2 Φεβ 2013

Τα αυγά «αυτό-βελτιώθηκαν»…


Πιο εμπλουτισμένα σε θρεπτικά στοιχεία είναι τα αυγά σήμερα, σε σχέση με το ’80. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων μετά από σχετική μελέτη σε δείγμα διαφορετικών τύπων αυγών.

Πιο συγκεκριμένα τα αυγά σήμερα περιέχουν την διπλή ποσότητα σεληνίου, του ιχνοστοιχείου με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι ενισχυμένα κατά 75% με βιταμίνη D, έχουν λιγότερα λιπαρά κατά 20% και  κατά 10% λιγότερη χοληστερόλη.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σύγχρονα αβγά μεσαίου μεγέθους περιέχουν 1,3 γρ. κορεσμένα λιπαρά συγκριτικά με τα 1,7 γρ. των παλαιότερων. Βάσει των επίσημων διατροφικών οδηγιών, η ημερήσια κατανάλωση σε κορεσμένα λίπη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 γρ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι πέρα από τα κορεσμένα λιπαρά πτώση στα σύγχρονα αβγά έχουν κάνει και τα επίπεδα χοληστερόλης – που συνδέονται με θρομβώσεις – τα οποία αγγίζουν τα 177 μικρογραμμάρια συγκριτικά με τα 202 μικρογραμμάρια του παρελθόντος. Επιπλέον, η θερμιδική τους αξία -πάντα για τα αβγά μεσαίου μεγέθους- έχει πέσει στις 66 από τις 78 θερμίδες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πίσω από την αλλαγή της θρεπτικής αξίας των αβγών, κρύβεται η αλλαγή της διατροφής που χορηγείται στα πτηνοτροφεία η οποία αποτελείται από ένα μείγμα με σιτάρι, καλαμπόκι, φυτικά έλαια, και μια φόρμουλα υψηλής πρωτεϊνικής περιεκτικότητας.

Τα αναλυτικά ευρήματα της μελέτης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας.

Πηγή:healthpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου