12 Νοε 2012

Θεσμός και όχι μόδα τα Farmer’s Market.


Από την Πρέβεζα ξεκίνησε πιλοτικά η πρώτη λαϊκή αγορά αγροτών, τα Farmer’s Market, όπου παραγωγοί και συνεταιρισμοί διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.
Θεσμός και όχι μόδα τα Farmer’s Market

Κάθε Σάββατο, οι καταναλωτές της περιοχής βρίσκουν φρέσκα οπωροκηπευτικά κυριολεκτικά από το χωράφι αλλά και τυποποιημένα αγροτικά προϊόντας όπως παρθένο ελαιόλαδο σε τιμές χαμηλότερες
έως και 50% από τις αντίστοιχες των σούπερ μάρκετ.


Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να κάνει θεσμό και όχι περιστασιακή μόδα τις λαϊκές αγορές των αγροτών, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο που ισχύει σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου την οργάνωση αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο.
Μάλιστα, βασικό ζητούμενο της προσπάθειας είναι μειωθεί η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή.

Στην Πρέβεζα, την οργάνωση της λαϊκής αυτής αγοράς έχει αναλάβει η ΕΝΑ, ο Δήμος έχει διαθέσει δωρεάν την έκταση, ενώ έχουν μοιραστεί μέχρι και ειδικές ταυτότητες στους πωλητές. «Σειρά τώρα έχουν αντίστοιχα σχέδια στην Κοζάνη, πιθανώς σε χώρο παλαιού στρατοπέδου, στη Βέροια, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Πελοπόννησο», λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρης.

Τα κριτήρια επιλογής των περιοχών από τις οποίες αρχίζει ο θεσμός των Farmers’ Market είναι, να βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα ώστε τα μεταφορικά να είναι χαμηλά, να είναι δυναμικές οι ομάδες των παραγωγών και να υπάρχει διαθεσιμότητα χώρων, ενώ οι βασικές διαφορές τους από τις παραδοσιακές λαϊκές είναι ότι:

● Επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται μόνο παραγωγοί, συνεταιρισμοί ή και ολόκληρες ομάδες παραγωγών.
● Ενεργό ρόλο έχει και ο δήμος, τόσο στον εντοπισμό του χώρου στέγασης όσο και στην οργάνωσή του.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου