18 Ιαν 2015

Η τροφή που μοιάζει περισσότερο με το μητρικό γάλα είναι το ελαιόλαδο.

Μπορεί να μη μοιάζουν στην όψη ή στη γεύση αλλά το ελαιόλαδο και το μητρικό γάλα παρουσιάζουν σημαντικές θρεπτικές ομοιότητες. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα στο ίδιο ποσοστό με το λίπος του μητρικού γάλακτος καθώς και το ίδιο ποσοστό λινελαϊκού οξέος, καθιστώντας το αναντικατάστατο στοιχείο της διατροφής για την μυελίνωση των νευρικών ινών και της εγκεφαλικής ανάπτυξης


  Επιπλέον, λόγω του ότι  είναι ιδιαίτερα εύπεπτο, βοηθάει στη σωστή γαστρεντερική

8 Ιαν 2015

Τα Άγια Θεοφάνεια στον Άγιο Νικόλαο… Οι καλικάντζαροι έφυγαν από τη Νάουσα!

Προχτές, 6 Ιανουαρίου 2015, τελείωσε το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Ανήμερα, στη γιορτή των Φώτων, όπως πιστεύει ο θυμόσοφος λαός, φεύγουν οι καλικάντζαροι. Ποιος τους έδιωξε από τη Νάουσα; Ε, λοιπόν:


Α. ο καθαγιασμός των υδάτων, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
Β. τα μέλη του ιππικού συλλόγου της Νάουσας
Γ. οι τοπικοί άρχοντες και ο κόσμος που συνέρευσε στον Άγιο Νικόλαο

Δ. το φως που πάλεψε με τον κρύο άνεμο για να ζεστάνει τον κόσμο

Οι μωμόγεροι υποδέχονται το νέο έτος Μια πανάρχαια παράδοση ζωντανεύει στο Ροδοχώρι Νάουσας...

Αρχές Γενάρη, η ημέρα ηλιόλουστη κι ο προορισμός μας είναι το Ροδοχώρι της Νάουσας. Αν και της περιοχής, πρώτη φορά επισκέπτομαι το χωριό. Η διαδρομή για το Ροδοχώρι είναι μαγευτική. Βράχια απόκρημνα, νερά τρεχούμενα, δέντρα κυρτά σε προκαλούν να τα φωτογραφίσεις. Σκέφτομαι τον Οδυσσέα, το ταξίδι και τον προορισμό. Δεν είμαι σίγουρη τι είναι αυτό που έχει σημασία σήμερα. Η διαδρομή μ’ έχει ξετρελάνει!