28 Απρ 2015

Παίζοντας μπάλα στα χωράφια της Super League...

O Kenan Bargan στο arive.gr
Παίζοντας μπάλα στα χωράφια της Super League

Έγραφε ο Πυθαγόρας (ο στιχουργός, όχι ο αρχαίος) στις αρχές του ’70 και ερμήνευσε με το μοναδικό του τρόπο, ο Άγιος Στέλιος Καζαντζίδης, προστάτης των οδοιπόρων και των νταλγκαδιασμένων:
«Ποτέ δεν έκανα κακό, όμως απλούστατα εγώ
είμαι ένας άτυχος και παρεξηγημένος»
Σε αυτό το «απλούστατα» μένω. Στην απλότητα και την ευκολία με την οποία επιλέγουμε ταμπέλες για τους συνανθρώπους μας. Αυτό το άτιμο το μυαλό θέλει πρώτα να κάνει μια στάση στο κακό, στο πονηρό και στο ύπουλο και μετά να κατασταλάξει κάπου πιο στέρεα και λογικά. Ο –έστω και ασυνείδητος- φθόνος, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια της κριτικής μπορούν να γίνουν τα συνηθέστερα, τα βασικά συστατικά της μικροαστικής μας νοοτροπίας.

Θα μου πεις, εγώ για τον Κενάν θέλω να διαβάσω. Για τον Κενάν διαβάζεις. Γιατί εδώ δεν πρόκειται να σου μιλήσω για δύναμη, τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα. Δε θα σου μιλήσω με αριθμούς, με ποσοστά, με διαγράμματα. Θα σου πω μόνο πράγματα που ξέρω. Γιατί μπορεί να ακούγεται αρκετά τετριμμένο, αλλά εδώ φιλοξενείται ο Κενάν, όχι ο Μπαργκάν. Φιλοξενείται ο άνθρωπος που σφύζει από αισιοδοξία και καλή διάθεση, όχι ο επαγγελματίας αθλητής που ζει μονολιθικά, προσηλωμένος στον επόμενό του στόχο, στις διακρίσεις και την μεγάλη καριέρα.

9 Απρ 2015

Η Καληαρμένισσα της Σάμου Στην Παναγία τη Σπηλιανή....

Όταν έχεις να γράψεις κάτι, έστω και το παραμικρό, για την Παναγία είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για δύο λόγους. Πρώτον γιατί τα λόγια δεν φτάνουν και είναι πολύ φτωχά για να υμνήσουν το μεγαλείο της και δεύτερον γιατί όλοι οι υμνωδοί της εκκλησίας έχουν βρει πραγματικά εξαίρετους χαρακτηρισμούς να της προσδώσουν. Άλλωστε και μόνο τα προσωνύμια που της έχουν δοθεί- στο σύνολο 1747(!)- αποδεικνύουν περίτρανα την ξεχωριστή θέση που κατέχει η μορφή της στην χριστιανική εκκλησία, αλλά και στην καρδιά των πιστών. Θεοτόκος, Κεχαριτωμένη, Βασίλισσα των Ουρανών, Παναγία, όλα δηλώνουν ότι οι πιστοί την έχουμε κατατάξει ως την αγιοτέρα από όλους τους αγίους.

Από τη μια, στο πανίερο πρόσωπο της Παναγίας Παρθένου όλοι μας βλέπουμε το οικείο και
Διαβάστε την συνέχεια στο www.arive.gr