5 Μαρ 2013

Με θετικό πρόσημο συνεχίζεται η χρονιά για το ελληνικό πορτοκάλι.


Συνεχίζεται η καλή εικόνα στην αγορά του ελληνικού πορτοκαλιού τόσο σε ότι αφορά στις τιμές όσο και στις εξαγωγές. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού για την ποικιλία Ναβαλίνα φθάνει ακόμα και τα 30 λεπτά το κιλό (Λακωνία – Αργολίδα) ενώ για την ποικιλία Βαλέντσια - που τώρα ξεκινάει - η τιμή παραγωγού κυμαίνεται περίπου στα 18 λεπτά/ κιλό. Η ίδια θετική εικόνα καταγράφεται και στις
εξαγωγές. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών IncofruitHellas:

«οι εξαγωγές πάνε καλά. Έχουμε ολοκληρώσει με τις ποικιλίες Ναβαλίνα και Νάβελ και έχουμε μπει στην εξαγωγή των Βαλέντσια. Προχωράμε με καλύτερους ρυθμούς έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και με τιμές αυξημένες και σταθερές σε ποσοστό ανόδου 20%».

Αργολίδα
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας μας τονίζει: «αυτή την στιγμή πρέπει να έχουμε ξεπεράσει το 90% της παραγωγής ενώ οι τιμές σημειώνουν ένα “ράλι”. Ενώ πριν μια εβδομάδα η μέση τιμή παραγωγού ήταν στα 20 λεπτά το κιλό σήμερα φθάνουμε στα 27 με 30 λεπτά/κιλό. Όλα έχουν να κάνουν με την προσφορά και την ζήτηση. Πάντως ένας μέσος όρος τιμής που πουλήθηκε φέτος το πορτοκάλι στην περιοχή μας ήταν 18 λεπτά/κιλό”.

Λακωνία
Τέλος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange κ. Πέτρος Μπλέτας σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «αυτή την περίοδο στην Λακωνία μαζεύουν λίγες Ναβαλίνες και τα Βαλέντσια. Η τιμή στις Ναβαλίνες είναι στα 30 λεπτά/κιλό οι Ναβαλίνες. Ο λόγος των υψηλών αυτών τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι για την συγκεκριμένη ποικιλία είναι τέλος σεζόν. Είναι ελλειμματικά δηλαδή τα πορτοκάλια και σημειώνεται αύξηση στις τιμές. Τα ομφαλοφόρα έχουν ακόμα 15 περίπου ημέρες συγκομιδής και οι τιμές καθημερινά αλλάζουν. Τα Βαλέντσια είναι στα 18 λεπτά/κιλό».


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου