24 Νοε 2012

Παγώνει η επιβολή ανώτατου ορίου στο τσίπουρο που παράγουν για ιδία χρήση οι μικροί αποσταγματοποιοί, λέει το υπουργείο Οικονομικών.


Παγώνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή ανώτατου ορίου στο τσίπουρο που παράγουν για ιδία χρήση οι μικροί αποσταγματοποιοί. Στη συνάντηση της Τετάρτης, 21 Νοεμβρίου 2012, του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη με την Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων-Αμπελουργών Ελλάδας, παρουσία του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, έγινε δεκτή η πρόταση από πλευράς Υπουργού για τη σύσταση επιτροπής Επεξεργασίας των προτάσεων που κατέθεσε η
Ομοσπονδία.

Οι μικροί αποσταγματοποιοί επικαλέσθηκαν τον αυθαίρετο, όπως υποστηρίζουν, καθορισμό του ανώτατου ορίου αλλά και το γεγονός ότι η πλειονότητα εξ αυτών είχε ήδη προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων σταφυλιών. Με αποτέλεσμα, σε περίπτωση που ίσχυε από φέτος το πλαφόν να είναι αναγκασμένοι είτε να τα πετάξουν είτε να τα αποστάξουν παράνομα και εν συνεχεία να τα διαθέσουν –επίσης παράνομα- στην αγορά.

Ειδικότερα η Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων-Αμπελουργών Ελλάδας κατέθεσε στον Υφυπουργό τις παρακάτω προτάσεις:
1) Να παραμείνει σε ισχύ ο σημερινός Νόμος 2969/01 στο σύνολό του, κυρίως το άρθρο Ε παρ. 8, στο οποίο επιτρέπεται η πώληση του αποστάγματος από τους παραγωγούς των διήμερων αποσταγματοποιών σε χύμα μορφή για συμπλήρωμα των αγροτικών προϊόντων του.
2) Χρήση απλής ετικέτας μόνο στα νόμιμα, που ορίζονται από τα τελωνεία, και μόνο τα προς διάθεση στην αγορά αποστάγματα, στην οποία να εμφανίζονται τα στοιχεία του παραγωγού, των τελωνειακών αδειών απόσταξης και του ποιοτικού ελέγχου από νόμιμη έγκυρη χημική υπηρεσία.
3) Να γίνει δεκτό το αίτημα για καθαρά στέμφυλα, αυτό που εγκρίθηκε από την Βουλή στις 21/22-11-2011, για την απόσταξη των στέμφυλων 50% αντί του 35%, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης για να διευκολυνθεί η απόσταξη της παραγωγής μας, χωρίς πλέον της προσθήκης νερού στον άμβυκα, η οποία δεν υπολογίζεται τελωνειακά και ασφαλώς προπληρώνεται.
4) Για την προστασία του κλάδου μας και τον διαχωρισμό από τους παρανομούντες διακινητές, να αναγνωριστούν ως προϊόντα του παραγωγού ΚΡΑΣΙ-ΤΣΙΠΟΥΡΟ-ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ, και να διατίθενται στην κατανάλωση σύμφωνα με το άρθρο Ε παρ. 8 του Νόμου 2969/2011.
5) Να ανασταλούν όλες οι άδειες λειτουργίας που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε κατόχους που δεν είναι αμπελοκαλλιεργητές και φυσικά δεν έχουν βέργα κλήματος, εκτός των νομίμων αποκτηθέντων εκ κληρονομιάς.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι: «Ιδιαίτερη σημασία έχει η τυποποίηση αλλά και ο έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος. Επίσης, αξία για όλους μας έχει η σωστή ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας». Τέλος, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι μετά από επίμονες ερωτήσεις του κ. Αυγενάκη ότι «εν όψει του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν «εκπλήξεις» όπως έχουν γραφτεί σε διάφορα μέσα. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τα εγχώρια, παραδοσιακά προϊόντα».

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αμβυκούχων - Αμπελουργών έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η τσικουδιά και το τσίπουρο αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την παράδοση του κάθε τόπου και φυσικά με την τοπική οικονομία.
Είναι βέβαιο ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα παραπάνω προϊόντα κερδίζουν διαρκώς έδαφος.
Είναι υποχρέωση αφενός των εκπροσώπων παραγωγών των δύο παραδοσιακών προϊόντων αλλά και της Κυβέρνησης να αναζητήσουν λύση συνολική, τέτοια που και η ποιότητα των προϊόντων θα διασφαλίζεται, και οι προβλεπόμενοι Κανόνες υγιεινής, παραγωγής και προώθησης θα τηρούνται, αλλά και η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν θα παραφράζεται κατά το δοκούν.
Ήταν απολύτως σαφής η θέση του κ. Μαυραγάνη εκ μέρους της Κυβέρνησης, προτείνοντας τη σύσταση Επιτροπής επεξεργασίας των προτάσεων της Ομοσπονδίας, των απόψεων και των θέσεων της ΕΕ, αλλά και όλων όσων πρέπει να ληφθούν υπόψη, τόσο από πλευράς Υπ. Οικονομικών όσο και από το ΥΠΑΑΤ για μια συνολική πρόταση-λύση. Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά, σ’ αυτή τη συγκυρία θα έχουμε την καλύτερη, δυνατή λύση».


Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου