6 Μαρ 2013

Π. Μουτσινάς: Δέκα προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη.


«Ο νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα δεν είναι εφαρμόσιμος και οι αναγκαίες τροποποιήσεις δεν έχουν ακόμη έλθει στην επιτροπή» τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, καταθέτοντας παράλληλα 10 σημεία προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα.
Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή ο βουλευτής αναφέρει τα εξής:
Η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, εκτός από τις γενικόλογες διακηρύξεις και διαπιστώσεις δεν έχει πλησιάσει ούτε στο
ελάχιστο τον πυρήνα των προβλημάτων του αγροτικού τομέα. Ο αγώνας των αγροτών είναι καθ’ όλα δίκαιος και γίνεται επί πραγματικών προβλημάτων χωρίς καμία υπερβολή.
Το αγροτικό πρόβλημα είναι το δυσκολότερο πρόβλημα της χώρας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ιδιαίτερα μετά την είσοδο μας στην ΕΟΚ, το πρόβλημα μπήκε στον αυτόματο πιλότο των επιδοτήσεων, χωρίς όραμα, σχέδιο και έλεγχο. Έτσι από εξαγωγική χώρα μέχρι το 1981 καταντήσαμε να εισάγουμε βασικά αγροτικά προϊόντα (ακόμη και νωπά οπωροκηπευτικά και λουλούδια) συνολικής αξίας 80 δις το 2012.
Από τα κυβερνητικά χείλη δεν έχει ακουστεί δυστυχώς καμία συγκεκριμένη πρόταση, παρά μόνο διαπιστώσεις, ακόμη και στα βασικά και διαχρονικά προβλήματα.
Τι θα μπορούσε όμως να γίνει; Πως θα μπορούσε να δρομολογηθεί η ανάκαμψη του αγροτικού τομέα;
Μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
Για να επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής είναι αναγκαία η μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην τιμή των ανταγωνιστικών χωρών της Ευρώπης με την καθιέρωση της κάρτας του αγρότη.
Η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι βέβαια με την καθιέρωση του νυχτερινού τιμολογίου που δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες του γεωργικών καλλιεργειών. Ο έλεγχος των τιμών των εφοδίων και των γεωργικών προμηθειών με την απομάκρυνση πολιτικών προσώπων του κυβερνητικού μηχανισμού που ανέχονται ή στηρίζουν πρακτικές των καρτέλ.
Η σημαντική μείωση του Φ.Π.Α. των γεωργικών εφοδίων.
Χρηματοδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Η αναβάθμιση – εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, που ήταν προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και του κ. Πρωθυπουργού προσωπικά (και μνημονιακή πρόβλεψη) κατέληξε σε ξεπούλημα της προνομιακής αυτής τράπεζας στην τράπεζα Πειραιώς (η Πειραιώς ωφελήθηκε 6,2 δις ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση και τουλάχιστον 4,0 δις ευρώ από την αγορά της ΑΤΕ, το έλλειμμα της οποίας ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο).
Το κυριότερο όμως είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς προτιμά τις επωφελείς επενδύσεις με την αγορά των Τραπεζών Γενική και Millenium, παρά το ρίσκο της χρηματοδότησης των αγροτών, οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα τις πιστώσεις να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς από το κράτος αυτή θα έχει μόνο δημόσια κεφάλαια και επομένως πρέπει να υποχρεωθεί με προγραμματική συμφωνία να δεσμευτεί ώστε να χρηματοδοτήσει τον αγροτικό τομέα.
Εξυγίανση του συστήματος κατανομής των επιδοτήσεων και επιστροφή Φ.Π.Α.
Αν δεν λειτουργήσουν το ηλεκτρονικό μητρώο αγροτών, το οποίο θα ενημερώνεται κάθε χρόνο, δεν καθιερωθεί η κάρτα των παραγωγών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η άδικη και ατελέσφορη κατανομή των επιδοτήσεων θα ακολουθεί τους κανόνες του παλιού πελατειακού παιχνιδιού και της αδιαφάνειας.
Μέχρι δε την υλοποίηση του κτηματολογίου και του Δασολογίου, θα πρέπει να αξιοποιούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι τα πλέον αξιόπιστα, περισσότερο ελεγμένα και προσεγγίζουν την σύνθετη πραγματικότητα. Η λυσιτελής άλλωστε και αποδοτική υλοποίηση της ΚΑΠ έχει σχέση με την διαφανή λειτουργία αυτών των δομών.
Εξυγίανση της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων.
Η ερώτηση – πρόταση που έχουμε καταθέσει, ο γράφων με συνάδελφο βουλευτή, για την άμεση νομοθέτηση των Αγορών των αγροτών (farmers markets) και βιολογικών προϊόντων καθώς και την δημιουργία Ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξυγίανση της εμπορίας αυτού.
Το μητρώο εμπόρων παρά τις επίμονες ερωτήσεις για την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του βρίσκεται δυστυχώς σε διαδικασία συνεχών αναβολών.
Εκσυγχρονισμός και εξυγίανση των Συνεταιρισμών.
Ο νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα δεν είναι εφαρμόσιμος και οι αναγκαίες τροποποιήσεις δεν έχουν ακόμη έλθει στην επιτροπή. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις γιατί το πρόβλημα για την λειτουργία των Συνεταιρισμών παραμένει ιδιαίτερα σοβαρό.
Η Άμεση εκτίμηση των ζημιών της παραγωγής
και η ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων θα μείνει λόγος άνευ περιεχομένου αν δεν προωθηθεί η διαδικασία με νομοθετική τροπολογία του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την παραμονή των 50 γεωτεχνικών στον ΕΛΓΑ.
Οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών
και η δημιουργική ανατροπή της σχέσης φυτικής προς ζωικής παραγωγής, υπέρ της ζωικής, δεν θα επιτύχουν αν δεν στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. και των περιφερειών με Γεωτεχνικούς και άλλους επιστήμονες που θα κληθούν στοχευμένα να στηρίξουν το σοβαρό εγχείρημα.
Αναβάθμιση κτηνοτροφικής παραγωγής
Απαιτούντα άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφικής παραγωγής και πρώτα απ’ όλα χαμηλότοκη χρηματοδότηση. Επιπλέον πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και να γίνει εξορθολογισμός των προδιαγραφών αυτών των εγκαταστάσεων.
Αγροτική ανάπτυξη και περιβάλλον.
Η χρήση της τεχνολογίας και των πόρων στην αγροτική παραγωγή πρέπει να υπόκεινται σε σοβαρό έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος και του υπόγειου υδροφορέα. Η άμεση εφαρμογή του γεωργικού συνταγολογίου είναι αναγκαία και δεν επιδέχεται αναβολή.
Επιμόρφωση αγροτών – επιστημόνων αγροτικού τομέα.
Το εκπαιδευτικό κέντρο της Α.Τ.Ε., ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο πανευρωπαϊκού επιπέδου δόθηκε δώρο στην τράπεζα Πειραιώς. Τουναντίον αυτό θα μπορούσε να παραχωρηθεί στό ΥΠ.Α.Α.Τ. και να χρησιμοποιηθεί στην υπηρεσία της δια βίου μάθησης επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των εμπλεκομένων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Με λόγια δεν χτίζεται ένα σύγχρονο κράτος και δεν αντιμετωπίζεται η αειφόρος ανάπτυξη της οικονομίας. Η κρίση έχει αναδείξει τα προβλήματα του αγροτικού χώρου και πρέπει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αποφάσεις να αντιμετωπίσουμε. Θεωρούμε ότι οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν τα ελάχιστα αναγκαία μέτρα για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα, που  φυσικά προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας και στους αγρότες οι οποίοι πρέπει αξιοποιώντας την καινοτομία στην τεχνολογία και στις σύγχρονες καλλιέργειες να συμβάλλουν στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της αγροτικής οικονομίας.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου