5 Νοε 2012

Με σημαία την κορωνέικη «βλέπει» τα 3 ευρώ το ελαιόλαδο.


Με φόρα από τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά πραγματοποιούνται οι πρώτες πράξεις για το ελληνικό ελαιόλαδο νέας σοδειάς στα επίπεδα των 2,60-2,80 ευρώ το κιλό, παρά τις όποιες προσπάθειες ορισμένων εγχώριων μεταποιητών να συγκρατήσουν χαμηλά την αγορά. Η σταθεροποίηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της Ισπανίας στα 2,50 ευρώ το κιλό τις τελευταίες εβδομάδες, έχει θέσει τις βάσεις για μια καλή εμπορική χρονιά για το
ελληνικό ελαιόλαδο, με αυξημένες τιμές κατά 40-60 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με πέρυσι.

Εκτιμάται πως τις επόμενες ημέρες που θα ανοίξει η συγκομιδή της κορωνέικης οι τιμές θα ξεκινήσουν περίπου στα 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα αναμένεται στα 3 ευρώ το κιλό.
Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει με την πρώιμη ποικιλία της μαυρολιάς στα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου εδώ και μια εβδομάδα, με τις τιμές του μαυρολήσιου να διαμορφώνονται στα 2,55-2,60 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Πρόκειται για μια πρώιμη ποικιλία που καλλιεργείται σε μικρή ποσότητα στην περιοχή της Μεσσηνίας, με χαμηλή οξύτητα αλλά όχι πολύ καλή αποθήκευση.

Συνεπώς εκτιμάται πως τις επόμενες ημέρες που θα ξεκινήσει η συγκομιδή της κορωνέικης ποικιλίας οι τιμές θα ξεκινήσουν περίπου στα 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα εκτιμάται πως θα πωληθεί στα 3 ευρώ το κιλό από τους παραγωγούς, σύμφωνα με τον Κώστα Κωνσταντινόπουλο, ελαιοτριβέα από την Μεσσηνία.

Νωρίτερα η αγορά είχε ανοίξει με την πώληση ελαιολάδου Χαλκιδικής με οξύτητα 0,2 με προορισμό την Ιταλία στα 2,82 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί πως για το καλοδιατηρημένο περυσινό κορωνέικο η μέση τιμή φτάνει τα 2,40. Στην Ιταλία αυτή την περίοδο το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλείται ήδη στα 2,80-3,09 ευρώ το κιλό και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτό σημαίνει τουλάχιστον 2,90 ευρώ το κιλό για το ποιοτικό ελληνικό εξαιρετικά παρθένο. Σημειώνεται πως η συγκομιδή στην ισπανική αγορά αναμένεται να ξεκινήσει σε φουλ ρυθμούς στις αρχές του νέου έτους, οπότε μέχρι τότε εκτιμάται πως θα κυριαρχήσει το ελληνικό και το ιταλικό ελαιόλαδο στη διεθνή αγορά, στην οποία κυκλοφορούν ελάχιστες ποσότητες φρέσκου προϊόντος.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι συνεταιριστικές οργανώσεις εξακολουθούν να εξαρτώνται από την εμπορική δραστηριότητα των Ιταλών εμπόρων και έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επερχόμενη δημοπρασία του Συνεταιρισμού των Αγ. Αποστόλων. Η δημοπρασία «βαρόμετρο» για την αγορά, όπως είναι γνωστή, αναδεικνύει τις ενδογενείς παθογένειες της εγχώριας αγοράς ελαιολάδου που επιμένει να διατηρεί χαμηλά τον πήχη για την υπεραξία του προϊόντος.


Kατσένιος Νίκος

Πηγή:www.agronews.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου