12 Νοε 2012

Καμπανάκι από Παπαστάμκο για τα κονδύλια της ΚΑΠ.


«Το αίτημα για "περισσότερη Ευρώπη" είναι κενό περιεχομένου, όταν συνοδεύεται από εισηγήσεις για δραστική μείωση των πόρων της ΕΕ» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθηγητής, Γιώργος Παπαστάμκος, σε ημερίδα για τις πολιτικές ανάπτυξης και συνοχής της Ε.Ε. απέναντι στην κρίση, που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαστάμκος, που είναι και μέλος των
αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών(Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Επιτροπή Προϋπολογισμών), κατά την διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε στις "κρίσιμες διαπραγματεύσεις", που διεξάγονται σε επίπεδο Ε.Ε. για το πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο2014-2020,

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστάμκος «παρά τη σθεναρή θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ ενός ισχυρού μεσοπροθέσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, το Συμβούλιο εισηγείται μειώσεις άνω των 50 δισ. ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, με δυσμενείς επιπτώσεις ως προς τη δημοσιονομική πλαισίωση, μεταξύ άλλων, των Διαρθρωτικών Ταμείων, του Ταμείου Συνοχής και της ΚΑΠ». Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο «Ο μακρο-προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης για τη μετάβασή της σε συνθήκες βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Την εν λόγω ημερίδα, με θέμα "Φόρουμ Πολιτών: Οι Πολιτικές Ανάπτυξης και Συνοχής της ΕΕ απέναντι στην οικονομική κρίση", διοργάνωσε στις 9 Νοεμβρίου το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το δήμο Φλώρινας και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης(ΕΣΗΕΜ-Θ), με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη(Ινστιτούτο A CERT).

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ότι εκτός της δημοσιονομικής διάστασης και των κινδύνων που εγκυμονεί η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ για την ΚΑΠ(καθώς και του επί μέρους εθνικού φακέλου της Ελλάδος), κρίσιμες είναι οι παράμετροι του υπό διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου της ΚΑΠ μετά το 2013.

«Παραλλήλως, με την ενεργό συνδιαμόρφωση της νέας ΚΑΠ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης καλείται να διαμορφώσει μια μακρόπνοη εθνική στρατηγική για τον τομέα της γεωργίας» τόνισε.

Στις διευρυμένες αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που «διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της», καθώς είναι το μόνο θεσμικό όργανο Ε.Ε. που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες και στις νέες νομοθετικές εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009 αναφέρθηκε, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Δημήτρης Ηλιάδης και Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο δήμαρχος Ιωάννης Βοσκόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης(ΕΣΗΕΜ-Θ), Μόσχος Βοϊτσίδης, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, του επιχειρηματικού κόσμου και απλοί πολίτες, με στόχο την ενημέρωσή τους και την ανταλλαγή απόψεων για τις συγκεκριμένες πολιτικές και προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο ρόλος του Τύπου

Μετά την ημερίδα ακολούθησε η δεύτερη προγραμματισμένη εκδήλωση, το ενημερωτικό σεμινάριο για τον Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ, με θέμα "Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία".

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση των δημοσιογράφων των περιφερειακών ΜΜΕ με μία σειρά από επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού και η ενημέρωσή τους για την αποτελεσματικότερη χρήση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον τύπο και στα ΜΜΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω σε τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Στόχος είναι ουσιαστικά η διευκόλυνση της δουλειάς των δημοσιογράφων. Με τα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία, μέσα από τις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, η διάχυση της πληροφορίας είναι το ίδιο άμεση και προσβάσιμη σε όλους τους δημοσιογράφους, όπου κι εάν εργάζονται, είτε στην περιφέρεια, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωσταντίνος Τσουτσοπλίδης.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου