7 Νοε 2012

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή μήλων με τις εξαγωγές να σώζουν την κατάσταση.


Ολοκληρώθηκε – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - η συγκομιδή μήλων στην χώρα μας. Από την πλευρά τους παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής στην Λάρισα, σταθερή παραγωγή στην Καστοριά και μεγάλη αύξηση στην Ζαγορά. Σύμφωνα με τους ίδιους μείωση υπάρχει πανελλαδικά στα μήλα υψηλής ποιότητας καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού δημιούργησε προβλήματα. Η ζήτηση του προϊόντος για εξαγωγές φαίνεται ικανοποιητική ενώ για την εσωτερική αγορά εκφράζονται επιφυλάξεις αφού η οικονομική κρίση στη χώρα έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη του Έλληνα. Οι τιμές διαμορφώνονται στα περσινά επίπεδα με μια ελαφρά αύξηση. «Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί. Όσον αφορά την ποσότητα που
συγκομίσαμε φέτος πήγαμε καλά και είχαμε μια μεγάλη διαφορά από την περσινή παραγωγή που ήταν κατά πολύ μειωμένη. Ειδικότερα, φέτος συγκομίσαμε 13.000 τόνους ενώ το 2011 είχαμε συγκομίσει 9.000 τόνους», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Διονύσης Βαλασάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Ζαγορά
Και προσθέτει: «Η ποιότητα εξελίχθηκε ευτυχώς ικανοποιητικά παρά τα προβλήματα που είχαμε με τους παρατεταμένους καύσωνες. Οι βροχές που ακολούθησαν βοήθησαν τα μήλα. Όσον αφορά τις τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα οι οποίες είναι στη χονδρική 1,25 ευρώ/κιλό σε συσκευασία max pack και 1,30 ευρώ/κιλό σε μονόσειρο τελάρο. Η τιμή παραγωγού στο καλό μήλο ξεκίνησε στα 78 λεπτά/κιλό».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την πορεία των εξαγωγών ο κ. Βαλασάς μας εξηγηεί: «η εξαγωγή εξελίσσεται ικανοποιητικά. Τον Οκτώβριο εξάγαμε κάποιες ποσότητες στην Αίγυπτο. Έχουμε επίσης μια συμφωνία για εξαγωγές στο Ισραήλ από την νέα χρονιά που θα επιτραπούν οι εισαγωγές στην χώρα.
Σε γενικές γραμμές η χρονιά ήταν καλύτερα από πλευράς ποσότητας ενώ προσπαθούμε να διατηρηθούμε στα περσινά επίπεδα παρά το γεγονός ότι τα πράγματα είναι πιο πιεσμένα λόγω της οικονομικής κρίσης. Πανελλαδικά φαίνεται ότι το καλό επιτραπέζιο μήλο είναι λίγο λιγότερο σε σχέση με πέρσι».

Καστοριά
Για σταθερή παραγωγή σε σχέση με το 2011 έκανε λόγο ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς – ΓΕΟΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο «η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά φαινόταν ότι θα έχουμε αύξηση παραγωγής (σε κάποιες ποικιλίες υπάρχει όντως αύξηση) αλλά τελικά κινηθήκαμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι αφού οι καιρικές συνθήκες δεν μας βοήθησαν. Σε επίπεδο Νομού φέτος περιμέναμε περίπου 30.000 τόνους ενώ τελικά μείναμε στους 25.000 τόνους όπως και πέρσι. Από θέμα τιμών τα μήλα είναι περίπου 5 λεπτά πιο πάνω από το 2011 και κυμαίνονται από 30 έως 50 λεπτά/κιλό».
Ο ίδιος καταλήγει: «ευτυχώς υπάρχει ζήτηση για εξαγωγές και η κατάσταση σώζεται. Εμείς εξάγουμε σχεδόν σε όλες τις αραβικές χώρες και σήμερα μιλούσαμε και με Λίβανο για μια συνεργασία».

Αγιά
Τέλος για την μηλοπαραγωγική περιοχή της Αγιάς στην Λάρισα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον παραγωγό, κ. Χαράλαμπο Χατζηκομίτσα. Ο κ. Χατζηκομίτσας μας δήλωσε ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με το 2011. Ειδικότερα, τόσο στα πράσινα όσο και στα κόκκινα μήλα η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό 50%. «Ενώ είχαμε καλή ανθοφορία τόσο το χαλάζι όσο και ο καύσωνας έπληξε την παραγωγή. Οι τιμές κυμαίνονται από 30 έως 50 (στην καλύτερη περίπτωση) λεπτά/κιλό». Για το θέμα των εξαγωγών μας εξηγεί: «οι εξαγωγές πάνε καλά και εκτός από Συρία, Βουλγαρία και Αλβανία υπάρχει ενδιαφέρον από την Αίγυπτο και αναμένεται και από την Ρωσία. Στις λαϊκές αυτή την στιγμή τα μήλα ξεκινούν από 1,20 ευρώ/κιλό ενώ στα σούπερ μάρκετ φτάνουν μέχρι 2 ευρώ/κιλό».

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου