11 Αυγ 2017

Χωρίς βιβλίο προσωπικού οι αγρότες που απασχολούν εργάτες με εργόσημο

Δεν αφορά εν τέλει εργάτες γης που απασχολούνται με εργόσημο ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ) στις αγροτικές εργασίες, παρά μόνο μετακλητούς και αλιεργάτες με σχέση εξαρτημένης εργασίας η διάταξη που ενσωματώθηκε ως άρθρο 109 στο νόμο 4485 και αφορά την τήρηση «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» από τους αγρότες-εργοδότες. Πλέον, παραμένει σε εκκρεμότητα η σχετική Υπουργική Απόφαση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής της.

Η τήρηση του θεσπιζόμενου βιβλίου για τις εν λόγω κατηγορίες διευκολύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας για την διαπίστωση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.Η τήρηση του θεσπιζόμενου βιβλίου για τις εν λόγω κατηγορίες διευκολύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας για την διαπίστωση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.



Πρόκειται για τον νόμο που αφορά την «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», ο οποίος ψηφίστηκε από την Βουλή στις 2 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 114/Α/04.08.2017.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την τήρηση του εν λόγω βιβλίου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» από τους εργοδότες για τους μισθωτούς με σχέση ή σύμβαση εργασίας σε αγροτικές εργασίας και στην αλιεία.

Η θέσπιση της διάταξης κρίθηκε απαραίτητη λόγω των ιδιαιτεροτήτων της απασχόλησης στις συγκεκριμένες δραστηριότητες που καθιστούν δυσχερή την τήρηση του Πίνακα Ωρών Εργασίας Προσωπικού στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας. Η σύνδεση της εργασίας με τις καιρικές συνθήκες και η μη δυνατότητα τήρησης σταθερού λογιστηρίου καθημερινά για την παρακολούθηση των εργασιών αυτών, επιτάσσουν την ανάγκη να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος αποτύπωσης των παραπάνω εργασιακών σχέσεων.

Περαιτέρω η τήρηση του θεσπιζόμενου βιβλίου για τις παραπάνω κατηγορίες διευκολύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας για την διαπίστωση της τήρησης της εργατικής και κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας.

Με την τρίτη και τέταρτη παράγραφο ορίζονται τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες στις περιπτώσεις διαπίστωσης παραβιάσεων της θεσπιζόμενης διάταξης.

Με την τελευταία παράγραφο δίδεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να ρυθμίσει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, όπως ιδίως τον τύπο του βιβλίου, τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο.

Αναλυτικά,  οι νέες διατάξεις έχουν ως εξής:

Άρθρο 109

Βιβλίο Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία

1. Καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση από τους εργοδότες «Βιβλίου Ημερησίων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» (Βιβλίο) για τις ακόλουθες κατηγορίες:

α. Αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών  του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

β. Μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι, σύμφωνα με το ν. 4251/2014, προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016.

2. Το Βιβλίο θεωρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, επέχει θέση Πίνακα Ωρών Εργασίας Προσωπικού, τηρείται στο χώρο εργασίας και είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων. Η συμπλήρωση του Βιβλίου πραγματοποιείται, σε κάθε περίπτωση, πριν απότην έναρξη εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού της παραγράφου 1.

3. Σε περίπτωση μη αναγραφής του απασχολούμενου προσωπικού της παραγράφου 1 στο Βιβλίο, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, διοικητική κύρωση κατά δέσμια αρμοδιότητα, σύμφωνα με τις ισχύουσες για την αδήλωτη εργασία διατάξεις.

4. Σε κάθε υπόχρεο, που δεν θεωρεί, δεν τηρεί ή δεν επιδεικνύει για οποιονδήποτε λόγο στα αρμόδια όργανα ελέγχου το Βιβλίο, πλέον των κυρώσεων της παραγράφου 3, επιβάλλεται σε βάρος του, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση κατά δέσμια αρμοδιότητα, πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.

5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, όπως ιδίως ο τύπος του Βιβλίου, τα στοιχεία που περιλαμβάνει και η εξειδίκευση της διαδικασίας επιβολής των διοικητικών κυρώσεων.


Αλέξανδρος Μπίκας
www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου