14 Νοε 2012

Ρόδι το αντιοξειδωτικό.


Η αξιοσημείωτη επίδραση του ροδιού στην αντιμετώπιση των διάφορων προβλημάτων ίσως βασίζεται στο γεγονός ότι τα συστατικά του ροδιού απορροφώνται πιο αποτελεσματικά από την κυκλοφορία του αίματος. Από διάφορες μελέτες αποδείχθηκε ότι το ρόδι αναστέλλει την αθηροσκλήρωση, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και βοηθάει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το ρόδι όμως αντί να το σπάμε ή να το τρώμε καλό είναι και να το πίνουμε. Ο χυμός του ροδιού περιέχει τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από εκείνα που περιέχουν το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Επιπλέον, ο
χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ότι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή το χυμό πορτοκαλιού.



Τα αποτελέσματα αυτά, φάνηκαν σε κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002, σύμφωνα με την οποία οι πολυφαινόλες του ροδιού είχαν ισχυρή δράση στην προστασία των LDL λιποπρωτεϊνών από την οξείδωση τους. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την στιγμή που οι οξειδωμένες LDL συντελούν στην δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών. Επιπλέον 100ml χυμού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας ανάγκης της βιταμίνης C ενός ενήλικα, όπου βοηθά την παραγωγή του κολαγόνου. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β5, καλίου και φυτικών ινών. Η αυξημένη συγκέντρωση καλίου σε σχέση με το νάτριο που είναι σχεδόν μηδαμινό, βοηθάει τα άτομα με οιδήματα και αυξημένη συγκέντρωση υγρών στο σώμα να αποβάλλουν τα υγρά αυτά μέσω της διούρησης. Επίσης περιέχει ταννίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που του χαρίζουν αυτό το πορφυρό κόκκινο χρώμα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αντιοξειδωτική δράση (ORAC) του χυμού του ροδιού μετρήθηκε σε 2.860 μονάδες ανά 100γρ. Το ρόδι είναι ασφαλής και αποτελεσματικός παράγοντας κατά του καρκίνου του δέρματος, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επίσης μπορεί να αναστέλλει τις ιογενείς λοιμώξεις και την οδοντική πλάκα.

Πηγή: Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών, Αντωνία Τριχοπούλου

Ενέργεια        51kcal – 218kj
Πρωτεΐνες      1,3g
Ολικά λιπίδια 0,2g
Υδατάνθρακες           11,8g
Νερό   80,0g
Νάτριο            2mg
Κάλιο 240mg
Ασβέστιο        12mg
Μαγνήσιο       11mg
Φώσφορος    29mg
Σίδηρος          0,7mg
Ψευδάργυρος           0,4mg
Καροτίνη        33μg
Θειαμίνη         0,05mg
Ριβοφλαβίνη 0,04mg
Βιταμίνη Β6   0,31mg
Βιταμίνη C     13mg


Παρακάτω δίνεται μια συνταγή για δροσιστική σαλάτα με ρόδι η οποία είναι η εξής:

ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΔΙ

Ενισχύστε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό των λαχανικών με το ρόδι διότι το σπανάκι σας χαρίζει υψηλή συγκέντρωση σιδήρου με φολικό οξύ που σε συνδυασμό με την βιταμίνη C του ροδιού δημιουργεί την μέγιστη απορρόφησή του. Η βιταμίνη C του ροδιού επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ,προφυλάσσοντας από λοιμώξεις. Περιέχει σημαντικό ποσοστό βιταμίνης Α η οποία προφυλάσσει από παθήσεις των ματιών.

Είναι θαυμάσιο διουρητικό με αποτέλεσμα να μας βοηθάει στην αποβολή των άχρηστων υγρών από το σώμα μας. Η υψηλή συγκέντρωση του ροδιού σε κάλιο προστατεύει από υπέρταση, λειτουργεί υπέρ της υγείας των νεφρών λόγω της διουρητικής της δράσης. Τα αντιοξειδωτικά της συμβάλλουν στην αποτροπή σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας εμποδίζοντας τις καρδιαγγειακές νόσους.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ :

400 γρ. ανάμικτα φύλλα πράσινης σαλάτας , όπως σπανάκι , ρόκα , μαρούλι
100 γρ. τριμμένο τυρί ή κασέρι με λίγα λιπαρά
Πιπέρι
1 ρόδι ( 2 κουταλιές σε σπόρους και το υπόλοιπο το κάνετε χυμό )
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ :

4 κουταλιές χυμό ρόδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι
1 κουταλάκι μουστάρδα
Παίρνετε διάφορες πρασινάδες ( ρόκα , μαρούλι , σπανάκι ) τις κόβετε με το χέρι και τις βάζετε σε μια πιατέλα. Τρίβετε το τυρί. Παίρνετε ένα μεγάλο ρόδι και το ξεσποριάζετε, ρίχνετε τα σπόρια στις πρασινάδες και το υπόλοιπο το κάνετε χυμό. Περνάτε το χυμό από σουρωτήρι. Ετοιμάζετε σαλτσούλα με λαδόξυδο, χυμό ροδιού, μουστάρδα. Σε μια πιατέλα στρώστε τις πρασινάδες, προσθέστε το τυρί και πιπέρι και ρίξτε την σάλτσα.


Πηγή:diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου