15 Οκτ 2012

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση.


Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο μας το σώμα και η αιμοσφαιρίνη είναι η ουσία που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά αυτή. Αναιμία είναι η κατάσταση κατά την οποια παρατηρείται έλλειψη
ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης ή και των δυο. Στην περίπτωση αυτή, όλοι οι ιστοί στο σώμα μας πάσχουν από έλλειψη οξυγόνου και και ετσι παρουσιάζεται σωματική και νοητική κόπωση. Τα όργανα του σώματός μας τα οποία πιθανόν να λειτουργούν ανεπαρκώς είναι ο μυελός των οστών ή ο σπλήνας, αν και η αναιμία συνήθως σχετίζεται με ελλείψεις σε αρκετά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, το φολλικό οξυ και η βιταμίνη Β12.Από ολες όμως τις πιθανές αιτίες αναιμίας,η πιο κοινή είναι η έλλειψη σιδήρου. Αν, λοιπόν πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία (γεγονός που μπορειτε ευκολα να διαπιστώσετε με μια απλή εξέταση αίματος), τότε θα πρέπει οι τροφές που καταναλώνετε να είναι πλούσιες σε σίδηρο.
Τέτοιου είδους τροφές είναι:
ΜΠΡΟΚΟΛΟ. ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. ΚΑΡΔΑΜΟ. ΛΑΧΑΝΟ. ΑΜΥΓΔΑΛΑ. ΑΥΓΑ. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ(ΣΥΚΩΤΙ). ΦΑΚΕΣ

Επειδή η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε πολλά τρόφιμα πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη,όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Πολλές φορές τα σκευάσματα σιδήρου δεν αποτελούν γενική λύση επειδή μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Αντί γι’αυτα, θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει:
Ομοιοπαθητικά άλατα ιστών, δηλαδή τα λεγόμενα άλατα Schuessler,τα οποία τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την παραγωγή κυττάρων. Τα άλατα αυτά έχουν ανακαλυφθεί τον περασμένο αιώνα από τον Dr.Schuessler και από τοτε έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη για την αποτελεσματικότητά τους στο θέμα αυτό.

Βέβαια, εκτός από τον σίδηρο, έλλειψη μπορεί να παρουσιάζεται και στο φολικό οξύ η στην βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη). Το φολικό οξύ μπορεί να παραλάβει κανείς από τις εξής τροφές: ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. ΠΙΤΥΡΟΥΧΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (ΨΩΜΙ,ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ)

Τη βιταμίνη Β12 συναντάμε στις παρακάτω τροφές: ΚΡΕΑΣ. ΨΑΡΙΑ. ΑΥΓΑ. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Παρατηρείται λοιπόν μεγαλύτερη έλλειψη της βιταμίνης Β12 συχνότερα σε χορτοφάγους από ότι στον υπόλοιπο πληθυσμό.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ
ΑΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΗ ΑΙΤΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ.
ΓΙ’ΑΥΤΟ, ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ,ΕΝΩ ΑΝ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12 ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ:
ΣΙΔΗΡΟΣ. ΒΙΤΑΜΙΝΗ C. ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

Αν η αναμία σας δεν είναι κακοήθης και δεν έχετε κάποια άλλη αιματική νόσο θα μπορούσατε να βοηθηθείτε προσθέτοντας καθημερινά στη διατροφή σας έναν φρέσκο χυμό από φρέσκα λαχανικά όπως καρότο, παντζάρι, σπανάκι και σέλινο.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΧΥΜΟΥ
Φτιάξτε 375 ml από ΙΣΕΣ ποσότητες των παρακάτω χυμών:
ΣΕΛΙΝΟ. ΣΠΑΝΑΚΙ. ΚΑΡΟΤΟ. ΩΜΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ
Στη συνέχεια προσθέστε 125 ml νερό (ετσι ώστε να έχετε τελικά παρασκευάσει μισό λίτρο χυμού συνολικά) και προσθέστε μια δόση ΑΛΑΤΙ, ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟΥΣ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΥΜΙΝΟΥ (Το κύμινο είναι εξαιρετικά χωνευτικό και βοηθά να χωνέψετε το παντζάρι που είναι δύσπεπτο).
Αν μασήσετε 25 γραμμάρια μαϊντανό θα μεγιστοποιήσετε το αποτέλεσμα του χυμού.
ΠΙΕΙΤΕ ΤΟ ΧΥΜΟ ΑΥΤΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.
ΕΠΙΣΗΣ
Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο(όπως μπρόκολο, σαρδέλλες, στρείδια ,καρύδια) καθώς επίσης και πολλά πράσινα λαχανικά.
ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ
ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΑΚΟΡΟΥ (Acorus Calamus) το οποιο επίσης διεγείρει την πέψη, είναι διουρητικό και εφιδρωτικό. Διατείθεται σε μορφή ξηρής κονης.
Το τσάι των ριζών ακόρου παρασκευάζεται μόνο ως έμβρεγμα με τον εξής τρόπο:
Σε 250 ml (1/4 του λίτρου) κρύο νερό προσθέτετε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού σκόνης ρίζας ακόρου και το αφήνετε όλη τη νύχτα. Το πρωϊ, το ζεσταίνετε ελαφρά και το σουρώνετε. Το τσάι αυτό πίνεται μόνο ζεστό.
ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΑΛΧΕΜΙΛΗΣ (Αlchemilla Vulgaris) το οποίο έχει επίσης και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες, ενεργεί στις υπέρεμμηνόρροιες ενώ ενδείκνυται στην απλασία του μυελού των οστών.
Το τσάι των φύλλων αλχεμίλης παρασκευάζεται με τον εξής τρόπο:
Σε 250ml (1/4 του λιτρου) βραστό νερό ρίχνουμε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τα φύλλα του φυτού σε σκόνη και το αφήνουμε απλά για λίγο, ώστε να μεταφερθούν οι ουσίες των φύλλων στο ζεστό νερό.
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ (Urtica Dioica) η οποια είναι επίσης διουρητική και έχει χολαγωγές ιδιότητες ενώ αποτελεί αιμοκαθαρτικό και αιμοπαραγωγό βότανο.
Το τσάι παρασκευάζεται όπως και της αλχεμίλλης.
ΜΙΓΜΑ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ που ονομάζεται Schweden bitter. Διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες που αφορούν σε μια ποικιλία παθήσεων, μεταξύ των οποίων και την αναιμία.

Πηγή: Βασισμένο σε άρθρο από το pharmaherb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου