
1. Η ζάχαρη είναι πάντοτε επιβλαβής.
Η ζάχαρη είναι απαραίτητη στην κουζίνα και δεν μπορεί
επουδενί να καταργηθεί από το καθημερινό διαιτολόγιο.
Εξάλλου, πολλές άλλες
γλυκαντικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, έχουν την ίδια ακριβώς
θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι περισσότεροι
ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη μπορεί να καταλαμβάνει μέχρι και το 10% των
συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων ενός ενήλικα, σε μια καθημερινή δίαιτα των
2.000 θερμίδων.
2. Τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη.
Η ποσότητα χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα
επηρεάζεται άμεσα από δύο βασικούς παράγοντες: 1. τη γενετική προδιάθεση
(κληρονομικότητα) και 2. την ποσότητα κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων που
περιέχουν οι τροφές που καταναλώνει ένα άτομο. Στην πραγματικότητα, τα αυγά
περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα λιπαρών οξέων (μόλις 1,5 γραμμάριο κορεσμένων
λιπών), συνεπώς αφαιρώντας τα από το διαιτολόγιο, στερείτε από τον οργανισμό
σας μια πλούσια πηγή 13 βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
3. Τα κορεσμένα λίπη είναι πάντοτε επιβλαβή.
Σύμφωνα με πρόσφατες διατροφικές μελέτες, μπορεί τα
κορεσμένα λίπη να πρέπει να καταναλώνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά
δεν είναι όλα εξίσου επιβλαβή για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, το στεατικό
οξύ, που εντοπίζεται στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πουλερικά και
στις καρύδες, όχι μόνο δεν επηρεάζει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, αλλά
ανεβάζει παράλληλα και την «καλή» (HDL) χοληστερόλη.
4. Το μόνο «φιλικό» αλκοόλ για την καρδιά είναι το
κόκκινο κρασί.
Το γνωστό «γαλλικό παράδοξο» βασιζόταν στην παραδοχή ότι
το κόκκινο κρασί περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ευεργετικά
στη λειτουργία της καρδιάς. Νεότερα, όμως, δεδομένα υποστηρίζουν η ίδια η
αιθανόλη (σ.σ. το αλκοόλ) είναι αυτή που συμβάλλει καταλυτικά στην αύξηση των
επιπέδων «καλής» χοληστερόλης στον οργανισμό. Συνεπώς, η κατανάλωση
οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού (σ.σ. 1 – 2 ποτήρια την ημέρα) μειώνει αισθητά
την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.
5. Η πέτσα του κοτόπουλου πρέπει πάντοτε να αφαιρείται.
Η μισή τουλάχιστον διατροφική αξία του κοτόπουλου
βρίσκεται στην «απαγορευμένη» πέτσα. Επιπλέον, το 55% του λίπους της πέτσας
είναι μονοακόρεστο, που συνεπάγεται ότι μπορεί να καταναλώνεται ευχάριστα,
πάντοτε όμως με σύνεση και μέτρο.
6. Το τηγάνισμα καταστρέφει τις ευεργετικές ιδιότητες του
λαδιού.
Όσο το λάδι χρησιμοποιείται κάτω από το σημείο βρασμού
του (για παράδειγμα, στο ελαιόλαδο το σημείο βρασμού είναι στους 210οC), η
γεύση και η διατροφική του αξία παραμένουν αναλλοίωτες. Αυτό που έχει
μεγαλύτερη αξία είναι ο τρόπος που το λάδι αποθηκεύεται και διατηρείται. Η
ζέστη, το φως και ο αέρας επηρεάζουν άμεσα τη σταθερότητα του λαδιού, γι’ αυτό
και πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρείται μέσα σε καλά κλεισμένα μπουκάλια,
που διασφαλίζουν δροσιά και σκίαση.
7. Τα οργανικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα
συμβατικά.
Ερευνητές στη Σχολή Υγιεινής του Λονδίνου υποστηρίζουν
ότι τα οργανικά τρόφιμα είναι σίγουρα πιο «αγνά» σε σχέση με τα συμβατικά (δεν
περιέχουν κατάλοιπα εντομοκτόνων ζιζανιοκτόνων), όχι όμως και πιο νόστιμα ή
θρεπτικά.
Πηγή:advancehealth
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου