6 Ιαν 2013

Food Hacking: Μετατρέψτε Πανεύκολα Οποιοδήποτε Ποτό ή Χυμό σε “Χαβιάρι”…


Η συγκεκριμένη τεχνική ανήκει στη μοριακή γαστρονομία (molecular gastronomy) και πιο συγκεκριμένα μοριακή μιξολογία (molecular mixology). Η τεχνική της σφαιροποίησης (η δημιουργία μικρών σφαιριδίων από οποιοδήποτε υγρό) είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιούνται δύο τρόποι η απλή σφαιροποίηση όπου αναμειγνύουμε  το υγρό με νάτριο και μετά το βουτάμε σε ασβεστούχο διάλυμα (calcium bath), τα υλικά που χρειάζονται είναι: αλγινικό νάτριο  και χλωριούχο ασβέστιο 
και η σύνθετη σφαιροποίηση όπου το υγρό αναμειγνύεται με ασβέστιο πριν βυθιστεί σε διάλυμα νατρίου, τα υλικά που χρειάζονται είναι αλγινικό νάτριο, γαλακτικό ασβέστιο και ξανθανική κόλλα (Xanthan Gum).

Εδώ θα κάνουμε το Food Hacking, τι είναι όλα αυτά τα υλικά; Που θα τα βρούμε; είναι ασφαλή;
Μικρή σημασία έχει γιατί χωρίς περίπλοκες τεχνικές και ειδικές γνώσεις απλά με λίγη ζάχαρη και αγάρ αγάρ θα πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα σε μόλις 5 λεπτά.

Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το “χαβιάρι”;
Παντού σε σαλάτες, καναπέ, ως γαρνιτούρα σε φαγητά, σε γλυκά και παγωτά και φυσικά σε ποτά και κοκτέιλ.

Τι χρειαζόμαστε;

 3/4 φλιτζ. από το υγρό που θέλουμε να σφαιροποιήσουμε
2 γρ. αγάρ αγάρ
1/4 φλιτζ. ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού φυτικό λάδι
1 σταγονόμετρο
Πως το φτιάχνουμε;

Βάζουμε το ποτήρι με το λάδι για μισή ώρα στην κατάψυξη.
Αναμιγνύουμε το υγρό με το αγάρ αγάρ και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσει.
μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και ξαναβάζουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση.
Όσο είναι ζεστό γεμίζουμε το σταγονόμετρο και ρίχνουμε μία μία σταγόνα στο ποτήρι με το λάδι, προσέχουμε να ανακατεύουμε συχνά με ένα κουτάλι για να μην κολλήσουν  μεταξύ τους τα σφαιρίδια.
Σουρώνουμε το “χαβίαρι“, το βουτάμε σε παγωμένο νερό να φύγει το λάδι, το ακουμπάμε σε μία πετσέτα μετά να στεγνώσει  και είναι έτοιμο, τόσο απλά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου