14 Νοε 2012

Αρωματικά φυτά ως επικερδής καλλιέργειες.


Επιτυχής και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε η Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας, με θέμα «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Ολύμπου», στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» της Ελασσόνας.


Πρώτη ομιλήτρια στην ημερίδα ήταν η κ. Ελένη Βογιατζή,
καθηγήτρια Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Λάρισας, παρουσιάζοντας το θέμα «Συγκριτική καλλιέργεια των κυριότερων Αρωματικών και φαρμακευτικών Φυτών Μέντας, Λεβάντας, Ριγάνης, Φασκόμηλου». Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε: «Πρέπει να είμαστε συντηρητικοί στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Ανάλογα με το τι θα καλλιεργηθεί, θα απευθυνθούμε και στην ανάλογη αγορά. Τα αρωματικά φυτά έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό. Οι παραγωγοί θα στηριχθούν στην ποιότητα που προσφέρουν. Η λεβάντα χρειάζεται τις λιγότερες καλλιεργητικές φροντίδες και θα βρεθεί αγορά για τη διάθεσή της. Πασίγνωστη στον κόσμο η ρίγανη. Γνωστή η αντιμικροβιακή δράση του αιθερίου ελαίου της. Η ελληνική ρίγανη πρέπει να αναπτυχθεί. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι επικερδής καλλιέργεια, αρκεί να γίνει σωστά. Τα αρωματικά φυτά είναι πραγματικά, ένας κρυμμένος θησαυρός!».

Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Πασχαλίνας Χατζοπούλου, Δρ. υπεύθυνης του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα (Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας), που ανέπτυξε το θέμα «Τσάι του βουνού (sideritis) του Όλυμπου: Προστασία, διατήρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει μεγάλη έρευνα για τις ιδιότητες και τα συστατικά που έχει το τσάι του βουνού. Ανάμεσά τους, αντιφλεγμονώδη δράση και αντιμετώπιση διαταραχών νευρολογικής φύσεως. Κύριος κίνδυνος για το τσάι... η περισυλλογή του. Η συλλογή-εμπορία απαγορεύεται, κάτι... που δεν τηρείται. Το τσάι στα βουνά μας είναι θησαυρός, που αν το αφήσουμε και το παραμελήσουμε θα χαθεί. Πρέπει να γνωρίζουμε κάποιους κανόνες με εφαρμογή πρακτικών αειφορικής συλλογής από αυτοφυείς πληθυσμούς που λένε: Ποτέ με τα χέρια, αλλά πάντοτε με τη χρήση μαχαιριών».

Με τη σειρά του, ο κ. Δημ. Κουρέτας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε το θέμα «Προστιθέμενη αξία αρωματικών φυτών» και βέβαια έκανε εκτενή αναφορά στη δημιουργία βιολειτουργικών τροφίμων με βάση το προσωπικό μεταβολικό και γονιδιακό προφίλ. Όπως, χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Στο εργαστήριό μας δεχόμαστε δείγματα αίματος και σάλιου, μελετώντας διάφορα μεταβολικά στοιχεία του κάθε οργανισμού και κατασκευάζουμε ένα προσωπικό μεταβολικό προφίλ. Όσο για τα φαρμακευτικά φυτά, ο ισχυρισμός υγείας προστατεύει την προστιθέμενη αξία τους. Για τις περιοχές αυτές, που έχουν μεγάλη ευλογία, χρειάζεται μια σοβαρή κουβέντα και παρεμβάσεις για το πώς θα αποκτήσουν αυτά τα προϊόντα προστιθέμενη αξία».

Τέλος, ο κ. Γ. Σταυρόπουλος, γεωπόνος της εταιρίας «ΚΟΡΡΕΣ» (που εδρεύει στα Οινόφυτα), ανέπτυξε το θέμα «Βότανα, συνεργασίες, εκχυλίσεις. Έρευνα – Τσάι του βουνού», κάνοντας και αναφορές στις σημαντικές συνεργασίες της εταιρίας με αγρότες-παραγωγούς της επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο.

Συμπερασματικά, επισημάνθηκε ότι η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και των προϊόντων μπορεί να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη υπεράξια λόγω και της βιοποικιλότητας του Ολύμπου. Το όνομα του Ολύμπου πρέπει να συνδεθεί συνολικά με κάθε παραγωγή, και βέβαια με τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά. Να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι απαιτείται μια ατομική και συλλογική προσπάθεια για ανάπτυξη. Ανάπτυξη που πρέπει να βασίζεται στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Η οργανωμένη καλλιέργεια από ομάδες παράγωγων και η αναγνώριση του Τσάι Ολύμπου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης θα μπορούσε να δώσει μια σημαντική υπεράξια και να συμπληρώσει το εισόδημα κάτοικων της περιοχής.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης της Ελασσόνας ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Λάρισας, ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα (Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας) και το δραστήριο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Π.) Ελασσόνας – Κισσάβου.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθαν. Παιδής, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, Ι. Τσούτσος, Χαρ. Τσιουβελακίδης, Γ. Παπαδόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, γεωπόνοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο επικεφαλής του Κ.Π.Ε. κ. Σπυρ. Αναγνωστάκης, το μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κ. Φουρκιώτης, φοιτητές, και αρκετοί νέοι αγρότες.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου