιοι τα κτήματά τους.

Ο φόρος στα αγροτεμάχια είναι πιθανό να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους πολλούς ετεροεπαγγελματίες ιδιοκτήτες.

28 Σεπ 2012

Θέλουν φόρο στην ζάχαρη όπως στο αλκοόλ.


Η συζήτηση που αφορά τον ειδικό φόρο στην ζάχαρη που έχει ανοίξει στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, ανάλογο φόρο με αυτόν που ισχύει στο αλκοόλ και στον καπνό επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό, φαίνεται ότι έχει φτάσει τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στα υπουργικά γραφεία που σχεδιάζουν τα μέτρα για το μέλλον.
Σε ότι αφορά στις πληροφορίες που θέλουν το θέμα να συζητιέται και στη χώρα μας, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ σε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων η απάντηση ήταν ότι μία τέτοια απόφαση δεν εξετάζεται από το υπουργείο καθώς θα δημιουργούσε στην αγορά το φαινόμενο του "ελατηρίου υπό πίεση".

Μετά την Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη συλλήψεις για λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων.


Λαθραία φυτοφάρμακα άγνωστης σύστασης θα κατέληγαν στο... τραπέζι μας εξαιτίας επτά Ελλήνων που έσπευσαν να τα αγοράσουν… κοψοχρονιά από άγνωστα εργοστάσια στην Τουρκία!
Την παραγγελία έκαναν πέντε από αυτούς που είχαν επισκεφτεί τη γειτονική χώρα, ενώ τη μεταφορά ανέλαβαν με αυτοκίνητο οι υπόλοιποι δυο. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΥΠΑΑΤ.
Οι μεταφορείς ηλικίας 36 και 45 χρόνων συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης από αστυνομικούς της Ασφάλειας οι οποίοι είχαν πληροφορίες για το λαθρεμπόριο. Στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν 58 δοχεία που περιείχαν συνολικά 290 λίτρα φυτοφάρμακο τα οποία είχαν προμηθευτεί από την Τουρκία.

Σωστή διατροφή για υγιή παιδιά.


Η σωστή διατροφή κατά την παιδική ηλικία μπορεί να ενισχύσει τις δια βίου διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην ευεξία του παιδιού και να το βοηθήσει να διατηρήσει ένα υγιές πρότυπο διατροφής για μια υγιή ζωή.

Για τους γονείς, η διατροφή μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους. Ίσως ανησυχείτε για το αν τα παιδιά σας τρέφονται υγιεινά. Πολλοί γονείς λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό και να πίνουν λίτρα αναψυκτικών. Άλλοι αγχώνονται υπερβολικά μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία.

Βαριατρικές επεμβάσεις και διατροφή.


Όλοι γνωρίζουμε με πόσο γρήγορο ρυθμό αυξάνεται η παχυσαρκία, μια νόσος πολυπαραγοντική η οποία εξαρτάται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Εκτός, όμως, από τη συμβολή της διατροφής, που ασφαλώς αποτελεί πρώτη επιλογή κατά τη θεραπεία, στην προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του βάρους, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που εξαιτίας της νοσογόνου παχυσαρκίας (ΔΜΣ μεγαλύτερο από 40) καταφεύγουν και σε άλλες μεθόδους όπως τις βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Έρχεται κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής.


Η κρίση, η ανεργία και η ύφεση μπορεί να έχουν πλήξει την κατανάλωση, αυτό όμως δεν φαίνεται να σταματά τους βιομήχανους, οι οποίοι αυξάνουν τις τιμές βασικών προϊόντων, δημιουργώντας «νέο πονοκέφαλο» στους καταναλωτές.
                       



Συγκεκριμένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε  βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρέας και γαλακτοκομικά, απειλεί να πλήξει τους καταναλωτές, παρά τη μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λόγω κρίσης.

Η Βουλγαρία τρώει ελληνικά στο «Tastes of Europe».


Με τη βελτίωση των οικονομικών της Βουλγαρίας οι καταναλωτές επιλέγουν ελληνικές γεύσεις.


Έτσι, διαμορφώνουν ζήτηση για ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα ,όπως το πορτοκάλι, η ελιά και το λάδι,  που κάποτε ήταν «απαγορευμένα». Και τόσο έχει εξοικειωθεί ο Βούλγαρος καταναλωτής με τα ελληνικά εδέσματα που τα έχει «εξισώσει» με τα κατεξοχήν ελληνικά θέματα, όπως οι φυσικές  ομορφιές, τα τοπία ή η ιστορία και ο πολιτισμός, ώστε η μεσογειακή κουζίνα να αποτελεί και ένα ακόμη λόγο για να προτιμήσουν οι Βούλγαροι την Ελλάδα σαν τόπο για τις διακοπές τους.

Επιστολή ΓΕΩΤΕΕ Κ.Μ στον Πρωθυπουργό για τον φόρο στους Αγρότες.


Θέμα: «Πρόταση για την αποφυγή της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος και για την άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής στα εισοδήματα από αγροτικές επιχειρήσεις»


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
τα πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν προτάσεις για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες αγρότες και τη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% - 30% στο σύνολο των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων τους ή για την εφαρμογή «κεφαλικού» φόρου ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν γεωργικό εισόδημα, μας υποχρεώνουν να επανέλθουμε στην πρόταση που καταθέσαμε από τις 9-7-2012 στον Υπουργό

Κλειδώνει το «ψαλίδι» κατά 30 ευρώ στις συντάξεις ΟΓΑ.


Στα 420 ευρώ ετησίως κάθεται τελικά η μπίλια των απωλειών για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Μετά από ένα γαϊτανάκι διαρροών και σεναρίων στο οποίο –για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους- επιδόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών και τα επιτελεία των κομμάτων, στο τελικό «πακέτο» μέτρων που θα υποβληθεί προς έγκριση στην τρόικα φαίνεται ότι περιλαμβάνεται η μείωση κατά 30 ευρώ (330 από 360 ευρώ) της κατώτατης αγροτικής σύνταξης .

Παγώνουν χρέη μαστιχοπαραγωγών για έναν χρόνο σε Πειραιώς-ΑΤΕBank.


«Δέσμη» τεσσαρων μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Χίου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ανακοίνωσε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου από το νησί ο ο πρόεδρος του Ομίλου, κ. Μιχάλης Σάλλας.

Ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε επίσης τη χρηματοδότηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και τη χορηγία των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών.
Ο κ. Σάλλας μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ανακοίνωσε την αναστολή για ένα χρόνο των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας για φυτώριο στο οποίο θα αναπτυχθούν νέα μαστιχόδεντρα, την ενίσχυση της Ένωσης

Πρώτος «σταθμός» για εξαγωγές μοσχαριών στην τουρκική αγορά.


Με τουρκικό σίριαλ μοιάζει η ιστορία της εξαγωγής ζώων στη γειτονική χώρα, εξαιτίας των εμποδίων που τίθενται από τις αρχές. Το επόμενο, όμως, επεισόδιο φαίνεται ότι θα έχει αίσιο τέλος, αφού για πρώτη φορά φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα για τη δημιουργία σταθμών συγκέντρωσης βοοειδών και άλλων ζωντανών ζώων, προκειμένου να ανοίξουν επιτέλους τα σύνορα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εμπόρους.

Όλα θα εξαρτηθούν από την παρουσίαση του σταθμού συγκέντρωσης βοοειδών που λειτουργεί στο Κολχικό Λαγκαδά.

Έκαναν «φτερά» 12 τόνοι σταφύλια.


Στο «στόχαστρο» έβαλαν άγνωστοι δράστες το κτήμα ενός 70χρονου άνδρα, στον Τύρναβο της Λάρισας. Ειδικότερα, πριν από λίγα 24ωρα κάποιοι «ποντικοί» έκλεψαν από το αμπέλι του ηλικιωμένου 12 τόνους σταφύλια και στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Εκτιμάται ότι το κόστος της ζημιάς αγγίζει το ποσό των 5.000 ευρώ.


Πηγή:www.paseges.gr

Brand name Πελοπόννησος για τα τοπικά προϊόντα.


Στην τελική ευθεία για τη δημιουργία μηχανισμού πιστοποίησης των Πελοποννησιακών προϊόντων βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και στη δημιουργία ενός ισχυρού brand name Πελοπόννησος σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε σε ημερίδα στην Τρίπολη. Στόχος είναι η μείωση του κόστους για τους
Οι προσπάθειες κινούνται ταυτόχρονα προς την κατεύθυνση της προβολής των Πελοποννησιακών προϊόντων σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.


Πηγή:www.paseges.gr

ΟΑΕΠ: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα για τις ελληνικές εισαγωγές «Επί πιστώσει» από την Ε.Ε.


Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί για τις ελληνικές εισαγωγές «Επί πιστώσει», από χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Όπως υπενθυμίζει -σε ανακοίνωσή του- ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), λόγω της σοβαρής κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία, οι Έλληνες εισαγωγείς από τις αρχές τού 2012 αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, ακόμη και επιβίωσης των επιχειρήσεών τους. Η αιτία ήταν ότι, οι εξαγωγείς των χωρών-μελών της Ε.Ε., που πουλούσαν προϊόντα «Επί πιστώσει» σε Έλληνες εισαγωγείς, ζητούσαν προκαταβολική πληρωμή προκειμένου να φορτώσουν τα προϊόντα τους προς Ελλάδα. Αυτό συνέβαινε, γιατί οι εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων των χωρών-μελών τής Ε.Ε. σταμάτησαν να ασφαλίζουν εξαγωγικές πιστώσεις προς Ελλάδα.

27 Σεπ 2012

Περικοπές στα τρόφιμα κάνουν 2 στις 3 ιταλικές οικογένειες.


Ο εμπορικός σύλλογος Confcommercio προβλέπει ότι η κατανάλωση των ιταλών πολιτών το 2012 πρόκειται να μειωθεί κατά 3%. Από το τρίτο τρίμηνο του 2007 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2012, η συνολική πτώση της κατανάλωσης, αγγίζει το 6,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, οι μόνοι τομείς που δεν παρουσιάζουν κάμψη είναι εκείνοι της κινητής τηλεφωνίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των φθηνών πολυκαταστημάτων τροφίμων.

Πώς να διαλέγετε τα «καλά» λίπη.


Αντί να κόψετε εντελώς τα λίπη από τη διατροφή σας (κάτι που ούτως ή άλλως δεν είναι υγιεινό), φροντίστε να κάνετε έξυπνες επιλογές σχετικά με τα λίπη που τρώτε. Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά ­-αυτά που λέμε και «κακά»- αυξάνουν τον κίνδυνο για συγκεκριμένες ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά. Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα όμως λιπαρά -τα λεγόμενα «καλά- όχι μόνο δεν επιβαρύνουν την υγεία μας αλλά συνεισφέρουν και στην ζωντάνια του οργανισμού, ενισχύουν τη διάθεση και μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Τα καλά αυτά λιπαρά μπορείτε να τα βρείτε στις ακόλουθες τροφές:
ελαιόλαδο και λάδι canolaελιές

Βατόμουρα: Καλλιέργειες με μέλλον.


ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
kefala_niki@yahoo.com
Η οικονομική κρίση που διανύει η χώρα δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο, σε όποιον οικονομικό τομέα κι αν δραστηριοποιείται. Η κρίση, ωστόσο, γεννά και ευκαιρίες ειδικά στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, με την αναζήτηση καινοτόμων προϊόντων που παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθαν στο προσκήνιο και τα βατόμουρα. Μαύρα, μπλε, κόκκινα μούρα, κράνμπερι, φραμπουάζ, μύρτιλα, σμέουρα, φράουλες, όλα είναι φυτά του γένους Rubus και χαρακτηρίζονται απο τους επιστήμονες ως «βόμβες» θρεπτικών συστατικών! Πλούσια σε βιταμίνη C και Ε, φυτικές ίνες, ανθοκυανίνες και κηκιδικό οξύ (ισχυρά αντιοξειδωτικά), καροτενοειδή, φυτοοιστρογόνα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Φτωχά σε θερμίδες,

Η παρεξήγηση των γυναικών με τις σαλάτες.


Η προσκόλληση στη σαλάτα ως το πλέον υγιεινό και διαιτητικό γεύμα, δεν είναι και τόσο έξυπνη συνήθεια, όσο θεωρούμε πως είναι. Μπορεί να πιστεύουμε πως η σαλάτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή, ανάλογα με την ποσότητα όμως, ένα μπολ σαλάτας μπορεί να ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο μπέργκερ. Οι σος στις σαλάτες είναι κατά πλειοψηφία γεμάτες λιπαρά και άλλα ανθυγιεινά στοιχεία, γι' αυτό αν θέλετε να τρώτε σωστά σαλάτες πρέπει να επιλέγετε τα λαχανικά και να χρησιμοποιείτε ελάχιστη έως καθόλου μαγιονέζα ή/και μουστάρδα, καθώς και να αποφεύγετε το τυρί και τα αλλαντικά. Συν τοις άλλοις, η υπερβολική κατανάλωση σαλάτας προκαλεί πρήξιμο στο στομάχι, κάτι που δεν συνάδει με την εικόνα που θέλουμε να πετύχουμε τρώγοντάς την. Καλό είναι, λοιπόν, να

Σταφυλια:καθαρίζουν τον οργανισμό και έχουν ευεργετικές ιδιότητες.


Τα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που υποφέρουν από ρευματισμούς, από προβλήματα στο συκώτι τους και από ασθένεις ουροδόχου κύστης. Τα σταφύλια είναι αντιοξειδωτικά και βοηθούν στον καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες. Μπορούν να έχουν σχέση με τη θεραπεία της φλεβίτιδας και βοηθούν στον έλεγχο βαριάς αιμορραγίας. Πολλές φορές συστήνονται για βελτίωση φτωχής λειτουργίας συκωτιού. Καθαρίζουν το αίμα, το συκώτι και το γαστρεντερικό σύστημα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, εύκολα στην πέψη.Τα ξερά σταφύλια ή οι σταφίδες παρέχουν περισσότερη ενέργεια από τα φρέσκα φρούτα. Θεωρούνται το καλύτερο σνακ για όσους

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία.


Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις βραδινές μας βόλτες. Τι σημαίνει όμως αυτό για τον οργανισμό μας;

Μπορεί όντως οι καλές, ξέγνοιαστες μέρες με ατελείωτες βόλτες στις παραλίες να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αλλά η αλήθεια είναι ότι η καλοκαιρινή ζέστη δεν είναι και η καλύτερη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα το φθινόπωρο «κρύβει» ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις για τον άνθρωπο.

Γλυκιά ψύχρα
Στις αρχές του φθινοπώρου, επιτέλους, η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει λίγο, γεγονός

Δεν πρέπει να φυτεύετε σε υγρό χώμα.


Η γη πρέπει να ρουφήξει και να στραγγίξει το νερό της βροχής πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε καλλιέργεια. Αυτός είναι ένας κανόνας που γνώριζαν οι παλιότεροι και γνωρίζουν οι έμπειροι. Στις μέρες μας όμως εχουμε αποσυνδεθει με την σοφία του παρελθόντος δυστυχώς.

-Δεν πατάμε το υγρό χώμα που σκοπεύουμε να καλλιεργήσουμε. Ποτέ. Όταν πατάμε σε υγρό χώμα το συμπιέζουμε. Μπορείτε να δημιουργήσετε μονοπάτια για να περπατάτε με πέτρα ή τετράγωνες πλάκες ξύλου που θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά μακριά κομμάτια ξύλου οικοδομής, χαλίκια ή βότσαλα.Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα πολύ στενό μονοπάτι περιφερειακά που θα δημιουργηθεί ούτως ή αλλως από το βάρος του σώματος σας πάνω στο βρεγμένο και λασπωμένο χώμα.

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων της Αλβανίας.


Αύξηση 300% κατέγραψαν οι εξαγωγές φρούτων από την Αλβανία το εννεάμηνο του 2012, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Γκεντς Ρούλι. Ο κ. Ρούλι υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και άλλες απαραίτητες δράσεις, που θα καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστικό τον τομέα της γεωργίας και θα ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Παράλληλα, το εννεάμηνο του 2012 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των εξαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων που «άγγιξε» το 32%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2011, είπε ο υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας.


Πηγή:www.paseges.gr