24 Νοε 2012

Αλλεργίες σε μπαχαρικά; Σπάνιες, αλλά υπάρχουν.


Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από διατροφικές αλλεργίες, πόσοι όμως έχουν αλλεργία στα μπαχαρικά;

«Πιστεύουμε ότι είναι σπάνια», λέει ο Sami Bahna, επικεφαλής του Τμήματος Αλλεργιών και Ανοσολογίας Κέντρο Επιστημών Υγείας Σρέβεπορτ του Πανεπιστημίου
της Louisiana, ο οποίος προσπαθεί να συμβάλει στην ενημέρωση του πληθυσμού αλλά και συναδέλφων του για τις αλλεργίες στα μπαχαρικά. «Πιστεύω ακράδαντα ότι υποδιαγιγνώσκονται σημαντικά λόγω της μεγάλης δυσκολίας εντοπισμού τους».

Ο Bahna παρουσίασε ένα περιστατικό στους συναδέλφους του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας πριν από 15 ημέρες περίπου. Στόχος του, ήταν να παροτρύνει περισσότερους γιατρούς να κάνουν τη “δουλειά ντετέκτιβ” που συχνά απαιτείται για τη διάγνωση αυτών των αλλεργιών και να βοηθήσει τους ασθενείς να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι βέβαια το μοναδικό, αλλά σίγουρα η αλλεργία στη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων είναι σπάνια. Μόλις το 2% του συνόλου των ενηλίκων με διατροφικές αλλεργίες υποφέρουν από αλλεργίες στα μπαχαρικά - φρέσκα ή αποξηραμένα, αλεσμένα, ψημένα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευασμένα φυτά που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της γεύσης των φαγητών.

Η “δουλειά ντετέκτιβ” είναι συχνά απαραίτητη, λέει, επειδή δεν υπάρχουν δερματικές ή αιματολογικές εξετάσεις για πολλά μπαχαρικά. Το σκόρδο είναι μια εξαίρεση: το περιστατικό που ανέφερε ο Bahna στο συνέδριο διαγνώστηκε με μια σειρά δερματικών δοκιμασιών τροφίμων που περιελάμβαναν το σκόρδο.

Αλλά, σύμφωνα με τον Bahna είναι πιο σύνηθες ένας ασθενής που δεν αντιδρά σε καμία τυπική δοκιμή τροφίμων και ο οποίος ανησυχεί για τις πιθανές αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα. Δίνοντας ένα παράδειγμα ανέφερε ότι μπορεί κάποιος να τρώει κοτόπουλο στο σπίτι, και να μην έχει κανένα πρόβλημα, αλλά όταν τρώει ένα συγκεκριμένο πιάτο με κοτόπουλο σε ένα εστιατόριο να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Περισσότερες από μία φορές, ο Bahna τηλεφώνησε σε εστιατόρια και ανέφερε ότι έχει έναν «ασθενή που αγαπά εστιατόριο σας και αγαπά ένα συγκεκριμένο πιάτο, αλλά έχει κνίδωση κάθε φορά που το τρώει». Οι σεφ είναι συνήθως πρόθυμοι να μοιραστούν τον κατάλογο των συστατικών τους με τον Bahna για να βοηθήσουν να λύσει το μυστήριο και να προφυλάξουν την υγεία του πελάτη τους, ανέφερε.

Τα μπαχαρικά είναι η αιτία, εξηγεί. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από γλυκάνισος μέχρι κουρκούμη, αλλά οι συνήθεις ύποπτοι ποικίλλουν ανάλογα με τη διατροφή. Οι αλλεργίες στο κρεμμύδι και το σκόρδο είναι σχετικά συχνές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε ορισμένες εθνότητες μπορεί να επικρατεί το κύμινο ή το κόλιανδρο.

Ενώ είναι καλό να παρατηρούμε τις φυσικές αντιδράσεις στα μπαχαρικά, η ρινική καταρροή που πολλοί άνθρωποι παθαίνουν όταν τρώνε πικάντικα φαγητά ή το φτέρνισμα που προκαλείται από το πιπέρι δεν είναι αλλεργικές αντιδράσεις, τονίζει ο Stanley Fineman, πρόεδρος του κολεγίου αλλεργίας και γιατρός στο Atlanta Allergy & Asthma Clinic. Μια πραγματική αλλεργική αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο μπορεί να περιλαμβάνει εξάνθημα, οίδημα, πεπτικές διαταραχές ή συριγμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί μια, απειλητική για τη ζωή, γενικευμένη αντίδραση του σώματος, γνωστή ως αναφυλαξία.

Πηγή: usatoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου