19 Δεκ 2012

Αυξημένο πριμ 50.000 ευρώ για Νέους Αγρότες και ασφάλιση εισοδήματος παραγωγού φέρνει η νέα ΚΑΠ.


Οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν τελειώνουν το 2013 αλλά θα συνεχιστούν. Και προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ νέες ενισχύσεις, που θα έχουν στόχο τους Νέους Αγρότες και την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη προς τους νέους αγρότες, με την προϋπόθεση ότι οι θέσεις της Κομισιόν θα
παραμείνουν ως έχουν στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως διαβεβαιώνει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες στη νέα ΚΑΠ. Μάλιστα στις συζητήσεις που διεξάγονται μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα αυξηθεί το πριμ. Επίσης η νέα ΚΑΠ εισάγει μια νέα δυνατότητα για ασφάλιση έναντι κινδύνου απώλειας της παραγωγής ή του εισοδήματος των αγροτών.

Όσον αφορά τους νέους αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρη, δήλωσε ότι «από τις 30.000 ευρώ που ήταν αρχικά το πριμ για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών που υλοποιήθηκε μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», η προηγούμενη κυβέρνηση το μείωσε σε 15.000. Στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ που γίνεται στο Συμβούλιο, η πρόταση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να φτάσει το πριμ πρώτης εγκατάστασης στη χώρα μας στα 50.000 ευρώ. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαπραγμάτευση, η πρόταση που υπάρχει είναι το 2% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στη νέα ΚΑΠ σε όλη την ΕΕ, να καταβληθεί αποκλειστικά στους Νέους Αγρότες. Αν παραμείνει στο τραπέζι αυτή η πρόταση θα σημαίνει ότι θα έχουμε μια μεγάλη βοήθεια. Και αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι στην ΕΕ σήμερα μόνο το 6% των αγροτών είναι κάτω από 35 ετών. Γίνεται έτσι μια μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει η συρρίκνωση του ηλικιακού δυναμικού».

Ένα ακόμη νέο δεδομένο που έρχεται στον πρωτογενή τομέα στην Ευρώπη είναι στη γεωργική ασφάλιση. Όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Τσαυτάρης «αυτή η αλλαγή γίνεται σε μια προσπάθεια η ΕΕ να εξασφαλίσει την αυτάρκεια στα τρόφιμα και είναι κάτι καινούργιο που θα περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ. Μέχρι σήμερα είχαμε την ασφάλεια της σοδειάς των γεωργών. Μάλιστα γινόταν ασφάλιση για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων (χαλάζι, παγετός, πλημμύρα, κ.α.). Δεν θεωρούσαν σαν αίτιο αποζημίωσης τη βιολογική καταστροφή (δηλαδή ότι υπήρξε μια ασθένεια ένας μύκητας, ένας περονόσπορος κ.α.). Τώρα η αγροτική ασφάλιση επεκτείνεται και σε βιολογικά αίτια.
Όμως εκτός από το «δίχτυ προστασίας» κατά αυτών των ζημιογόνων αιτιών, θα υπάρχει και πρόβλεψη για την εξασφάλιση του εισοδήματος των γεωργών. Δηλαδή αν ένας αγρότης που δεν είχε καταστροφές και μάζεψε τη σοδειά του ενώ πέρσι είχε εισόδημα για παράδειγμα 1.000 ευρώ, φέτος θα έχει μικρότερο εισόδημα επειδή αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου ή γιατί υπήρξε μεγάλη παραγωγή έπεσαν οι τιμές παραγωγού. Δηλαδή χωρίς δική του υπαιτιότητα ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος βλέπει να μειώνεται το εισόδημά του. Έρχεται η Κομισιόν και μέσα από τη νέα ΚΑΠ και ειδικότερα από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (Πυλώνα Ι) και λέει ότι θα διασφαλιστεί το εισόδημα του παραγωγού. Αυτό θα γίνει και με τη βοήθεια της τήρησης βιβλίων εισόδων – εξόδων. Αν αποδείξει με παραστατικά ο παραγωγός ότι την προηγούμενη χρονιά είχε κάποιες δαπάνες και ένα εισόδημα, ενώ για την επόμενη αν και είχε ίδια σοδειά έχει μείωση του εισοδήματός του, για λόγους που δεν ευθύνεται αυτός, η ΕΕ θα έρθει να καλύψει την απώλεια του εισοδήματος του, σε μια προσπάθεια να μην εγκαταλείψει το επάγγελμά του».

Σταύρος Παϊσιάδης


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου