28 Ιουν 2013

Προτάσεις που παντρεύουν έρευνα και παραγωγή.

Είκοσι καινοτόμες επιστημονικές προτάσεις που συνδέουν την έρευνα με την παραγωγική διαδικασία παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ).

Άκρως ενδιαφέρουσα η εκδήλωση για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα
Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο του 2ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», με συνδιοργάνωση  του ΣΕΒ και της Eurobank.  Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 

Λιγότερο βιοντίζελ, περισσότερα τα συμβόλαια με καλλιεργητές.

Προετοιμασμένες από καιρό ήταν οι ελληνικές βιομηχανίες βιοντίζελ ενόψει της μεγάλης μείωσης της κατανομής από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως είχε γράψει η Agrenda προ μηνών η κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ για το 2013 μειώθηκε στα 92.000 χιλιόλιτρα.
Όπως είχε γράψει η Agrenda προ μηνών, με σχετική απόφαση, την οποία υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος

Κυρώθηκαν γεωργικές συμφωνίες με Σερβία και Βουλγαρία.

Κατά πλειοψηφία, η Βουλή ενέκρινε στις 27 Ιουνίου την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης τάχθηκε κατά της σύμβασης, λέγοντας ότι από τη συνεργασία θα ενισχυθούν οι μεγάλες εταιρείες και όχι ο λαός.

Υπέρ, τάχθηκε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων,

Περιβάλλον, νέοι αγρότες και οργανώσεις παραγωγών: οι κερδισμένοι της νέας ΚΑΠ.

Περισσότερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, υποχρεωτική ενίσχυση προς τους νέους αγρότες σε όλα τα κράτη μέλη, ισχυρές οργανώσεις αγροτών και η μείωση της γραφειοκρατίας στην διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων. Αυτές είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική που επετεύχθη την Τετάρτη 26 Ιουνίου, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ εκκρεμούν αποφάσεις για το ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων στις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των γεωργών.
Η πολιτική συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έρχεται μετά από τρεις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων, αλλά

27 Ιουν 2013

Όχι πλαστικές κλούβες στα κηπευτικά, διευκρινίζει το ΥΠΑΑΤ.

Το θέμα ανέδειξε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas.


Ο Incofruit τονίζει ότι έπειτα από καταγγελίες σχετικά µε τη διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών σε πλαστικές κλούβες οι οποίες δεν είναι καθαρές και φέρουν σηµάνσεις που δεν ανταποκρίνονται στα στοιχεία του συσκευαστή – τυποποιητή, εκδόθηκε διευκρινιστικό έγγραφο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο ορίζονται τα επιτρεπόμενα μέσα

Προώθηση βιολογικών οπωροκηπευτικών σε Ρωσία και Ουκρανία.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βιολογικών Προϊόντων (HELLAS BIO NET), ως συντονιστής «Διεπαγγελματικής Ένωσης Φυσικών/Νομικών Προσώπων», υλοποιεί, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. & την Ελλάδα, πρόγραμμα προβολής και προώθησης των Ευρωπαϊκών Βιολογικών Φρέσκων Οπωροκηπευτικών, Ελληνικής παραγωγής, στις αγορές της Ρωσίας & Ουκρανίας.
Μέσα στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία Γευστικές Δοκιμές

Περικοπές στα συμβόλαια για ενεργειακά φυτά φέρνει η “λειψή” κατανομή αυτούσιου βιοντήζελ.

Μεγάλα προβλήματα σε αρκετές εταιρείες στις οποίες κατανέμεται αυτούσιο βιοντήζελ για το 2013, δημιουργεί η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία φέρει και την υπογραφή Χαρακόπουλου. Δυσχέρειες ωστόσο εκτιμάται ότι έρχονται και για τους αγρότες που παράγουν ενεργειακά φυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr ήδη έχουν

25 Ιουν 2013

Φτιάξτε φυτικό εντομο-απωθητικό.

Κουνούπια;; Μπορεί να είναι η εποχή τους τώρα το καλοκαίρι, αλλά και εμείς μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας φτιάχνοντας εντομο-απωθητικό απο Αρμπαρόριζα, (Σιτρονέλα). Θα σας κοστίσει λίγο, είναι οικολογικό και αποτελεσματικό:
– Βάλτε 50γρ φρέσκα φύλλα σιτρονέλας (αρμπαρόριζα) σε 1/2  λίτρο οινόπνευμε 40° και αφήστε τα ήσυχα για περίπου 12 μέρες, για να λιώσουν τα φύλλα, σε μέρος σκοτεινό. Αν το άρωμα του υγρού είναι πολύ δυνατό, προσθέστε λίγο απεσταγμένο νερό.

Ακτινίδιο: προστάτης του DNA μας.

Γνωρίζετε ότι το ακτινίδιο είναι προστάτης του DNA μας; Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εγγενές φρούτο της Κίνας, το οποίο μεταφέρθηκε στη Νέα Ζηλανδία τον 20ο αιώνα όπου και άρχισε να καλλιεργείται μαζικά κάποιες δεκαετίες αργότερα.

Σήμερα, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αποτελούν τους κυριότερους παραγωγούς του ακτινιδίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καλοκαίρι και διατροφή.

 Το καλοκαίρι έχει μπει πια για τα καλά. Η θερμοκρασία έχει φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές, γεγονός που μας αναγκάζει να προσέχουμε ιδιαίτερα την διατροφή μας. Άλλωστε αυτό μας το επιβάλλει και ο ίδιος μας ο οργανισμός. Τις πολύ ζεστές ημέρες μειώνεται η όρεξη για φαγητό και αυξάνεται η διάθεσή μας για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή ο

21 Ιουν 2013

Άσθμα: φυσικές θεραπείες.

Ας δούμε τις κορυφαίες φυσικές θεραπείες για το άσθμα το οποίο είναι μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων, όπου ένας ασθενής έχει δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει λόγω κάποιου είδους απόφραξης της ροής του αέρα στους πνεύμονες.

Το άσθμα μπορεί να είναι οξύ ή χρόνιο.
Μερικές από τις κοινές αιτίες του άσθματος είναι η αλλεργία, η

Είναι θαυματουργά τα γιατροσόφια;

Είναι όντως θαυματουργά τα γιατροσόφια; Ας δούμε τι ισχύει και τι όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς και τις πρόσφατες έρευνες. Δείτε ποια είναι η αλήθεια.

-Γιατροσόφι: Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο.
Η αλήθεια: Μόνο σε περίπτωση που μπορεί να προκληθεί μελάνιασμα μπορείτε να βάλετε λίγο βούτυρο. Ο πάγος καταπραΰνει τον πόνο επενεργώντας ως τοπικό αναισθητικό. Ταυτόχρονα προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων,

Ασθένειες λαχανικών: αντιμετώπιση με φυσικά φάρμακα.

Ας γνωρίσουμε μερικά φυσικά φάρμακα για ασθένειες των λαχανικών
Ξύδι
Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορου).

Από τις 23 Ιουνίου έρχονται τα φρούτα με… τατουάζ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση λέιζερ με τα οποία θα «τυπώνονται» πάνω στη φλούδα των φρούτων τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με αυτά.

Η Laser Food φέρνει την εκτύπωση των στοιχείων των φρούτων πάνω στην φλούδα τους με λέιζερ.
Οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ αποφάσισαν να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος με τον οποίο αναγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι

Βγαίνουν από τ’ αμπάρια οι αρχαίες ποικιλίες σιτηρών.

Τόσο η «κληρονομιά» όσο και η αυθεντικότητα που κρύβονται πίσω από τις παραδοσιακές ποικιλίες δημητριακών είναι κλειδιά στην επιτυχημένη πώληση που έχει ανάγκη η βιομηχανία τροφίμων. Το δύσκολο «κομμάτι» είναι να καταφέρει η βιομηχανία και ειδικά η αρτοποιία να τις βγάλει από το σκονισμένο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Κρήτη: Καθολικό στα πεδινά το πρόβλημα της ακαρπίας και της σχινοκαρπίας.

Tην καταγραφή των διαστάσεων του προβλήματος, την πιστοποίηση των ζημιών και την προώθηση του αιτήματος για αποζημίωση των παραγωγών του Μεραμβέλλου, ζητά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου, διαπιστώνοντας ότι ελάχιστοι θα είναι φέτος οι ελαιοπαραγωγοί που θα μαζέψουν καρπό και θα παράγουν λάδι στην περιοχή.
Το πρόβλημα της ακαρπίας και της σχινοκαρπίας είναι εκτεταμένο, σε βαθμό που ελάχιστες είναι οι «νησίδες» - κι αυτές στις ημιορεινές ζώνες – όπου προσδοκάται να υπάρξει

Όχι στην άδεια εμπορίας για τις εισαγωγές φυτικού αναπαραγωγικού υλικού από την Commission.

Την κατάργηση της υποχρέωσης κατοχής άδειας εμπορίας για κάθε πρόσωπο που εισάγει φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό από άλλο κράτος μέλος ζήτησε, στις 20 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, θεωρώντας ως μη ικανοποιητικά τα επιχειρήματα της πρόληψης φύτευσης μολυσμένου υλικού και, ως εκ τούτου, την εξασφάλιση της προστασίας της υγείας των φυτών.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%.

Σύμφωνα με τη πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostatγια τις εμπορευματικές συναλλαγές για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, Ιαν-Μάρτιος 2013, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν οριακά κατά 0,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ συνολικά ανήλθαν σε περίπου €1,1 τρις.
Η μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών αποδίδεται στην πτωτική τάση των εξαγωγών ισχυρών οικονομιών της Γερμανίας (-1%), Γαλλίας (-3%), Ιταλίας (-1%), Ολλανδίας (-0,3%) που συνολικά συμμετέχουν με 53,6% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

20 Ιουν 2013

Πώς να χάσουμε κιλά κατά την διάρκεια όλης της μέρας.

Η ερώτηση γνωστή: «πώς θα χάσουμε τα παραπανίσια κιλά μια και καλή;». Η απάντηση επιτέλους, που δίνει λύση, είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες, που σας συστήνουμε.

Δεσμεύεστε να ακολουθήστε κατά γράμμα τη διατροφική και προπονητική ρουτίνα, που εγγυάται ότι θα χάσετε τα περιττά κιλά και επιτέλους θα αποκτήσετε το σώμα που ονειρεύεστε. Αλλά σύντομα, πίνετε μία μπύρα παραπάνω (ή ένα κοκτέιλ μιας και

Greenpeace: Ο λιγνίτης σκοτώνει 1.200 ανθρώπους στην Ελλάδα.

Στις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία από την καύση του λιγνίτη αναφέρεται επιστημονική έκθεση της Greenpeace «Σιωπηλοί Δολοφόνοι».


Η έκθεση που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, με ανάθεση από την περιβαλλοντική οργάνωση, καταγράφει  περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους

Αυξάνει το κόστος το σήμα «ορεινών προϊόντων».

Περιοριστικά και μη εφαρμόσιμα είναι τα κριτήρια της ΕΕ επισημαίνει η Πτηνοτροφική Συνεταιριστική Ένωση.


σχετική επιστολή με τις προτάσεις – παρατηρήσεις της Πτηνοτροφικής Ένωσης αναφορικά με το σήμα «ορεινά προϊόντα» έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Πληρωμές 40 εκατ. ευρώ από 29 Ιουνίου «παλιών» βιολογικών και νιτρορύπανσης.

Τις ενισχύσεις των παλιών δικαιούχων αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων που εκκρεμούν, θα ξεκινήσει να πληρώνει από τις 29 Ιουνίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Πρόκειται για εκκρεμότητες από προηγούμενες χρονές (πριν το 2012) που φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για εκκρεμότητες από προηγούμενες χρονιές (πριν το

Οκταπλασίασε την καλλιέργεια ελληνικού κριθαριού η Ολυμπιακή Ζυθοποιία.

Τον θερισμό των καλλιεργούμενων εκτάσεών της, ολοκλήρωσε στα μέσα Ιουνίου η εταιρεία Ολυμπιακή Ζυθοποιία, συμπληρώνοντας τον δεύτερο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, από τα 1.500 στρέμματα που διαθέτει η επιχείρηση στις περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, το φετινό αποτέλεσμα του θερισμού ήταν 600.000 κιλά ελληνικού κριθαριού εξαιρετικής ποιότητας, ποσότητα εξαπλάσια της περυσινής.

Mε πιστοποιητικό οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών.

Την έκδοση πιστοποιητικού, το οποίο θα συνοδεύει κάθε φορτίο επιτραπέζιας ελιάς, που εξάγεται στις Τρίτες Χώρες προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 18 Ιουνίου (ΦΕΚ B΄ 1425). Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοσή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να έχει γίνει ποιοτικός έλεγχος από την οικεία περιφέρεια, η οποία θα πρέπει να έχει ειδοποιηθεί με σχετική αίτηση 24 ώρες νωρίτερα.

Με το «σταγονόμετρο» οι επιστροφές ΦΠΑ – «λίγα αλλά γρήγορα» λένε οι αγρότες.

«Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι», λένε εφέτος οι παραγωγοί της χώρας, που παρέδωσαν αγροτικά προϊόντα και περιμένουν την ούτως ή άλλως «κουρεμένη» επιστροφή του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρκετές περιοχές της χώρας, το νέο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών οδηγεί σε… «κούρεμα» τις επιστροφές που λαμβάνουν οι παραγωγοί. Αυτό γίνεται γιατί η πλειοψηφία των παραγωγών φτάνει στο σημείο να

Εκδήλωση για τα ελληνικά αρωματικά φυτά στη Χαλκιδική.

Την Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013, στις 20.30, στην αίθουσα του Συνεταιρισμού Αγ. Μάμα η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής οργανώνει συζήτηση-ενημέρωση για τα Ελληνικά Αρωματικά Φυτά.


Τελευταία παρουσιάζεται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τόσο από

Σε διαβούλευση το ελληνικό σήμα για τα αλκοολούχα.

Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν προϋποθέσεις απονομής σήματος και φορείς απονομής και ελέγχου σήματος.


Η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τον συντονισμό των διαδικασιών για την απονομή του σήματος ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, θέτει σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με το άρθρο 187 του ν. 4072/2012, τον πρώτο κανονισμό ελέγχου και απονομής ελληνικού σήματος που αφορά τα αλκοολούχα ποτά.

19 Ιουν 2013

Τέλος στην "οσμή" του σκόρδου.

Το σκόρδο έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Η οσμή τους, όμως, είναι δυσάρεστη μερικές φορές. Για τον λόγο αυτό σας δίνουμε 4 συνταγες που θα σας βγαλουν απο τη δυσκολη θεση και θα σας απαλλαξουν απο την κακοσμία (του σκορδου)

Ρόφημα με μαϊντανό
Βράστε μισό λίτρο νερού και προσθέστε μισή κούπα

Κεράσια, βύσσινα, ροδάκινα, καρπούζι, πεπόνι, τι μας προσφέρουν και πως θα τα διαλέξουμε.

Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή,, μορ. βιολόγος,  medlabnews.gr
Τα κεράσια, το καρπούζι, το πεπόνι και τα ροδάκινα είναι υγιεινές τροφές που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για γλυκό το καλοκαίρι. Πέρα από τη γλυκιά τους γεύση και το άρωμά τους, τα φρούτα προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυσικά αντιοξειδωτικών. Στα πλαίσια ενός ισορροπημένου

Σε έξαρση οι κλοπές στα χωράφια της Β. Ελλάδας.

Αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, με δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αύξηση των κλοπών που καταγράφονται την τελευταία διετία στα χωράφια και τις αποθήκες τους, στερώντας τους από υλικά απαραίτητα για τη δουλειά τους, τη στιγμή, μάλιστα, που οι τιμές για την επαναγορά τους έχουν "εκτοξευθεί" στα ύψη.
Εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν την ανάγκη να τεθεί και πάλι σε λειτουργία κάποια υπηρεσία αγροφυλακής, αφού, όπως λένε "άνδρες της

"Φωτιά" στην αγροτική παραγωγή βάζουν τα "στέκια" του παράνομου εμπορίου.

Απροστάτευτοι μπροστά στη δράση των "στεκιών" όπως χαρακτηρίζουν τα παράνομα κέντρα παραλαβής & εμπορίας φρούτων δηλώνουν αγρότες από την Πέλλα.
Με επιστολή που έστειλαν προς όλους τους αρμόδιους φορείς, αγροτικοί συνεταιρισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τα δεινά τόσο για τους ίδιους και για τους πελάτες όσο και για την πολιτεία από το παράνομο εμπόριο φρούτων. Έτσι καλούν τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα μέτρα

Οι πρώτες βοήθειες από το φαρμακείο της φύσης.

Στο φαρμακείο της φύσης, μπορούμε να βρούμε τα πάντα για τις πρώτες βοήθειες. Έχετε ναυτίες και πονοκεφάλους, αλλά δεν θέλετε να καταφύγετε στη λύση του παυσίπονου;. Στραμπουλίξατε το πόδι σας και εκτός από πάγο δεν γνωρίζετε τι άλλο να χρησιμοποιήσετε ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο;

Μην αφήσετε αυτές τις μικρές και ξαφνικές ενοχλήσεις να σας χαλάσουν τη διάθεση. Ξεπεράστε τις με προϊόντα από το

Προσοχή στο εντομοκτόνο ΡΟΓΚΟΡ.

«Καμπανάκι» για το εντομοκτόνο ΡΟΓΚΟΡ από το δίκτυο οινοποιών νομού Ηρακλείου. Το δίκτυο οινοποιών νομού Ηρακλείου με ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή των αμπελοκαλλιεργητών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στην χρήση μη επιτρεπόμενων εντομοκτόνων για την ευδεμίδα.

Συγκεκριμένα, τους ενημερώνει τους για τα παρακάτω:
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (εντομοκτόνων) στην καλλιέργεια της αμπέλου για την καταπολέμηση της ευδεμίδας. Ένα τέτοιο εντομοκτόνο είναι π.χ το ΡΟΓΚΟΡ με δραστική ουσία το dimethoate, του οποίου η

Σπόροι:τρόπος συλλογής και αποθήκευσης τους.

Η συλλόγη των σπόρων είναι μια πολύ απλή διαδικασία που ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες για όλα τα φυτά. Πρέπει πάντα να επιλέγονται οι καρποί εκείνοι που είναι καλοσχηματισμένοι και απαλαγμένοι από ασθένειες και να συλλέγονται αφού έχει περάσει το στάδιο κατά το οποίο θα τους συγκομίζαμε για κατανάλωση. Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την συλλογή σπόρων κάθε φυτού ξεχωριστά.

Τί χώμα έχουμε στον κήπο μας;

Θέλουμε να γνωρίζουμε τι χώμα έχουμε στον κήπο μας; Η δημιουργία ενός υγιούς κήπου και κυρίως η διατήρηση του με την πάροδο του χρόνου εξαρτάται από την ύπαρξη ενός καλού, από άποψη σύστασης, αντίδρασης και ιδιότητας, εδάφους. Γνωρίζοντας το έδαφος θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε την συμπεριφορά του, η όποια έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και ευρωστία των φυτών.
Οι εδαφικοί κόκκοι διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
- στην άμμο

New York Times: «Δοκιμάστε ένα Ασύρτικο».

Πριν λίγες ημέρες η σημαντικότερη εφημερίδα των ΗΠΑ, οι New York Times παρότρυναν τους αναγνώστες τους να αφήσουν το Pinot Grigio που αποτελεί τη Νο 2 πιο δημοφιλή λευκή ποικιλία στις ΗΠΑ για ένα Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο ή Ροδίτη.


Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ, «Όσο απίστευτη και αν φαντάζει η δήλωση

INCOFRUIT- HELLAS: Άμεση εφαρμογή του θεσμού του εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών.

Την άμεση εφαρμογή του θεσμού του εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT- HELLAS.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT- HELLAS εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου για την εφαρμογή του θεσμού του εγκεκριμένου εμπόρου οπωροκηπευτικών (δηλαδή του εμπόρου που έχει τις

Οι ευρωβουλευτές συζητούν για την νέα ΚΑΠ Σήμερα.

Ενημέρωση σχετικά με τους τριμερείς διαλόγους για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου – της Ευρ. Επιτροπής και του Ευρ. Συμβουλίου, θα έχουν οι ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου την Τετάρτη 19 Ιουνίου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί από τις 15.00 έως 18.30 και οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν, επίσης, για το μέλλον των

Δράσεις για το ελληνικό κρασί στην αγορά της Β. Αμερικής από τον ΟΠΕ.

"Πριν λίγες ημέρες η σημαντικότερη εφημερίδα των ΗΠΑ, οι New York Times παρότρυνε τους αναγνώστες της να αφήσουν το Pinot Grigio που αποτελεί τη Νο 2 πιο δημοφιλή λευκή ποικιλία στις ΗΠΑ για ένα Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο ή Ροδίτη.
Όσο απίστευτη και αν φαντάζει η δήλωση αυτή, έχει να κάνει με το στοχευμένο πρόγραμμα που υλοποιούν εδώ και χρόνια ο ΟΠΕ, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και οι Έλληνες οινοπαραγωγοί.» Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ Αλκ. Καλαμπόκης αναφερόμενος στα αποτελέσματα του προγράμματος προβολής των ελληνικών κρασιών, υπό τον

Έρευνα για ανθεκτικές ποικιλίες πατάτας σε οργανισμό καραντίνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε στις 18 Ιουνίου απόφαση για την ανάθεση έργου προσδιορισμού των ανθεκτικών ποικιλιών πατάτας στον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Synchytrium endobioticum Schilb, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Η εν λόγω απόφαση προωθήθηκε στο συναρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα για υπογραφή.

13 Ιουν 2013

Η διατροφική αξία της σόγιας.

Η σόγια καταναλώνεται ολοένα και περισσότερο και έχει κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στην ευρωπαϊκή διατροφή. Ποια είναι όμως τα θετικά της σόγιας και γιατί οι Ανατολικοί λαοί που τη χρησιμοποιούν σαν κύριο τρόφιμο από παιδική ηλικία έχουν πολύ λιγότερα καρδιοαγγειακά προβλήματα;



Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά ο Δρ. Δ. Ρίχτερ διευθυντής Β Καρδιολογικής Κλινικής

Γιόρτασε η αγκινάρα στην Κώμη Τήνου.

Την αγκινάρα του εύφορου λιβαδιού της γιόρτασε το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 η Κώμη της Τήνου. Η κοινότητα Κώμης Τήνου μαζί με τον Δήμο Τήνου συνεργάστηκαν παρουσιάζοντας μια γιορταστική βραδιά με πολλά νόστιμα φαγητά τα οποία φέρουν ως βασικό συστατικό τους την Αγκινάρα της Κώμης.



Υπουργική απόφαση καθορίζει το προφίλ του εξαγωγέα κηπευτικών.

 Τις προϋποθέσεις για να λάβει μια εμπορική εταιρεία έγκριση, όπως ζητά ο ευρωπαϊκός κανονισμός 543/2011, για να εξάγει οπωροκηπευτικά σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού καθορίζει νέα υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1380) την οποία συνυπογράφει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Iδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο συσκευαστήριο, ψυγεία και γεωπόνο, κατά τα πρότυπα της ΕΕ, θα πρέπει να έχει ο εγκεκριμένος έμπορος για να εξάγει νωπά

Νέοι κανόνες για παιδικές τροφές και τρόφιμα ειδικής δίαιτας.

Οι κανόνες για τη σήμανση και το περιεχόμενο του βρεφικού γάλακτος και των τροφίμων που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς θα οριστούν με σαφήνεια ούτως ώστε οι καταναλωτές να προστατεύονται και να μπορούν να ξεχωρίσουν πιο εύκολα τα τρόφιμα που προορίζονται για κανονική κατανάλωση από αυτά που αφορούν ειδικές κατηγορίες καταναλωτών σύμφωνα με το νέο κανονισμό που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη 11 Ιουνίου.
Οι νέοι κανόνες, στους οποίους έχει ήδη συμφωνήσει το Συμβούλιο, καλύπτουν επίσης ορισμένες τροφές που αφορούν δίαιτες χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Ειδοποιητήρια ΕΛΓΑ για αποπληρωμή εισφορών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή ειδοποιητηρίων σε περίπου 59.500 αγρότες που δεν έχουν καταβάλλει τις εισφορές του 2011 προς τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα ο ΕΛΓΑ αποφάσισε να δώσει παράταση στις αποπληρωμές των εισφορών του 2013 ως τις 31 Μαρτίου 2014.
Το συνολικό ύψος των ανείσπρακτων εισφορών του ΕΛΓΑ για το 2011 κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ.

12 Ιουν 2013

ΚΙΝΟΑ …τι είναι ακριβώς και ποια είναι η αξία του.

Οι ιδανικότερες τροφές για να κάψετε λίπος.

Αν θέλετε να κάψετε λίπος, μπορείτε να το κάνετε όχι μόνο μέσω της άσκησης, αλλά και τρώγοντας! Υπάρχουν τροφές που συνδράμουν τα μέγιστα σε αυτή τη διαδικασία και ήρθε η ώρα να τις μάθετε.


Ορισμένες τροφές έχουν πολύ υψηλή θερμογόνο δράση και μας

Οι «κακές» λευκές τροφές.

Την εποχή που οι δίαιτες είναι της μόδας και κάθε τρόφιμο έχει και από ένα αρνητικό στοιχείο να του προσάψουμε, τη σειρά παίρνουν τα «λευκά τρόφιμα» που απ’ ό,τι δείχνουν οι μελέτες και παρουσιάζουμε παρακάτω, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Πρόκειται για μια συνήθεια που καλό θα είναι να κοπεί σιγά – σιγά.

Tα θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Ιουνίου.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που «σνομπάρουμε» τα λαχανικά με ρίζες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να απολαύσουμε τα ζουμερά και δροσιστικά φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, που επιπλέον, κάνουν καλό στην υγεία μας.



Ο πολύς καφές οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ με μέτρο (έως 3-4 φλιτζάνια την ημέρα), μπορεί να προσφέρει στο σώμα μας προστασία από την απειλή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαφόρων τύπων καρκίνου.

Τώρα, μελέτη Αυστραλών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» συμπεραίνει ότι η κατανάλωση 5 ή περισσότερων καφέδων την ημέρα επηρεάζει το συκώτι και ενισχύει σημαντικά τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας της Δυτικής Αυστραλίας η αυξημένη κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης