14 Νοε 2012

Επίκαιρη ερώτηση Λυκούδη για το σχεδιασμό της Αγροτικής Οικονομίας.


Κρίσιμη και επείγουσα η ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού της ελληνικής αγροτικής Ανάπτυξης, στους τομείς της παραγωγής και της μεταποίησης, με βάση τις κατευθύνσεις της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και γνώμονα τη μέγιστη αποδοτικότητα των φυσικών, ανθρώπινων και δημοσιονομικών πόρων.
Αυτά τονίζει ο Βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης, σε Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον uπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Αθανάσιο Τσαυτάρη και επισημαίνει τα μεγάλα περιθώρια θετικής συμβολής του αγροτικού τομέα στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανόρθωση της χώρας.

Ο Σπύρος Λυκούδης σκιαγραφεί στην ερώτησή του τις γενικές κατευθύνσεις της αλλαγής παραγωγικού προτύπου ενώ τονίζει ότι ιδιαίτερη βαρύτητα  θα πρέπει να δοθεί στην γεωργική εκπαίδευση και στον έγκαιρο προγραμματισμό των νέων συλλογικών μορφών οργάνωσης των παραγωγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, η οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την προσεχή Πέμπτη:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομική δραστηριότητα και η ζωή στην περιφέρεια βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην αγροτική παραγωγή, στη μεταποίηση και στον τομέα παροχής υπηρεσιών τουρισμού. Η ανεργία στρέφει πλήθος νέων ανθρώπων προς την αγροτική οικονομία, χωρίς όμως ουσιαστική καθοδήγηση από την πλευρά της Πολιτείας ενώ παράλληλα ο ∆είκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών, όπου συμμετέχει και ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών, εμφανίζεται συρρικνωμένος κατά 6,9% στην τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Στην πολυσυζητημένη αλλαγή παραγωγικού προτύπου, ο αγροτικός τομέας εμφανίζεται να έχει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης και περιθώρια θετικής συμβολής στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανόρθωση της χώρας.

Κατά κοινή μάλιστα παραδοχή και συμφώνως προς τις κατευθύνσεις της συζητούμενης νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, η προοπτική της αγροτικής μας οικονομίας, θα πρέπει να στηριχθεί στην αύξηση, στην ποιοτική αναβάθμιση και επωνυμοποίηση της παραγωγής, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διαφοροποίησης και προώθησης των ελληνικών γεωργο-κτηνοτροφικών διατροφικών προϊόντων στην εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και στη χρήση μεθόδων παραγωγής φιλικών στο περιβάλλον και με σεβασμό στην αειφορία.

Τα ενδογενή όμως προβλήματα είναι πολλά, με κυριότερα εξ αυτών την ηλικιακή διάρθρωση του αγροτικού πληθυσμού, τη συνεταιριστική δράση, την υστέρηση στο πεδίο της έρευνας και της πληροφόρησης των αγροτών και τις στρεβλώσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1.         Ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΥπΑΑΤ για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας με τη μέγιστη αποδοτικότητα των φυσικών, ανθρώπινων και δημοσιονομικών πόρων και ο σχεδιασμός της γεωργικής εκπαίδευσης, ώστε η γεωργία να συνιστά αποδοτική επιλογή για τους νέους ανθρώπους με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας;
2.         Πώς αντιλαμβάνεται το ΥπΑΑΤ τον ορισμό του «ενεργού αγρότη» που προωθεί η νέα ΚΓΠ και σε ποιό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται ο νέος νόμος για τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των παραγωγών;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Λυκούδης


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου