24 Νοε 2012

Στα 50 λεπτά/κιλό ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα. Αισιόδοξοι φέτος οι παραγωγοί.


Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τους πατατοπαραγωγούς της Ηλείας και της Αχαΐας αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, τόσο ο καιρός όσο και οι τιμές βοηθούν την συγκομιδή. Οι πρώτες πατάτες που συγκομίζονται αυτή την περίοδο πληρώνονται στους παραγωγούς προς 50 λεπτά/κιλό (οι τιμές το 2011 ξεκίνησαν από τα 22 λεπτά/κιλό) ενώ σύμφωνα με το
ρεπορτάζ μας, η μειωμένη παραγωγή στο εξωτερικό δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα στο ελληνικό προϊόν. Την ίδια στιγμή και στην περιοχή της Θήβας η χρονιά ξεκίνησε θετικά αφού οι παραγωγοί απολαμβάνουν τιμές στα 65 λεπτά/κιλό (μετά το συσκευαστήριο). Ωστόσο, παραγωγοί και εκπρόσωποι της ΕΑΣ κάνουν λόγο για αυξημένο κόστος καλλιέργειας και έντονο πρόβλημα με τις ελληνοποιήσεις. Αυτοί είναι και οι λόγοι, στους οποίους – σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΕΑΣ Θήβας, κ. Μιχάλη Πικάση – οφείλεται και η φετινή μείωση της καλλιέργειας.

Στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων αναφέρθηκε στον ΑγροΤύπο και ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας. Όσον αφορά το θέμα της συγκομιδής ο κ. Τσουκαλάς μας αναφέρει: «Βρισκόμαστε στην αρχή και τουλάχιστον μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά. Η ποιότητα είναι δεδομένη και οι ποσότητες που αναμένονται να συγκομιστούν είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι (για την Ηλεία 70.000 τόνους και άλλοι τόσοι για την Αχαΐα). Φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου τα 22.000 με 25.000 στρέμματα. Αν και ακόμα εξακολουθούν κάποιοι να ελληνοποιούν γαλλικές πατάτες οι τιμές παραγωγού είναι στα 50 λεπτά/κιλό επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο. Αυτό που ζώσει φέτος την κατάσταση είναι ότι είναι ελλειμματικές οι πατάτες και στο εξωτερικό».

Από 15/12 ο κύριος όγκος παραγωγής

Η συγκομιδή – σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά – έχει ξεκινήσει και στην Αχαΐα και η κατάσταση διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με την Ηλεία. «Ο κύριος όγκος όμως αναμένεται να ξεκινήσει από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά. Μέχρι στιγμής και ο καιρός μας βοηθάει αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί. Ευχόμαστε να μην έχουμε πάγους διότι η φετινή είναι μια καλή χρονιά», τονίζει ο πατατοπαραγωγός.
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για τις εξαγωγές ο κ. Τσουκαλάς μας έκανε γνωστό ότι αν και είναι ακόμα νωρίς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εξαγωγές στις ανατολικές χώρες.

Αύξηση κόστους καλλιέργειας

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΕΑΣ Θήβας, κ. Μιχάλης Πικάσης υπογραμμίζει στον ΑγροΤύπο: «Έχουμε μικρές αποδόσεις. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 65 λεπτά/κιλό μετά το συσκευαστήριο. Η τιμή αυτή είναι σαφώς ανεβασμένη σε σχέση με πέρσι που ξεκίνησε στα 25 λεπτά/κιλό. Τα κόστη όμως είναι αυξημένα. Με αυτή την τιμή κάτι “μένει” στον παραγωγό αν όμως μειωθεί θα υπάρχει πρόβλημα».
Και προσθέτει: «Η καλλιέργεια φέτος έχει μειωθεί στην περιοχή αφού είναι αρκετά απαιτητική, μεγάλου κόστους και μεγάλου ρίσκου. Το θετικό φέτος είναι ότι δεν υπάρχουν πατάτες στο εξωτερικό. Αν βοηθήσει και ο καιρός θα πάνε καλά τα πράγματα. Αυτή την στιγμή για παράδειγμα έχουμε σταματήσει την συγκομιδή διότι είχαμε βροχές.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι το ζήτημα των ελληνοποιήσεων δεν έχει αντιμετωπιστεί τον βαθμό που θα έπρεπε. Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να σταθεί σε αυτό το πρόβλημα και να αναλάβει δράσεις αφού είναι ένα πρόβλημα για όλα τα προϊόντα.

Νευροκόπι

Υπενθυμίζουμε ότι καλή χρονιά ήταν η φετινή και για την πατάτα Νευροκοπίου με τις τιμές μέχρι και το τέλος της συγκομιδής, τον Οκτώβριο να μην πέφτουν κάτω από τα 40 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, η παραγωγή φέτος ήταν μειωμένη σε ποσοστό που άγγιξε το 60%. Ενώ λοιπόν πέρσι συγκομίστηκαν περισσότεροι από 130.000 τόνοι φέτος δεν ξεπέρασαν τους 60.000 τόνους. Ο λόγος της μείωσης της παραγωγής οφείλεται – σύμφωνα με τους παραγωγούς – στον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού. Να σημειωθεί επίσης ότι φέτος οι παραγωγοί στο Νευροκόπι λόγω της ζήτησης αλλά και των καλών τιμών αποθηκεύουν λιγότερες πατάτες στις αποθήκες τους.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου