5 Ιουν 2014

Τρισδιάστατη εκτύπωση τροφών.

Τρισδιάστατη εκτύπωση τροφών κατά της δυσκολίας στην κατάποση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έρευνα για την περαιτέρω ανάπτυξη τρισδιάστατων εκτυπωμένων ‘’λείων τροφών’’, που χρησιμοποιεί τις πολτοποιημένες τροφές για να δημιουργήσει ένα γεύμα πιο ελκυστικό.

Στη Γερμανία, μια εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για να παράγει τροφές. Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται
για πραγματική τροφή που θα έχει καλή γεύση.

Ηλικιωμένοι ασθενείς που ζουν σε ιδρύματα, συχνά έχουν προβλήματα κατάποσης. Για αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έρευνα για την περαιτέρω ανάπτυξη τρισδιάστατων εκτυπωμένων ‘’λείων τροφών’’, που χρησιμοποιεί τις πολτοποιημένες τροφές για να δημιουργήσουν ένα γεύμα που θα μοιάζει πιο ελκυστικό.


Η μαλακή τροφή που αρχικά δημιουργήθηκε από την εταιρεία Biozoon, μοιάζει πολύ με κανονική τροφή, όπως και η γεύση της, αλλά η πολτοποιημένη τροφή επιτρέπει στους ηλικιωμένους να μην πνίγονται. Η ιδέα αναπτύχθηκε το 2010 σε περισσότερα από 1.000 γηροκομεία στη Γερμανία.

Υπάρχουν μόνο 6 τροφές διαθέσιμες ως μαλακές. Κοτόπουλο, χοιρινό, πατάτες, ζυμαρικά, κουνουπίδι και αρακάς. Η τροφή μαγειρεύεται, πολτοποιείται και σουρώνεται και στη συνέχεια αναμειγνύεται με μυστικό παράγοντα που δίνει υφή και τυπώνεται σε οικεία σχήματα.
Αποτελείται από φρέσκα υλικά, επομένως η γεύση δεν αλλάζει, δήλωσε η project manager στη Biozoon. ‘Ενας από τους στόχους μας είναι να μην αλλάξει η γεύση. Το σύστημα υφής δεν την αλλάζει, σημειώνει.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια πριν γίνει ευρέως γνωστή η ιδέα των λείων τροφών. Ο παραδοσιακός τρόπος προετοιμασίας πολτοποιημένων τροφών χρειάζεται λιγότερο χρόνο, προσπάθεια και χρήματα- επομένως πολλά γηροκομεία διστάζουν να αλλάξουν. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι επειδή τα γεύματα είναι πιο ελκυστικά στην εμφάνιση και τη γεύση, οι άνθρωποι ανυπομονούν να ξαναφάνε.


Πηγή:iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου