22 Νοε 2012

Μεγαλώνει τις δουλειές του στο εξωτερικό ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.


Διευρύνει τους ορίζοντές του στο εξωτερικό ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προώθησης των προϊόντων του πέρα από την Ελλάδα.
Συμφωνία συνεργασίας με τη μεγαλύτερη εταιρεία μπαχαρικών του κόσμου Mc Cormick, με έδρα στις ΗΠΑ, συνήψε ο πρόσφατα Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.



Σε δηλώσεις του στον Αγροτικό Συνεργατισμό» ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νικόλαος Πατσιούρας τόνισε πως «η εταιρεία ενδιαφέρθηκε εδώ και περίπου τρεις μήνες για τον κρόκο Κοζάνης, καθώς ξεχωρίζει ποιοτικά από τον αντίστοιχο του Ιράν και της Ισπανίας. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να παραδώσουμε 600 κιλά σε καλή τιμή για το Συνεταιρισμό. Ανάλογη της παραγόμενης ποσότητας (υπολογίζουν 1 με 1,5 τόνο) είναι και η συμφωνία για τον επόμενο χρόνο».

Το… deal προβλέπει αύξηση της παραγωγής για την επόμενη χρονιά, οπότε η συνεταιριστική επιχείρηση ελπίζει κι επιδιώκει την αύξηση του παραγόμενου κρόκου.

Παράλληλα όπως δηλώνουν οι άνθρωποί του επιμένει να υπάρξει μια νέα συμφωνία στο άμεσο μέλλον (με προοπτική το 2013) ώστε να κυκλοφορήσει μια νέα συσκευασία «Κρόκος Κοζάνης - Mc Cormick» στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το φυτό του κρόκου που παράγεται και καλλιεργείται στην Κοζάνη είναι το καλύτερο παγκοσμίως, ξεπερνώντας την ποιότητα του ισπανικού και του ιρανικού. Η τιμή του κρόκου ανά γραμμάριο μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 ευρώ, αποφέροντας έτσι ένα σημαντικό εισόδημα, ιδίως στους νέους καλλιεργητές της περιοχής.


Η καλλιέργεια


Όσον αφορά καθαρά την καλλιέργεια, η συγκέντρωση του προϊόντος στο Συν/σμό αρχίζει αμέσως μετά την ξήρανση, διαλογή και καθαρισμό των στιγμάτων.

Οι μεγάλες ποσότητες του κρόκου Κοζάνης διαπραγματεύονται σε στίγματα που συσκευάζονται και διατίθενται στην αγορά σε μικρές συσκευασίες των 0.5, 1, 2, 4 και 28 γρ. Ο κρόκος σ' αυτές τις συσκευασίες προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σαν άρτυμα στα διάφορα φαγητά.

Η συσκευασία του κρόκου περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις :

1. Το βοτανικό και εμπορικό όνομα του προϊόντος.

2. Το καθαρό βάρος.

3. Την κατηγορία του προϊόντος.

4. Την χώρα παραγωγής.

5. Οποιαδήποτε άλλη ένδειξη ζητά ο αγοραστής ή εξυπηρετεί τον πελάτη.


Ως βασικές καταναλώτριες χώρες θεωρούνται οι Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές και Κάτω Χώρες, Η.Α.Ε. και Ιαπωνία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κρόκος σήμερα διατίθεται, κατά κανόνα, με τη μορφή ευλύγιστης, χαλαρής, ελαστικής και υγροσκοπικής μάζας από ολόκληρα νήματα που προέρχονται από τα αποξηραμένα στίγματα των λουλουδιών του Crocus Sativus Linneaus, αλλά και με τη τη μορφή σκόνης ύστερα από άλεσμα των κόκκινων νημάτων του.


Ποιοτικές προδιαγραφές

Στο εμπόριο ο εδώδιμος κρόκος διακρίνεται βασικά με τα ονόματα της περιοχής από την οποία παράγεται, πράγμα που αποτελεί και την πρώτη χονδρική ποιοτική του κατάταξη, αφού όλοι οι αγοραστές γνωρίζουν την ποιοτική κατάσταση του προϊόντος κάθε περιοχής. Ο ελληνικός κρόκος διατίθεται στο εμπόριο ως ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Ανεξάρτητα όμως με την παραπάνω διάκριση του κρόκου, η ποιότητά του εξωτερικά προσδιορίζεται από το χρώμα, το άρωμα και το μέγεθος των στιγμάτων.
Ειδικότερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καλού κρόκου είναι :

Υγρασία και Πτητικές Υλες
max 12
Πικροκροκίνη (κατηγορία 1)
min 70
Σαφρανάλη
20 < x < 50
Χρωστική δύναμη (κατηγορία 1)
min 190


Η ιστορία του Κρόκου Κοζάνης


Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.


Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.


Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.


Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.

Αλέξανδρος Μπίκας

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου