7 Νοε 2012

Να μην ισχύσει έκτακτη εισφορά για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ.


«Αγανάκτηση προκαλεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας η ακατανόητη απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλλει, για μία τριετία, έκτακτη ειδική εισφορά, από 25% έως και 35% στα έσοδα που αποκτούν 5.500 επαγγελματίες αγρότες από τη λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, προκειμένου να συμπληρώσουν και μόνο το μειούμενο εισόδημά τους», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ.
«Η απόφαση αυτή, που περιλαμβάνεται στο
πολυνομοσχέδιο του μνημονίου και συζητείται σήμερα στη Βουλή, αποτελεί τη χαριστική βολή στην προσπάθεια των αγροτών να υλοποιήσουν την προτροπή του νόμου 3851/2010 για να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια και η επιβολή της έκτακτης αυτής εισφοράς, καθιστά αρνητική την επένδυσή τους και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο, επιβαρύνοντάς τους με δανειακές υποχρεώσεις που αδυνατούν, αντικειμενικά, να εξυπηρετήσουν», συνεχίζει στην ανακοίνωση η ΠΑΣΕΓΕΣ και καταλήγει: «Με βάση την τεκμηριωμένη οικονομική ανάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ για μία μονάδα φ/β σταθμού ισχύος 100 KW με κόστος επένδυσης ύψους 225.000 ευρώ περίπου και δανειακά κεφάλαια με επιτόκιο 11,5% προκύπτει, με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, σαφώς αρνητική ταμειακή ροή. Και αυτό, γιατί είναι γνωστό ότι η δαπάνη της επένδυσης αυτής καλύπτεται εξολοκλήρου με δανειακά κεφάλαια, χωρίς εξάλλου να υπολογίζεται το μέσο, επιπλέον, κόστος σύνδεσης με τη ΔΕΗ (17.000 ευρώ περίπου).


Είναι σαφές ότι οι αγρότες παγιδεύτηκαν. Να σημειωθεί επιπλέον ότι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών αγροτών ήδη αντιμετωπίζει αδιέξοδο στην εγκατάσταση φ/β σταθμών, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα απλό και πρακτικό ζήτημα που αφορά στην παράταση των προβλεπόμενων προθεσμιών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους, που καθυστερεί από την αδυναμία-έως και αδιαφορία της ΔΕΗ, να εγκαταστήσει έγκαιρα το δίκτυο σύνδεσής τους.


Πρόκειται συνεπώς για μία απαράδεκτη απόφαση, που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και της σχιζοφρένειας, γιατί αρνείται να υιοθετήσει την πρόταση που υπέβαλε η ΠΑΣΕΓΕΣ, στη συνάντησή της στις 28.8.2012 με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ  και ειδικότερα με τον Υφυπουργό κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, σύμφωνα με την οποία η έκτακτη εισφορά, αν δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί για τους αγρότες, τουλάχιστον να προέρχεται από τα καθαρά έσοδά τους και όχι από τον τζίρο που προκύπτει από τη λειτουργία.


Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει, ή τουλάχιστον να τροποποιήσει τη διάταξη αυτή, γιατί διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή και την αγανάκτηση των επαγγελματιών αγροτών. Τονίζεται ότι όλοι οι Βουλευτές που απαρτίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση και ειδικότερα εκείνοι που προέρχονται από τις αγροτικές περιοχές της χώρας, θα πρέπει να σταθμίσουν τη θέση τους και τη στάση τους, αρνούμενοι να υιοθετήσουν την απαράδεκτη αυτή διάταξη».

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου