19 Ιαν 2012

Κέρδη και πυξίδα για το μέλλον χαρίζει η βιομάζα.


Νέα πνοή στην ύπαιθρο και την αγροτική οικονομία ειδικότερα υπόσχονται να δώσουν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα που βρίσκονται «στα σκαριά» τους τελευταίους μήνες στην ελληνική περιφέρεια.


Βασικά χαρακτηριστικά τους είναι το μέγεθος που προϊδεάζει για μεγάλες δυνατότητες απορρόφησης της πρώτης ύλης και, επιπλέον, η προοπτική συμβολαιακής καλλιέργειας που λειτουργεί σαν ασφαλιστική δικλείδα για το εισόδημα του παραγωγού. Τρίτο στοιχείο που αξίζει να σημειώσει κανείς είναι το γεγονός ότι, εφόσον τελεσφορήσουν, τα εγχειρήματα αυτά μπορούν να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό τον αγροτικό χάρτη της χώρας βάζοντας δυνατά στο παιχνίδι τα ενεργειακά φυτά. Κατά κύριο λόγο την -κάποτε «παρεξηγημένη» αλλά πλέον ανακάμπτουσα ορμητικά στο «χρηματιστήριο» των αγροτικών καλλιεργειών- αγριαγκινάρα, αλλά και τον ηλίανθο, το μίσχανθο, το σόργο, ενώ ,
όπως θα δούμε, ρόλο έχουν και «παραδοσιακές» καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι.

Αγριαγκινάρα αντί για λιγνίτη
Το εργοστάσιο παραγωγής βιομάζας που ετοιμάζεται να στήσει η ΔΕΗ και, πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το τελευταίο «κρούσμα». Πρόσφατα η επιχείρηση κατέθεσε τη σχετική αίτηση για άδεια παραγωγής στη ΡΑΕ. Πρόκειται για μια φιλόδοξη επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ. Μόνο για την εγκατάσταση του σταθμού και των αποθηκευτικών του χώρων θα απαιτηθούν 20-25 στρέμματα, ενώ άλλα 100.000 στρέμματα θα χρειασθούν για την καλλιέργεια των κατάλληλων ενεργειακών φυτών. Δηλαδή αγριαγκινάρα, μίσχανθος, και ινώδες σόργος από την καύση των οποίων θα παράγονται ετησίως, σύμφωνα με το σχεδιασμό, 186,150 MWh.
Βέβαια, η προσπάθεια ανάπτυξης ενεργειακών φυτών στην περιοχή δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης. Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας άρχισε συστηματικά το 2009 στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας.
Η καλλιέργεια επιδοτήθηκε για δύο χρόνια με 200 ευρώ/στρέμμα και δεκάδες αγρότες της περιοχής έσπειραν 4.000 στρέμματα σε όλο το λεκανοπέδιο. Η πρώτη πιλοτική καύση (50 τόνων) έγινε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και το 2010 παραδόθηκαν 1.800 τόνοι η οποία κάηκε σε μίγμα 8-10% με λιγνίτη.
Φέτος, ωστόσο, η παραγωγή ήταν μειωμένη (μόλις 1.150 στρέμματα) αφού η ΔΕΗ καθυστέρησε να δώσει τιμή για την απορρόφηση της παραγωγής με αποτέλεσμα καλλιεργητές να εγκαταλείψουν ή να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Τελικά μόλις τον περασμένο Ιούλιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμή 73 ευρώ/τόνο, τιμή που θεωρείται αρκετά καλή (δεδομένου ότι ένα στρέμμα παράγει έως και δύο τόνους ξηρής βιομάζας), ενώ η επιχείρηση έχει αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» αύξησής της στο μέλλον κατ’ εφαρμογή του νόμου Μπιρμπίλη για την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ρολάρει η Αναπτυξιακή Καρδίτσας
Αντίστροφα για την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα μετράει και η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ). Μετά από μερικούς μήνες προπαρασκευής και συγκέντρωσης του απαραίτητου κεφαλαίου, η νεοσύστατη (ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2010) εταιρεία λαϊκής βάσης περνάει τώρα στη δημιουργική και πλέον κρίσιμη φάση της λειτουργίας της με αρωγούς την Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ) αλλά και την τοπική Συνεταιριστική Τράπεζα που από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασε» το πρωτότυπο εγχείρημα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες αγοράς αγροτεμαχίου στο οποίο θα ανεγερθεί η μονάδα ισχύος 500 KW. To εργοστάσιο θα καίει βιομάζα που θα παράγεται από αγριαγκινάρα και ηλίανθο καθώς επίσης και από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών (π.χ. βαμβακιού) ή ξύλου της περιοχής σε μορφή πέλετς.  Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΣΕΚ, Γιώργος Διδάγγελο, οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι για την κάλυψη των αναγκών του εργοστασίου θα απαιτηθούν 5.000 στρέμματα. Η εταιρεία σκοπεύει να δελεάσει τους παραγωγούς μέσω της συμβολαιακής καλλιέργειας που θα εξασφαλίζει την απορρόφηση της παραγωγής σε μια τουλάχιστον ικανοποιητική τιμή (οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για 0,50 ευρώ το κιλό). Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους 350 εταίρους-μετόχους της εταιρείας λαϊκής βάσης είναι ντόπιοι καλλιεργητές.

Η ΕΛΠΕ πάει Σουφλί
Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και θερμότητας από βιομάζα ετοιμάζεται να υλοποιήσει και η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες στο Σουφλί του Έβρου. Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στη δημιουργία εργοστασίου με παραγωγική ισχύ της τάξης των 
4,6 MW. Αυτό σημαίνει ότι σε πλήρη λειτουργία θα είναι σε θέση να απορροφά 50.000 τόνους πρώτης ύλης ετησίως την οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Σπύρο Κιαρτζή, σχεδιάζει να προμηθεύεται από την ντόπια αγροτική παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, αγριαγκινάρα, υπολείμματα καλλιεργειών καλαμποκιού και βαμβακιού καθώς και άλλα ενεργειακά φυτά.
Αρχικά, περίπου το 50% της πρώτης ύλης θα καλλιεργείται βάση συμβολαίων που θα συναφθούν με τους παραγωγούς ενώ σταδιακά το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Η μονάδα θα δημιουργηθεί σε έκταση 35 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από τον τοπικό Δήμο και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2013. Η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει υποβάλει από τον Ιούνιο τη σχετική μελέτη στη ΡΑΕ.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου