13 Νοε 2012

Έρευνα: Το πράσινο τσάι προστατεύει από τον καρκίνο του πεπτικού.


Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν πράσινο τσάι τακτικά μπορεί ενδεχομένως να διατρέχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου, στομάχου και φάρυγγα, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν καταναλώνουν, υποδεικνύει μεγάλη έρευνα.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε περισσότερες από 69.000 Κινέζες που παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία, όσες κατανάλωναν πράσινο τσάι
τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο πεπτικό.
Αυτό κυρίως σημαίνει χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του οισοφάγου.
Κανείς δεν μπορεί να πει αν το πράσινο τσάι μόνο του είναι η αιτία, καθώς όσοι αγαπούν το πράσινο τσάι συχνά νοιάζονται περισσότερο για την υγεία τους.
Ο ερευνητής Dr. Wei Zheng, του Vanderbilt University, δήλωσε ότι η έρευνα προσπάθησε να λάβει υπόψη το παραπάνω.
Καμία από τις γυναίκες δεν κάπνιζε ή δεν κατανάλωνε αλκοόλ τακτικά. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση, το βάρος και το ιατρικό ιστορικό. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη αυτά, η συνήθεια κατανάλωσης τσαγιού στις γυναίκες παρέμενε συνδεδεμένη με τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν για καρκίνο, δήλωσε ο Zheng.
Παρόλα αυτά, αυτού του είδους οι έρευνες δεν μπορούν να αποδείξουν αιτιατή σχέση.
Επιπλέον, περασμένες έρευνες έχουν δείξει μέχρι τώρα μεικτή εικόνα σχετικά με το αν όσοι καταναλώνουν πράσινο τσάι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο. Όλες αυτές οι έρευνες έχουν το μειονέκτημα ότι είναι δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση μιας τροφής στη διατροφή κάποιου σε σχέση με τον κίνδυνο για καρκίνο.
Το μόνο είδος που μπορεί να δώσει ισχυρές ενδείξεις αιτιατής σχέσης είναι οι κλινικές δοκιμές, αλλά λίγες έχουν εξετάσει αν το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και τα αποτελέσματα ήταν μεικτά.
Η ομάδα του Zheng, σημειώνει στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’ ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από έρευνα στο εργαστήριο-σε ανθρώπους και ποντικούς- ότι το πράσινο τσάι έχει τη δυνατότητα να πολεμά τον καρκίνο.
Το πράσινο τσάι περιέχει ορισμένα αντιοξειδωτικά –ιδιαίτερα μια ουσία γνωστή ως EGCG – που μπορεί ενδεχομένως να προφυλάξουν τη βλάβη στα κύτταρα που μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο και άλλες νόσους.
Ο Zheng χρησιμοποίησε στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 69.000 Κινέζες, μέσης ηλικίας και άνω. Περισσότερες από 19.000 έπιναν πράσινο τσάι τακτικά (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα).
Σε 11 χρόνια, 1.255 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του πεπτικού. Γενικά ο κίνδυνος ήταν κάπως χαμηλότερος όταν μια γυναίκα κατανάλωνε συχνά πράσινο τσάι και για μεγάλο διάστημα.
Για παράδειγμα, γυναίκες που δήλωσαν ότι κατανάλωναν τακτικά πράσινο τσάι για τουλάχιστον 20 χρόνια, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν, να εμφανίσουν καρκίνο στο πεπτικό. Επίσης είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο, συγκεκριμένα.
Τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι θα πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε τσάι για να προστατευτείτε από τον καρκίνο.
Επιπλέον, γυναίκες που κατανάλωναν αρκετό πράσινο τσάι στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν επίσης νεότερες, κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ασκούνταν περισσότερο και αμείβονταν καλά στην εργασία τους. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις διαφορές αλλά όπως σημειώνουν δεν είναι δυνατό να λάβουν υπόψη τα πάντα.
Αν σκέφτεστε να αρχίσετε να καταναλώνετε πράσινο τσάι, θεωρείται ασφαλές σε μέτριες ποσότητες, σύμφωνα με το National Center for Complementary and Alternative Medicine. Ωστόσο, το τσάι και τα εκχυλίσματά του περιέχουν καφεΐνη, την οποία ενδεχομένως χρειάζεται να αποφύγουν ορισμένοι. Το πράσινο τσάι επίσης περιέχει μικρές ποσότητες βιταμίνης K,που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παρεμβληθεί με φάρμακα που εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων. Καθώς πολλοί ηλικιωμένοι λαμβάνουν διάφορα φάρμακα είναι σοφό να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν το πράσινο τσάι ως ενισχυτικό υγείας.


Πηγές: ‘American Journal of Clinical Nutrition’.http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου