9 Οκτ 2014

Κανονικά η δωρεάν διανομή τροφίμων σε 200.000 ωφελούμενους.

Θα πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση η δωρεάν διανομή τροφίμων σε συνολικά 200.000 ωφελούμενους, αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη τον οποίο ενημερώνει ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 330,5 εκ. ευρώ, θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας.



Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή: «Το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων στους Απόρους αποτέλεσε από το 1987, σημαντική πηγή εφοδίων για οργανώσεις που εργάζονται σε άμεση επαφή με τα αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας, παρέχοντάς τους τρόφιμα και δημιουργήθηκε με σκοπό την επωφελή χρησιμοποίηση των τότε γεωργικών αποθεμάτων. Λόγω της αναμενόμενης εξάντλησης και του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας των αποθεμάτων παρέμβασης την περίοδο 2011-2020 και ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, το ΠΔΤΑ διεκόπη στο τέλος του 2013.»

Στο πλαίσιο του στόχου της «στρατηγικής 2020» για τη μείωση κατά τουλάχιστον 20 εκατ. του αριθμού των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, προτάθηκε η δημιουργία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, το οποίο θα αντικαταστήσει και θα βελτιώσει το ΠΔΤΑ».

Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετεξελίχθηκε σε Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοηθείας προς τους Απόρους, υπό την ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Κανονισμού για τους στόχους του Ταμείου, αυτό «συμβάλλει στην επίτευξη του ειδικού στόχου για την ανακούφιση των χειρότερων μορφών φτώχειας, παρέχοντας μη οικονομική βοήθεια στους απόρους με επισιτιστική ή/και βασική υλική συνδρομή.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργού «με δεδομένο ότι οι πόροι που διατεθούν στη χώρα για την περίοδο αναφοράς 2014 – 2020 είναι περιορισμένοι, ο ορισμός ενός εισοδηματικού ορίου, το οποίο θα καθορίζει την επιλεξιμότητα των ωφελούμενων του Ταμείου, καθίσταται αναγκαίος και έχει διττό προσανατολισμό: Αφενός, θα πρέπει να στοχεύει στις πλέον οικονομικά αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται από την ακραία φτώχεια και αφετέρου, θα πρέπει να διασφαλίζει την τακτικότητα και συνέπεια του Προγράμματος σχετικά με τα χρονικά διαστήματα της παρέμβαση και την παροχή βοήθειας άπαξ ετησίως, σε αρκετές περιπτώσεις, θέτοντας την αποτελεσματικότητα του όλου προγράμματος εν αμφιβόλω.»

Το Υπουργείο Εργασίας υπέβαλε στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου όπως προκύπτει από το άρθρο 7 του Κανονισμού, το Επιχειρησιακό Σχέδιο Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το FEAD, στο οποίο έχουν καθοριστεί τόσο το εισοδηματικό κριτήριο για τον προσδιορισμό των ομάδων στόχος, όσο και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων που θα αναλάβουν την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου.

«Το Πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό 330.5 εκ. ευρώ, θα διανέμει στοχευμένα υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης σε 62.000 περίπου νοικοκυριά, που αντιστοιχούν σε 165.000 περίπου άτομα, καλύπτοντας το 1,7% του πληθυσμού και συμβάλλοντας κατά 36% στον εθνικό στόχο μείωσης της φτώχειας. Η επέκταση της στήριξης στα μέλη λοιπών κατηγοριών των νοικοκυριών (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι κλπ) αυξάνει τους δυνητικά ωφελούμενους σε 200.000. Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο μέσω «Τοπικών Κοινωνικών Συμπράξεων», με ευθύνη διαχείρισης από το Υπουργείο Εργασίας και θα έχουν την ευθύνη ταυτοποίησης των ωφελουμένων και διανομής – παρακολούθησης της υλικής βοήθειας και παροχής των συνοδευτικών υπηρεσιών.»

Επιπλέον, όπως ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας «θα στηρίξει τη διαμόρφωση από τους Κοινωνικούς Εταίρους ενός ενιαίου μηχανισμού συντονισμού, καταγραφής και αξιολόγησης Δωρεών, με τη μορφή «Συστήματος Συντονισμού Δωρεών» μέσω των οποίων θα εξασφαλισθεί συστηματική αξιοποίηση δωρεών από πολίτες, λοιπούς φορείς και επιχειρήσεις.»



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου