30 Νοε 2012

Τι πρέπει να φάμε για να προλάβουμε το κρυολόγημα.


Δυστυχώς, «ένα μήλο την ημέρα» δεν είναι αρκετό να μας κρατήσει μακρία από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Για να βελτιώσουμε την αντίσταση του οργανισμού μας, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τουλάχιστον 7 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πέρα όμως από τα φρούτα και τα λαχανικά ποιες άλλες τροφές θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας;

Από την προτίμηση… στην αλλαγή διάθεσης.


Ένα λαχταριστό κομμάτι κέικ, μια φρεσκοψημένη μπακέτα, ένα γενναιόδωρο κομμάτι pizza ή μια πλάκα από τη αγαπημένη μας σοκολάτα; Τι θα προτιμήσετε όταν είστε πολύ κουρασμένοι, αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι;

Ας ξεκινήσουμε με τη διαπίστωση ότι όλα τα ανωτέρω τρόφιμα έχουν ως βάση τους υδατάνθρακες, είτε αυτοί είναι απλοί (π.χ. ζάχαρη) είτε είναι σύνθετοι (π.χ. άμυλο). Εκτός από τη – προφανή – παροχή ενέργειας/ θερμίδων, επηρεάζουν σημαντικά λειτουργίες στο σώμα, όπως π.χ. η διάθεση, η όρεξη και ο ύπνος. Ας δούμε λοιπόν το πώς.

Η έλλειψη βιταμίνης D αιτία εμφραγμάτων σε διαβητικούς.


Ο διαβήτης συχνά αποτελεί αιτία απόφραξης των αρτηριών, με συνέπεια την πρόκληση καρδιακών παθήσεων. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι μία από τις βασικές αιτίες της απόφραξης, σύμφωνα με νεότερη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον.




Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biological

Μήπως οι υδατάνθρακες το βράδυ… αδυνατίζουν;


Τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας περιορίζει η κατανάλωση γευμάτων που περιέχουν άφθονους υδατάνθρακες αργά το απόγευμα, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Ισραήλ.
Οι ερευνητές εμπνευσμένοι από τη διατροφή των μουσουλμάνων στη διάρκεια του Ραμαζανιού, επιστράτευσαν 78 εθελοντές για να καταγράψουν τις επιδράσεις της στην υγεία σε σύγκριση με μια παραδοσιακή δίαιτα.

Το Ραμαζάνι διαρκεί 30 ημέρες και στη διάρκειά του οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα από την ανατολή έως την δύση του ηλίου. Μετά την δύση, καταναλώνουν γεύματα που

Η μπανάνα ως βασικό είδος διατροφής.


Βασικό συστατικό στο πιάτο εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο αναμένεται να γίνει η μπανάνα. Κι αυτό λόγω κλιματικής αλλαγής.





Σύμφωνα με ερευνητές του παγκόσμιου δικτύου αγροτικών μελετών CGIAR, το φρούτο θα

Περισσότερα από 3.000 βότανα έχουν αντικαρκινικές δράσεις.


H κανέλα, το γαρίφαλο, το φασκόμηλο, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι δεν χρησιμεύουν μόνο για να νοστιμίζουν τα φαγητά και να ευφραίνουν τον ουρανίσκο, αλλά προστατεύουν και από τον καρκίνο.




Περισσότερα από 3000 βότανα, που διαθέτει στη θεραπευτική της «φαρέτρα» η φύση, έχουν κάποια,

5 συμβουλές για το πως πρέπει να φαίνεται το πιάτο του παιδιού μας.


Το πώς πρέπει να φαίνεται το πιάτο του παιδιού μας είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονέας. Η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του φαγητού παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του παιδιού μας καθώς οι μεγάλες ποσότητες φαγητού σχετίζονται με παχυσαρκία ενώ η «μονοφαγία» και η επιλογή τροφίμων χαμηλά σε θρεπτική αξία στερούν από το παιδί μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ομαλή του σωματική ανάπτυξη. Σημαντικό επίσης είναι

Αναντικατάστατα τα ωμέγα-3 των λιπαρών ψαριών.


Όσοι νοιάζονται για την υγεία της καρδιάς τους, είναι καλύτερα να τρώνε λιπαρά ψάρια, αντί να παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.






Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή Λικ Τζουσέ της Ιατρικής Σχολής του

4+1 τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλο.


Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα αντιοξειδωτικά και τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και των λειτουργιών που επιτελεί. Από τα φρούτα έως τα ψάρια στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε για έξι τροφές που σύμφωνα με τελευταίες έρευνες ενισχύουν την καλή λειτουργία του τόσο σημαντικού αυτού οργάνου.




Καρύδια

Η βιταμίνη D δεν μειώνει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.


Παρά τις μελέτες που σχετίζουν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα με λιγότερα εμφράγματα και θανάτους, μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η ημερήσια χορήγηση βιταμίνης D σε ηλικιωμένες γυναίκες δεν μειώνει τους καρδιακούς κινδύνους.


Αύξηση εξαγωγών, μείωση τιμών καταγράφει έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα εσπεριδοειδή.


Αύξηση της εξαγόμενης ποσότητας εσπεριδοειδών το 2011 σε σχέση με το 2010 καταγράφει έκθεση των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ποσοστό 8%, με παράλληλη μείωση της μέσης τιμής κατά -10%. Παράλληλα, το 2012 έχουμε μείωση των εξαγωγών κατά -32% σχετικά με το 2011 και αύξηση της μέσης τιμής κατά 7%.




Πηγή:www.paseges.gr

Πληρωμές συντάξεων και δώρου από τον ΟΓΑ.


Η σύνταξη μηνός ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 και το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε 784.797 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, ανακοίνωσε ο ΟΓΑ.
Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2012 και το Δώρο Χριστουγέννων ανέρχεται σε 678.198.104,24 €.


Πηγή:www.paseges.gr

Ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια σόγιας από την Ε.Α.Σ. Τρικάλων.


Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11:30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια της σόγιας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων.
Την παρουσίαση όλων των παραμέτρων της καλλιέργειας της σόγιας θα πραγματοποιήσει το Γεωτεχνικό Τμήμα της AGROVIZ σε συνεργασία με την εταιρεία PIONEER.

Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους αγρότες – κτηνοτρόφους να παραστούν στην ενημερωτική εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν για την καλλιέργεια της σόγιας και τις προοπτικές της.

Πηγή:www.paseges.gr

Παραμύθι το κουκί και το ρεβίθι.


"Παραμύθι, παραμύθι το κουκί και το ρεβύθι" τραγουδούσε ο αείμνηστος τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης... και δράττομαι της ευκαιρίας να μιλήσω κι εγώ για το ρεβύθι! Ξέρω πως μπορεί να μην είναι και το αγαπημένο φαγητό των περισσοτέρων.. αλλά πιστεύω πως πολλοί απο αυτούς που δεν το προτιμούν... είτε δεν το έχουν γευτεί όπως του πρέπει είτε δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ στην ζωή τους! Για πάμε να γνωρίσουμε λοιπόν λίγο παραπάνω τα ρεβύθια..

29 Λόγους για να τρώμε γιαούρτι.

Γιαούρτι ή Υγείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων
Το γιαούρτι είναι ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας. Εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.
Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία
Το γιαούρτι, τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία και χαρίζει μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά.
Η ιστορία του γιαουρτιού:

29 Νοε 2012

Θα βαρεθούμε ποτέ ένα τρόφιμο;


Θα μπορούσα να τρώω σοκολάτα – και πατατάκια – ολή την ημέρα, αν δεν φοβόμουνα τη ζυγαριά!’ Κι όμως, ξέρετε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο τόσο εύκολα; Εν μέρει, μας προστατεύει ο ίδιος μας ο εγκέφαλος...

Η συνήθεια (habituation) συνιστά μια μέθοδο εκμάθησης για τον εγκέφαλο, όπου το ερέθισμα οδηγεί σε ολοένα μειούμενη απόκριση. Η κατανάλωση φαγητού εμπεριέχει επαναλαμβανόμενη παρουσίαση του ίδιου τροφικού

Ο ρόλος του καλίου στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.


Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) και το κάλιο είναι ουσιαστικά για τη ζωή. Το κάλιο είναι το κύριο ενδοκυττάριο κατιόν και ο κύριος ρυθμιστής της οξεοβασικής ισορροπίας. Συνεισφέρει στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων, στον έλεγχο της μυϊκής συσταλτικότητας και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

7 τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.


Mαζί με τα πρώτα κρύα εκδηλώνεται και η αγωνία μας για τις ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή, όπως είναι η γρίπη και διάφορες ιώσεις. Επειδή όμως, ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας μέσω σωστών διατροφικών επιλογών μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις ‘απειλές’ του χειμώνα. Ακολουθούν 7 τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν

5 διεθνείς υγιεινές συνήθειες διατροφής.


Όσοι έχουν ταξιδέψει σε ξένες χώρες γνωρίζουν ότι κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα και σε ποιες χώρες είναι υγιεινή η μαγειρική. Σε κάθε χώρα υπάρχουν υγιεινές συνήθειες όσον αφορά το φαγητό, την προετοιμασία και την κατανάλωσή του.
Συνεχιζόμενες έρευνες για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και τα τρόφιμα από την Ασία παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ακολουθούν απλές συμβουλές προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφής και υγιεινές συνήθειες από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Με απλές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε μπορείτε να έχετε

Πατάτες: διατροφική αξία σε καιρούς οικονομικής κρίσης.


'Εχοντας φθάσει στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από τη Νότια Αμερική, η καλλιέργειά τους διαδόθηκε στη γηραιά ήπειρο τον 18ο αιώνα φτάνοντας στο απόγειό της τον 19ο αιώνα. Οι πατάτες καταναλώνονται ευρύτατα από το κοινό σε ποικίλες χώρες.

Διάφορα λαχανικά.


Ο όρος λαχανικό αναφέρεται στο νωπό φαγώσιμο τμήμα ενός φυτού, που προορίζεται για κατανάλωση. Κατ' επέκταση ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε ολόκληρο το φυτό από το οποίο προέρχεται το φαγώσιμο τμήμα.
Ορισμένα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, και μερικά μπορεί (ή πρέπει) να είναι μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, πιο συχνά σε αλμυρά φαγητά. Ωστόσο, λίγα λαχανικά χρησιμοποιούνται για επιδόρπια και άλλα γλυκά εδέσματα, όπως είναι το κέικ καρότο. Τα λαχανικά τρώγονται συνοδεύοντας το φαγητό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ.
Στα φρέσκα λαχανικά η ποσότητα σε νερό ξεπερνά τις περισσότερες φορές το 70% του συνολικού βάρους, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Λαχανοσαλάτα κρασάτη.


Συστατικά:
250 γρ. Λάχανο
1 σκελίδα σκόρδο
½ κρεμμύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ κρασί(κατά προτίμηση λευκό)
Λευκό και Μαύρο πιπέρι
1 πράσινη πιπεριά
2 κ.σ. ελαιόλαδο

-Τρόπος μαγειρέματος:
1)Κόψε το λάχανο και την πιπεριά σε σε μικρά κομμάτια
2)Τρίψε το κρεμμύδι και το σκόρδο

H διατροφική αξία του αβοκάντο.


To αβοκάντο είναι ένα φρούτο σε σχήμα ωοειδές που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Καλλιεργείται εδώ και χιλάδες χρόνια και χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση αλλά και για καταπολέμηση προβλημάτων υγείας και δερματοπαθειών.
Ποσότητα αβοκάντου ίση με 150γρ αποδίδει 235 θερμίδες και περιέχει 29mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης), 7,3γρ φυτικών ινών, 90mg φυλλικού οξέος και 12mg βιταμίνης C. Επίσης είναι πλούσιο

Πορτοκάλι: Πολλά παραπάνω από πηγή βιταμίνης C.


Το πορτοκάλι και ο χυμός του, έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με τη βιταμίνη C και με τις όποιες ευεργετικές επιδράσεις, συνεπάγεται η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης. Παρόλο λοιπόν που ένα μεγάλο ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να μας δώσει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη, η εν

Η θρεπτική αξία του μήλου.


Το μήλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα και απαντάται σε περισσότερες από 7.000 γνωστές ποικιλίες. Οι περισσότερες από αυτές, καλλιεργούνται για την κατανάλωση νωπών μήλων, ενώ άλλες καλλιεργούνται ειδικά για μήλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ή στην παραγωγή μηλίτη.
Στην Ελλάδα, οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα.
Το μήλο κουβαλάει αμέτρητους συνειρμούς. Ήρθε στον κόσμο με τους πρωτόπλαστους που, παρά τη θεϊκή εντολή, το έφαγαν για να αποκτήσουν τη γνώση. Στη σκανδιναβική μυθολογία, το μήλο είναι σύμβολο αιώνιας νιότης και ομορφιάς, ενώ στον παράδεισο της μυθολογίας των Kελτών, τα μήλα είναι οι καρποί της

Κινητοποιήσεις Αγροτών στις Βρυξέλλες.


Εκατοντάδες αγρότες από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν και σήμερα έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Χθες έχυσαν χιλιάδες λίτρα γάλα σε διαμαρτυρία για τις αγροτικές πολιτικές της ΕΕ, τις ποσοστώσεις παραγωγής και τις τιμές που είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής.

Κομποστοποίηση: αρχές, κατασκευή και αποθήκευση.


Ως κομποστοποίηση ορίζεται η διαδικασία αποδόμησης των διαφόρων οργανικών υπολειμμάτων και η μετατροπή τους σε χούμο ή διαφορετικά κομπόστ, υπό αερόβιες συνθήκες.
Η κατασκευή ενός σωστού μίγματος κομπόστ καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και προϋποθέτει καλή γνώση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην κομποστοποίηση.

Κύριοι παράγοντες επίδρασης της διαδικασίας είναι η ποιότητα και το είδος των υλικών στο μίγμα, ο τρόπος στοίβασης του μίγματος, ο χώρος που λαμβάνει χώρα, η ταχύτητα αποδόμησης των υλικών που συμμετέχουν, κ.ά.

Μόνο σε ενεργούς αγρότες οι ενισχύσεις, λέει το Ελεγκτικό της ΕΕ.


Το Συνέδριο συνιστά μια καλύτερα στοχευμένη πολιτική, προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων, στο πλαίσιο της οποίας η ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος θα απευθύνεται στον ενεργό γεωργό, ο οποίος ασκεί τακτικά συγκεκριμένες γεωργικές δραστηριότητες, αποκλείοντας δημόσιους φορείς

Συνεταιρισμός γκότζι μπέρι με έδρα τη Κοζάνη.


Μπορεί οι ρίζες του φυτού γκότζι μπέρι να βρίσκονται στη Βορειοδυτική Κίνα, ωστόσο επειδή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι καλλιέργειες του γκότζι μπέρι όλο και αναπτύσσονται με ταχύς ρυθμούς, αυτό έδωσε την ιδέα, σε 10 για την ώρα παραγωγούς μαζί με διάφορα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν κάτι σαν συνεταιρισμό με έδρα τη Κοζάνη, όπου θα διακινούν προϊόντα από γκότζι μπέρι στο εξωτερικό όπως σοκολάτες, χυμούς, μπισκότα, και καλλυντικά και τα οποία θα διαθέτουν

Αλλάζουν οι ετικέτες στα τρόφιμα.


Με στόχο τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει νέους, αυστηρούς κανόνες για τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων. Οι ετικέτες θα είναι ίδιες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Εκτός από τη διατροφική αξία του κάθε προϊόντος, οι ετικέτες θα αναγράφουν και τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.  Επίσης, θα αναγράφονται υποχρεωτικά πλέονθερμίδες, λίπη, κορεσμένα λίπη, γλυκαντικές ουσίες και αλάτι. Σε άλλο σημείο της ετικέτας θα πρέπει να αναγράφεται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, θρεπτικές ίνες και τα λεγόμενα τα τρανς-λιπαρά. Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται με ομοιογενή τρόπο, ως περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια ή 100

Τι κρύβουν οι ετικέτες των τροφίμων.


Ε, λοιπόν ναι. Το επόμενο Σάββατο, που θα πάτε στο super market, θα πάρετε μαζί και τα γυαλιά της μυωπίας σας. Θα τα φορέσετε καθώς θα διασχίζετε με το καροτσάκι τους διαδρόμους και πριν επιλέξετε οποιοδήποτε προϊόν, θα διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα του (με το ανάλογο περισπούδαστο ύφος…) προκαλώντας τον θαυμασμό των υπόλοιπων πελατών αλλά και καμαρώνοντας κρυφά, που επιτέλους αποκτήσατε καταναλωτική συνείδηση….

28 Νοε 2012

Ποιές τροφές περιέχουν βιταμίνη Ε.


Η ιστορία της βιταμίνης Ε πάει πίσω στο 1920, όταν ένας Αμερικανός ερευνητής ονόματι Χένρυ Μάτιλ είχε την περιέργεια να μάθει αν αρκούσε να τρέφεται κανείς μόνο με γάλα σ’ όλη του τη ζωή. Άρχισε λοιπόν ο Μάτιλ να ταΐζει ποντικάκια αποκλειστικά με γάλα και παρατήρησε ότι ενώ όλα πήγαιναν καλά μέχρι τις πρώτες 50 μέρες της ζωής τους, μετά τα ποντίκια δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν. Τα θηλυκά δεν τεκνοποιούσαν εύκολα και τα αρσενικά ήταν συνήθως άγονα. Αλλά και όταν υπήρχε αναπαραγωγή, να

Πράσινο και μαύρο τσάι: Τι πρέπει να ξέρετε.


Το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό (ή το τρίτο μετά τον καφέ, σύμφωνα με άλλα στατιστικά στοιχεία). Όπως και να έχει, δεύτερο ή τρίτο, το τσάι είναι το καλύτερο ποτό για την υγεία. Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι είναι ούτως ή άλλως υγιέστεροι. Διότι πίνοντας τσάι, πίνουν λιγότερες ποσότητες από άλλα ποτά που είναι βλαβερά, όπως  π.χ. το αλκοόλ (βέβαια το αλκοόλ, και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, σε μικρές ποσότητες

Πως θα ενισχύσετε τα αντιοξειδωτικά σας ένζυμα.


Ένας λόγος που ο άνθρωπος είναι από τα μακροβιότερα ζώα είναι ότι παράγει σε υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικά ένζυμα τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που αναζητούν ηλεκτρόνια που τους λείπουν κι αυτό μπορεί ορισμένες φορές να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό το σώμα. Στην πρώτη γραμμή άμυνας, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει πέντε ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία παράγει: την σουπεροξειδική δισμουτάση (SOD), τη γλουταθειόνη, την καταλάση, την μελατονίνη και το συνένζυμο Q10.

Το σπαράγγι βοηθά στη ρύθμιση ζαχάρου.


Το σπαράγγι μπορεί να είναι ένα όπλο στη μάχη κατά του διαβήτη, αναφέρει η «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN). Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση σπαραγγιού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση ζαχάρου στο αίμα (δηλαδή της γλυκόζης, η οποία συχνά αποκαλείται και σάκχαρο του αίματος, ή πιο “λαϊκά” ζάχαρο) και να διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό (η ινσουλίνη είναι μια σημαντική ορμόνη που

Ποια διατροφή βοηθάει αν έχετε αρθρίτιδα.


Όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα πρέπει να κάνουν ισορροπημένη διατροφή, όπως βέβαια θα έπρεπε να κάνουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Τα βασικά συστατικά της διατροφής είναι: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Αν έχετε αρθρίτιδα, χρειάζεστε ορισμένα από αυτά σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι άλλοι. Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι να διατηρείτε τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών

Αφρικανικό μάνγκο: Θαυματουργό εκχύλισμα διαίτης ή απάτη;


Το εξωτικό αφρικανικό μάνγκο είναι η τελευταία μόδα στα συμπληρώματα διατροφής που υποτίθεται ότι βοηθούν σημαντικά στο αδυνάτισμα. Οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων αφρικανικού μάνγκο έχουν κυριολεκτικά σαρώσει σε στις ΗΠΑ, ειδικά σε υπέρβαρους και παχύσαρκους. Οι εταιρείες που διακινούν το συμπλήρωμα ισχυρίζονται ότι το αφρικανικό μάνγκο συγκεντρώνει το τρίπτυχο της επιτυχίας: ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και προσιτή τιμή, αν και η τελευταία ανέρχεται στα 60 δολάρια το μήνα.

To mango, ο Οζ και οι μελέτες διαίτης

Σίδηρος.


Ο Σιδηρος-Ενα απαραιτητο μεταλικο στοιχειο για τον οργανισμο.
Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό ίχνοστοιχειο που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Αν λείπει ο σιδήρος στη διατροφή, χρησιμοποιούνται αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό. Όταν συμβαίνει αυτό, παρατηρείται έλλειψη σιδήρου, με  αποτελέσματα την αναιμία. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αναιμία από ό, τι οι άνδρες. Ο κύριος παράγοντας σιδήρου μέσα στο σώμα μας είναι μια υγιεινή διατροφή.
Γιατί είναι απαραίτητος. Μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Επίσης, σχετίζεται με σημαντικές βιοχημικές

Τσάι Λεμονόχορτο.


Συστατικά:
1 φλιτζάνι Λεμονόχορτο,ψιλοκομμένο(κατεψυγμενο η Αποξηραμένο )
3 λίτρα νερό
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο Τζιντζερ,ψιλοκομμένο
Μέθοδος:
1.Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε μια μεγάλη κατσαρολα
2.Σιγοβράστε για 10 λεπτά.
3.Στο τελος βγαλτε το λεμονόχορτο και το τζίντζερ από το νερό και πετάξτε τα.
4.Τοποθετήστε το τσάι σε γυαλινη ή πλαστικη κανάτα και βαλτε τη στο ψυγειο.
5.Σερβίρουμε με φέτα λεμονιού.


Πηγή: fisikiigiini

Η θρεπτική αξία του μήλου.


Το μήλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα και απαντάται σε περισσότερες από 7.000 γνωστές ποικιλίες. Οι περισσότερες από αυτές, καλλιεργούνται για την κατανάλωση νωπών μήλων, ενώ άλλες καλλιεργούνται ειδικά για μήλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ή στην παραγωγή μηλίτη.
Στην Ελλάδα, οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα.
Το μήλο κουβαλάει αμέτρητους συνειρμούς. Ήρθε στον κόσμο με τους πρωτόπλαστους που, παρά τη θεϊκή εντολή, το έφαγαν για να αποκτήσουν τη γνώση. Στη σκανδιναβική μυθολογία, το μήλο είναι σύμβολο αιώνιας νιότης και

Γάλα από γαϊδούρα.


Ομορφαίνει και θεραπεύει...
Εχει αντιγηραντικές ιδιότητες, προλαμβάνει δερματικές ασθένειες και αποτελεί την καλύτερη λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα
Από τα αρχαία χρόνια τα γάλα γαϊδούρας έχει χρησιμοποιηθεί για την ομορφιά και την αναζωογόνηση του δέρματος. Γάλα, σαπούνι και καλλυντικά παράγονται σε φάρμα της Σερβίας στην περιοχή Σρμέσκα Μιτρόβιτσα, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του «Εθνους»

Στόχος η ένταξη του 10% των ελληνικών ξενοδοχείων στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό που συνδέει την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό.


Στην στήριξη τόσο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και της ελληνικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, στοχεύει το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» που έχει δημιουργήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 54 ξενοδοχεία ενώ οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες. Σε δηλώσεις του στον

Ξεφλουδισμένα φρούτα;


Ξεφλουδισμένα φρούτα; Καλύτερα όχι...

Από τα σκόρδα μέχρι τις μπανάνες, οι ειδικοί συνιστούν να βρούμε τρόπους για να τρώμε και την φλούδα ορισμένων φρούτων και λαχανικών. Γιατί; Διότι περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας προστατεύσουν από πολλά δεινά, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος...
Ξεχάστε το ξεφλούδισμα: η φλούδα φρούτων και λαχανικών περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που θωρακίζουν με

Λάχανο.


Είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και συνηθίζεται να το έχουμε σχεδόν καθημερινά στο χειμωνιάτικο τραπέζι μας. Κι αυτό γιατί αποτελεί σίγουρη και πολύ αποδοτική επένδυση για πιο υγιεινή διατροφή. Άλλωστε, από τα αρχαία χρόνια το λάχανο θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητές του ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο πρεσβύτερος, ο οποίος πρότεινε για τη θεραπεία πληγών του μαστού των γυναικών την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου. Είτε ωμό είτε βρασμένο, αποτελεί βασικό υλικό για γευστικές σαλάτες, ενώ είναι η βάση για τους μοναδικούς πατροπαράδοτους λαχανοντολμάδες. Επίσης, γίνεται σούπα αλλά και τουρσί.

Τα βιολογικά «αγνώστου πατρός» δεν περπατάνε στις διεθνείς αγορές.


Το ενδιαφέρον για τα βιολογικά προϊόντα είναι δεδομένο, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και για τους καταναλωτές του εξωτερικού, αλλά προκειμένου να “πιστωθούν” οι βιοκαλλιεργητές αυτή την τάση, θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να παράγουν ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ όταν πρόκειται ειδικά για εξαγωγές, να έχουν συνέπεια, συνέχεια κι έναν... μύθο, που να συνοδεύει αυτά τα προϊόντα.

Το μάρκετινγκ στα βιολογικά.


Σειρά σεμιναρίων για τις στρατηγικές μάρκετινγκ των βιολογικών τροφίμων διοργανώνει η εταιρεία albert consulting στην Αθήνα (7/12), Λάρισα (13/12), Θεσσαλονίκη (14/12), Ξάνθη (15/12), Ηράκλειο (26/11), Πάτρα (8/12), Ιωάννινα (29/11).


Το κόστος των σεμιναρίων μπορεί να καλυφθεί και μέσω

Ο εξώασκος της αμυγδαλιάς.


Ο χειμωνιάτικος καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία ευνοεί την εμφάνιση του μύκητα Taphrina deformans, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια του εξώασκου.


Ένα δέντρο «πρόσφορο» στον εξώασκο είναι η αμυγδαλιά,  η οποία απειλείται αυτήν την περίοδο, όπως ανακοινώνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού

Αυγό.


Τα αυγά είναι από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα της διατροφής μας. Από τη μία πλευρά τα αποφεύγουμε λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε χοληστερίνη (ο κρόκος του αυγού περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg). Από την άλλη μεριά, όμως, το αυγό είναι θρεπτικότατο. Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Επίσης, έχει βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D,

Λάδια ξίδια βούτηρο άλατα με βότανα.


Για λάδι, ξύδι, βούτυρα, τα άλατα  εμποτισμένα με τα βότανα είναι αρκετα για να κάνουν την γεύση υπεροχη τα παρασκευάσματα αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη δημιουργία για γευστικές σάλτσες, μαρινάδες, εντριβές, ποτά, λαδόξιδο, σάλτσες, και πολλά άλλα. Όταν συσκευάζονται σε αρκετά μεγαλα γυάλινα μπουκάλια ή βάζα με μια ετικέτα, ειναι ένα τέλειο δώρο που ο καθένας είναι σίγουρο ότι θα απολαύσει. Απλά φανταστείτε δίνοντας ένα καλάθι γεμάτο με φυτικά λαδια ή να στολίζουν το τραπέζι σας με τα υπέροχα μπουκάλια απο ξύδι, έλαια, φυτικά

27 Νοε 2012

Τροφές του χειμώνα που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε.


Ας δούμε τις τροφές της εποχής που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις...Το ήξερες πως αν διαλέγεις τα τρόφιμα που βάζεις στο τραπέζι σου με... βάση την εποχή, έχεις περισσότερες πιθανότητες να δεις θεαματική αλλαγή στο σώμα σου; Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει την σεζόν του, κατά τη διάρκεια της οποίας σου υπόσχεται αδυνάτισμα, ομορφιά και υγεία όσο καμία άλλη εποχή του χρόνου! Γι' αυτό και συγκεντρώσαμε τα 10 τρόφιμα "φθινόπωρο/