22 Νοε 2012

Στρατηγική προώθησης των «γεύσεων της Ευρώπης».


Μία στρατηγική προώθησης των «γεύσεων της Ευρώπης» με αυξημένα κονδύλια ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει σύντομα σχετικές προτάσεις.


«Η γεύση είναι η σχέση ανάμεσα στον αγρότη, το προϊόν και τη γη του» υποστηρίζει ο αρμόδιος εισηγητής του
Ευρωκοινοβουλίου, Ζοζέ Μποβέ, αγροτοσυνδικαλιστής και από το 2009 ευρωβουλευτής με τους Γάλλους «Πράσινους». Αυτή η σχέση αποτυπώνεται σε επώνυμα προϊόντα, που αποφέρουν υψηλότερο εισόδημα στον παραγωγό. Σε αυτό το στοίχημα προσπαθεί να «ποντάρει» και η Κομισιόν ενόψει αναθεώρησης της κοινής γεωργικής πολιτικής μετά το 2013.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης κάνει λόγο για ένα ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά: «Υπερασπιζόμαστε την αντίληψη ότι τα προϊόντα που παράγονται στην Ευρώπη είναι σαφώς ανώτερα από τα αντίστοιχα στον τρίτο κόσμο. Έχουν αυστηρές προδιαγραφές ως προς τα χημικά και τα φάρμακα, υπάρχει αυστηρός κανονισμός για τα ζώα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και υπάρχουν κοινωνικά πλαίσια μέσα στα οποία προστατεύεται η εργασία, για παράδειγμα δεν έχουμε αθέμιτη εργασία των παιδιών, των νέων, των γυναικών- κάτι που δεν ισχύει στις περισσότερες χώρες του τρίτου κόσμου».

Το όφελος για την Ελλάδα

Η Ε.Ε. προτίθεται να αυξήσει τα κονδύλια για το αποκαλούμενο «οριζόντιο καθεστώς προώθησης», το οποίο σήμερα απορροφά μόνο το 0,1% του προϋπολογισμού για τη γεωργική πολιτική. Υποστηρίζει μάλιστα ότι από τις δράσεις αυτές θα επωφεληθούν όχι μόνο οι παραγωγοί, αλλά και η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων, η οποία ήδη σήμερα μεταποιεί το 70% των γεωργικών πρώτων υλών και εδρεύει κυρίως σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Το ιδιαίτερο όφελος για την Ελλάδα:

«Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως εμάς στην Ελλάδα είναι ότι υιοθετείται πλέον ως δυνατότητα να αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων- και αυτό να εκτιμάται ως πρόσθετη ποιοτική διάκριση- η προέλευση από ʽορεινές περιοχέςʼ , είτε σε νησιά, είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θα μπορεί να αναγράφεται στην ετικέτα του ότι το προϊόν είναι ʽορεινής προέλευσηςʼ. Ας πούμε το μέλι μας, κρασί που παράγουμε σε ορεινούς αμπελώνες, αρωματικά φυτά, κτηνοτροφικά προϊόντα από κρεατικά μέχρι προϊόντα γάλακτος» λέει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Deutsche Welle.

Πρόκληση για τους συνεταιρισμούς

Στην εισήγησή του ο Ζοζέ Μποβέ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προώθηση του κρασιού, η κατανάλωση του οποίου παρουσιάζει μείωση τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. Επισημαίνει επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει έμφαση στην προώθηση γεύσεων με ονομασία προέλευσης σε τρίτες χώρες- ακόμα και σε αναδυόμενες αγορές- ενώ στο εσωτερικό της πρέπει να προωθήσει τοπικές αγορές ή αλυσίδες ανεφοδιασμού. Το επιχείρημα της ποιότητας είναι δεδομένο, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπαστάμκος. Αλλά ποιός μπορεί να αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι, αν όχι οι ίδιοι οι αγρότες, μέσω των συνεταιρισμών;

«Και οι αντιπροσωπευτικοί φορείς, οι ομάδες παραγωγών, πιστεύουμε σε αυτούς» δηλώνει ο Έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Ένας μεμονωμένος αγρότης δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν την πρωτοβουλία. Έχουμε ένα επιχείρημα με το μέρος μας, ότι πραγματικά στην Ελλάδα παράγονται ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Και αυτό πρέπει να αναδειχθεί μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού, οι οποίες στη χώρα μας είναι αδιαφανείς εν πολλοίς- και με όρους τιμών και με όρους πολιτικής ανταγωνισμού» δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι συσπειρώνεται το μέτωπο των βορείων, κυρίως, χωρών που ζητούν δραστική μείωση στις αγροτικές δαπάνες και ιδιαίτερα στις άμεσες ενισχύσεις μετά το 2013. Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη;

«Θέλω να πιστεύω ότι εμείς, ως μέλη της επιτροπής γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου θα μπορέσουμε να οχυρωθούμε πίσω από το επιχείρημα “no money, no reform“. Η κοινή γεωργική πολιτική έχει έναν πολυλειτουργικό χαρακτήρα, δεν είναι η προστατευτική αγροτική πολιτική όπως την εννοούσαμε παλαιότερα. Μας ενδιαφέρει η επισιτιστική επάρκεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Εξ᾽ ου και η αγροτική πολιτική σήμερα, παρά τα μέλη που έχει δεχθεί διαχρονικά ... βλέπουμε ότι στις μετρήσεις του ευρωβαρομέτρου τυγχάνει της μέγιστης δυνατής στήριξης από την ευρωπαϊκή δημόσια γνώμη».

Πηγή: Deutche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου