5 Μαρ 2013

Δύσκολο το 2012 για το ελληνικό ρόδι. Ξεκίνησαν τις φροντίδες για τη νέα καλλιεργητική χρονιά οι παραγωγοί.


Για μια δύσκολη χρονιά τόσο όσον αφορά την παραγωγή όσο και τις τιμές κάνουν λόγο οι παραγωγοί ροδιού στον ΑγροΤύπο. Κάνοντας απολογισμό της χρονιάς που πέρασε οι παραγωγοί – και ειδικά στην Ερμιόνη – αναφέρουν ότι οι τιμές ήταν χαμηλότερες από αυτές του 2011 ενώ ο καιρός ξεκίνησε να δημιουργεί προβλήματα από τον Μάιο και συνέχισε μέχρι και τον Οκτώβριο που θα έπρεπε να αρχίσει κανονικά η συγκομιδή. Οι
τιμές στην περιοχή φέτος κυμάνθηκαν από 50 λεπτά/κιλό και έφθασαν μέχρι 1,20 ευρώ το κιλό. Καλύτερα εξελίχθηκαν τα πράγματα στη Δράμα όπου τα ρόδια κατηγορίας Α΄ πληρώθηκαν στα 70 λεπτά/κιλό ενώ η κατηγορία Β΄ που προορίζεται για χυμό πληρώθηκε στα 30 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, ένας παράγοντας που δημιουργεί προβλήματα στο εμπόριο των προϊόντων της περιοχής είναι το γεγονός ότι η συγκομιδή πραγματοποιείται την ίδια περίοδο με αυτή της Τουρκίας στην οποία καλλιεργούνται περίπου 145.000 στρέμματα.

Αυτή την εποχή οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει τις καλλιεργητικές φροντίδες για την νέα καλλιεργητική σεζόν ελπίζοντας – όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο – σε μια καλύτερη χρονιά.

Αργολίδα
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει, ο παραγωγός και φυτωριούχος στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, κ. Σταμάτης Μερτύρης: «η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη λόγω καιρικών συνθηκών. Το Μάιο είχαμε υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα το “δέσιμο” του καρπού τον Μάιο ενώ συνήθως αυτό πραγματοποιείται στα μέσα Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου. Επίσης μας αιφνιδίασε η έξαρση της πεταλούδας που ονομάζεται καρπόκαψα τον Μάιο. Εναπόθεσε αυγά στα νέα ρόδια και χωρίς υπερβολές έπληξε το 80% των καρπών αλλά τελικά καταφέραμε να περιορίσουμε την ζημιά στο 40%».

Τιμές
Ο ίδιος προσθέτει για τις τιμές: «Οι τιμές επίσης ήταν μειωμένες. Ξεκίνησαν από 50 λεπτά/κιλό και έφθασαν μέχρι 1,20 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι είχαν ξεκινήσει από 80 λεπτά/κιλό και έφθασαν στο 1,40 ευρώ/κιλό.
Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η ωρίμανση δεν έγινε ως συνήθως τον Οκτώβριο λόγω ζέστης και τελικά ξεκινήσαμε την συγκομιδή τον Νοέμβριο γεγονός που επίσης επηρέασε την χρονιά».

Ελπίδες για εξαγωγές των ποικιλιών “Πλούτων” και “Περσεφόνη
Σε ερώτησή μας σχετικά με το θέμα των εξαγωγών ο κ. Μερτύρης μας εξηγεί: «Εμείς στην Ερμιόνη καλλιεργούμε την ποικιλία «Ερμιόνη» και ακόμα δύο τις “Πλούτων” και “Περσεφόνη” που προέρχονται από την πρώτη ποικιλία. Δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες για εξαγωγές αλλά από το 2013 ελπίζουμε να είναι καλή η χρονιά ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε. Ήδη έχουμε κάνει κάποιες επαφές με Ελβετία, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία. Αυτή την περίοδο ξεκινάμε την νέα καλλιεργητική σεζόν με ραντίσματα προληπτικά και ελπίζουμε να εξελιχθούν καλύτερα τα πράγματα».

Δράμα
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γκόντιας, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Ροδιού Αγίου Αθανασίου Δράμας μας αναφέρει: «ήταν η τέταρτη παραγωγική μας χρονιά. Είχαμε κτήματα που έδωσαν παραγωγή 500 – 600 κιλά (αυτά που είχαν πάθει ζημιά πρόπερσι από τον παγετό) και κάποια που “έδωσαν” περίπου 1 τόνο. Οι τιμές στο ρόδι κατηγορίας Α΄ πληρώθηκαν στα 70 λεπτά/κιλό ενώ η κατηγορία Β΄ που προορίζεται για χυμό πληρώθηκε στα 30 λεπτά/κιλό. Η περιοχή μας συγκομίζει δυστυχώς την ίδια περίοδο που συγκομίζει και η Τουρκία η οποία έχει 145.000 στρέμματα με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό. Αν έχεις ψυγεία και τα πουλάς για παράδειγμα τον Ιανουάριο τότε τα πράγματα είναι καλύτερα. Ζήτηση πάντως υπάρχει και για τον χυμό. Εμείς εξάγουμε σε 12 περίπου κράτη.
Αυτή την περίοδο έχουμε ξεκινήσει τα κλαδέματα και σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε την νέα καλλιεργητική χρονιά πιο εντατικά. Το θετικό επίσης είναι ότι πλέον έχουμε μάθει την καλλιέργεια».

Αύξηση στη ζήτηση
Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει για την χρονιά που ο ολοκληρώθηκε, ο κ. Παναγιώτης Γκοτζαρίδης πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνική Αγορά - Thessa: «Από τις πληροφορίες που έχω από την αγορά για το νωπό ρόδι η τιμή παραγωγού ήταν κατά μέσο όρο στα 45 λεπτά/ κιλό. Όσον αφορά την ζήτηση παρατηρείται αύξηση τόσο στο νωπό ρόδι όσο και στον χυμό. Βέβαια ειδικά στον χυμό υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από Τρίτες Χώρες αλλά το προϊόν χαρακτηρίζεται “νοθευμένο” από τους επιστήμονες. Η κύρια προέλευση τέτοιου χυμού είναι η Γεωργία.
Το ελληνικό ρόδι φέτος εξήχθη φέτος σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ρωσία».
Τέλος, ο κ. Γκοτζαρίδης τονίζει ότι οι τιμές των εισαγόμενων ροδιών – όπως για παράδειγμα από το Ισραήλ – στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, κυμαίνονται αυτή την περίοδο στα 3,49 ευρώ/κιλό.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου