
Τρεις
διαφορετικές ειδήσεις εντοπίζουν το ενδιαφέρον τους στο ψωμί, με εντυπωσιακά
αποτελέσματα.
Αποκωδικοποιήθηκε
το DNA του μαλακού σιταριού.
Διεθνής
επιστημονική ομάδα διάβασε το γονιδίωμα του μαλακού σιταριού για να ανακοινώσει
ότι το μαλακό σιτάρι έχει το πιο πολύπλοκο γονιδίωμα που έχει αποκωδικοποιηθεί
μέχρι σήμερα, καθώς διαθέτει 94.000 έως 96.000 γονίδια, δηλαδή σχεδόν
τετραπλάσια σε σχέση με τον άνθρωπο.
Η
ανάγνωση του DNA του μαλακού σιταριού θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων πιο ανθεκτικών
ποικιλιών στην ξηρασία και τις ασθένειες. Η ανάπτυξή του μπορεί να γίνει την
επόμενη πενταετία, μια προοπτική που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συμβάλλει
καθοριστικά στην διατροφικές ανάγκες του πλανήτη σε ένα προϊόν όπως το σιτάρι
που η τιμή του ανεβαίνει συνεχώς ιδιαίτερα τις χρονιές που οι σοδιές
επηρεάζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η
έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Το
ψωμί φροντίζει την καρδιά μας
Νέα
μελέτη από το Τμήμα Διατροφολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου
της Βαρκελώνης υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως
μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Οι
ερευνητές μελέτησαν ένα δείγμα 275 εθελοντών και την επίδραση που είχε το ψωμί
στο μεταβολισμό τους. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι όσοι τρώνε καθημερινά
ψωμί και ιδιαίτερα ολικής άλεσης, έχουν χαμηλότερα επίπεδα της λεγόμενης
«κακής» χοληστερόλης (LDL) και υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL), σε
σχέση με όσους καταναλώνουν ψωμί σποραδικά ή καθόλου.
Ψωμί
διάρκειας 60 ημερών!
Μια
αμερικανική εταιρεία ανέπτυξε μια τεχνική που υπόσχεται ότι μπορεί να
διατηρήσει το ψωμί για 60 ημέρες.
Η
τεχνική τους λειτουργεί σαν φούρνος μικροκυμάτων ο οποίος σκοτώνει τους
παράγοντες που προκαλούν την μούχλα. Έτσι το ψωμί μπορεί όπως λένε, απαλλαγμένο
από αυτό που μπορεί να το αλλοιώσει, να «ζήσει» μέχρι 60 ημέρες. Με αυτό τον
τρόπο υποστηρίζουν να μειώσουν τις ποσότητες του ψωμιού που πετιέται.
Δίνουν
μάλιστα και παραδείγματα: Στην Μεγάλη Βρετανία το 1/3 από τα ψωμιά που
αγοράζονται καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες τα φετινά
νούμερα κάνουν λόγο συνολικά για το 40% όλων των τροφίμων που αγοράζει μια
οικογένεια καταλήγει στα σκουπίδια.
Πηγή:healthpress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου