17 Μαΐ 2014

Όταν ο καπνός γίνεται πηγή βιοκαυσίμων.

Ο καπνός αποτελεί µία υψηλής πυκνότητας καλλιέργεια, η οποία θερίζεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του κύκλου της, ενώ µπορεί να βγάλει έως και 160 τόνους ανά εκτάριο, κάνοντάς το έτσι µία πηγή βιοµάζας για την παραγωγή βιοκαυσίµου.


Αυτό επεσηµαίει ο επικεφαλής της µονάδας Agrobiotechnology, Τζον Βεραµέντι σύµφωνα µε τον οποίο ο καπνός σαν πηγή
βιοµάζας για την παραγωγή βιοαιθανόλης θα µπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή εκµετάλλευση καπνού η οποία βρίσκεται σε πτώση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς δεν µπορούν να ανταγωνιστούν αναδυόµενες χώρες όπως η Κίνα.

Κατά την έρευνα, η οποία δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Breeding, καλλιεργήθηκαν εµπορικής εκµετάλλευσης καπνοφυτείες Virginia Gold και Αβάνα. Η φυτεία είχε υποστεί γενετική τροποποίηση µε σκοπό να αυξήσουν την παραγωγή ζάχαρης και αµύλου, που συµβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής αιθανόλης.

Σύµφωνα µε τον καθηγητή Βεραµέντι  «από την επιτόπια έρευνα που πραγµατοποιήσαµε σε αυτές τις δύο ποικιλίες βρήκαµε πως το άµυλο και η ζάχαρη στα φύλλα καπνού ήταν αρκετά υψηλότερα». Η παραδοσιακή µέθοδος καλλιέργειας καπνού επιτρέπει στο φυτό να αναπτυχθεί και τα φύλλα να µεγαλώσουν, καθώς η νικοτίνη συνθέτεται όταν το φυτό είναι πιο ώριµο. Ωστόσο, αν τα φυτά επρόκειτο να χρησιµοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίµων, οι ερευνητές έπρεπε να ψάξουν για υψηλότερης πυκνότητας σπορά παρόµοια µε εκείνη των κτηνοτροφικών φυτών: «Όταν ο καπνός µεγαλώσει σε ύψος περίπου 50 εκατοστών, τότε κόβεται και πηγαίνει στη µονάδα επεξεργασίας βιοµάζας. Έτσι, πήραµε έως και 160 τόνους ύλης ανά εκτάριο κατά τη διάρκεια του κύκλου».

Πρωτεϊνούχα υποπροϊόντα
Επιπλέον, όταν ο καπνός ολοκληρώνεται στο βιοδιυλιστήριο, µπορεί να γίνει η εξαγωγή χρήσιµο υποπροϊόντων όπως οι πρωτεΐνες, (οι οποίες αποτελούν πάνω από το 30% του καθαρού βάρους του φυτού και είναι θρεπτικά πιο πλήρης ενώ έχουν µεγαλύτερο ρυθµό απόδοσης πρωτεΐνης από το γάλα αγελάδας ή σόγιας, οπότε θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν στη διατροφή ανθρώπων και ζώων) και ξανθοφύλλες (προσθετικό για την τροφή πουλερικών).

Σηµειώνεται πως τα τελευταία 10 χρόνια, η έκταση καπνοπαραγωγής έχει κοπεί. Από δω και στο εξής, υψηλής πυκνότητας καλλιεργητικές µελέτες θα χρειαστεί να γίνουν ώστε να επαληθευθούν τα αποτελέσµατα της πρώτης έρευνας.
Κοντονής Γιώργος

Πηγή:www.agronews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου