6 Οκτ 2012

«Πόλεμος» Τσαυτάρη στις συναλλαγές με «λευκά» τιμολόγια.


«Δεν πρέπει κανένας γεωργός να δίνει το προϊόν του με λευκό τιμολόγιο, χωρίς τις τιμές και τις ποσότητες, γιατί δίνει την ευκαιρία στον έμπορο να δηλώσει όσους τόνους θέλει ή να «ελληνοποιήσει» το προϊόν του. Ένας από τους λόγους που δεν μπαίνουν τιμές και ποσότητες είναι γιατί πρώτον σε κάποια προϊόντα δίνεται η ευκαιρία να «ελληνοποιήσουν» κάποιες ποσότητες και δεύτερον μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, και φέρουν μεγάλη ευθύνη και οι γεωργοί, δίνοντας λευκό τιμολόγιο καθώς προσβλέπουν στην επιστροφή ΦΠΑ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Τσαυτάρης στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» και τους δημοσιογράφους Φάνη Παπαθανασίου και Λίνα Κλείτου για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων, την ΑΤΕ Πειραιώς, τις επιδοτήσεις, τις αποζημιώσεις και τις ανοικτές αγορές.
Αναλυτικά η συνέντευξη



Δωρεάν διανομή τροφίμων σε ανθρώπους με μειωμένο εισόδημα

Σε αυτή την εποχή, έχει μεγάλη σημασία, όταν ανεβαίνουν οι τιμές και οι άνθρωποι με μειωμένο εισόδημα δεν μπορούν να αποκτήσουν ούτε τα στοιχειώδη αγαθά, δίνουμε βοήθεια σε τρόφιμα, ύψους 23,3 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά 5 βασικά αγαθά, δηλαδή ρύζι, μακαρόνια, λάδι, που γίνεται για πρώτη φορά και δίνουμε 5.000 τόνους, φέτα ΠΟΠ ελληνική και γραβιέρα Κρήτης. Η συνολική ποσότητα είναι 10.500 τόνοι, περίπου 10.000 φορτηγά τρόφιμα. Αυτό αφορά 750.000 δικαιούχους, μεγάλο αριθμό οικογενειών σε όλη την Ελλάδα. Εμείς διασφαλίζουμε τα χρήματα και κάνουμε το διαγωνισμό, αλλά η διανομή και οι τελικοί δικαιούχοι ορίζονται από τους συνεργαζόμενους φορείς, όπως η εκκλησία, οι ενορίες, οι ενώσεις απόρων, οι άνεργοι. Υπάρχουν, περίπου, 730 φορείς που συνεργάζονται μαζί μας και μας καθοδηγούν που να πάνε τα τρόφιμα αυτά. Αν κάποιος θα ήθελε να διερευνήσει αν είναι δικαιούχος θα πρέπει να απευθυνθεί στον ανάλογο φορέα. Γίνονται 2 ακόμα δράσεις που γίνονται για τα σχολεία. Θα δώσουμε αντίστοιχη βοήθεια σε σχολεία της Περιφέρειας, αυτή τη φορά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Θα δώσουμε  2 προϊόντα. Θα δώσουμε φρουτοσαλάτα, για να μάθουν από αυτές τις ηλικίες τα παιδιά να τρώνε ελληνικά φρούτα και λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις και επειδή είναι διαφορετικές οι εταιρίες που έχουν πάρει μέρος στο διαγωνισμό, θα αρχίσει η κάθε εταιρεία μόλις πάρει τις λίστες μας, κατά νομό και κατά περιφέρεια, να κάνει τις διανομές. Θα αρχίσει και θα τελειώσει μέσα στο Νοέμβριο γιατί αμέσως μετά θα ανοίξουμε το διαγωνισμό του 2013.

«Αναζητούμε λύσεις για προβλήματα που προέκυψαν από την πώληση της ΑΤΕ στην Πειραιώς»

Με την πώληση της ΑΤΕ, ενός τμήματος της ΑΤΕ, στην Τράπεζα Πειραιώς, ένα κομμάτι που αφορούσε στους γεωργούς, το 80% εξυπηρετούμενα δάνεια μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το 20% έμεινε στην παλιά ΑΤΕ. Γίνονται διεργασίες και προς τη μια και προς την άλλη κατεύθυνση να λύσουμε 2-3 προβλήματα, ένα από τα οποία είναι κι αυτό. Έχουμε ένα μεγάλο ποσό εγγυοδοσίας,  για παράδειγμα, κάποιος είχε πάρει ένα δάνειο 2.000 ευρώ κι επειδή έπρεπε να βάλουν ως  εγγύηση 2 στρέμματα χωράφι, παίρνανε ένα ολόκληρο χωράφι 10-20 στρέμματα και το έβαζαν ως εγγύηση. Ζητήσαμε, τόσο από το 20% από την παλιά ΑΤΕ, τόσο και από την Τράπεζα Πειραιώς να γίνει απομείωση αυτής της μεγάλης έκτασης εγγυοδοσίας. Αυτό είτε αφορά χωράφια, είτε οικόπεδα, είτε σπίτια. Προσπαθούμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα.


Μέσα στον Οκτώβριο η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 1,1 δις €

Από την πρώτη στιγμή που πήγα στο Υπουργείο και μέχρι στιγμής το καταφέρνουμε, να δοθούν την ημέρα που πρέπει, είτε οι κοινοτικές επιδοτήσεις , είτε οι ενισχύσεις από την Ε.Ε., ή ενισχύσεις που δώσαμε στους γεωργούς από δικούς μας πόρους.

Μέσα στο καλοκαίρι δώσαμε την εξισωτική αποζημίωση, που είναι μεγάλο εθνικό μας κομμάτι και πριν λίγες μέρες επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαιοειδών, για να μειώσουμε τη δαπάνη των γεωργών, που είναι το κόστος ενέργειας. Έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε., και είναι σημαντικό αυτό, να μας επιτρέψει να δώσουμε 50% προκαταβολή από τις επιδοτήσεις του 2012, αντί δηλαδή, να δώσουμε όλες τις επιδοτήσεις μετά τις 15 Δεκεμβρίου, γιατί τότε δίνονται κανονικά, να δώσουμε το μισό της ενίσχυσης μετά τη 15η Οκτωβρίου. Δίνουμε μάχη για να το καταφέρουμε. Αφορά χιλιάδες αγρότες και το ποσό είναι 1,1 δις ευρώ, που θα δοθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 1,1 δις ευρώ θα δοθεί μετά τις 15 Δεκέμβρη. Η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου και τα νούμερα αυτά το αποδεικνύουν. Πέρα από τα προϊόντα  που συγκομίζουν οι γεωργοί, θα βάλουν στην εθνική οικονομία 2,2 δις ευρώ τους επόμενους μήνες.


Συνομιλία με βαμβακοκαλλιεργητές στο Θεσσαλικό κάμπο, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι

Για την αύξηση της τιμής του βαμβακιού

Η φετινή χρονιά ήταν καλή για το βαμβάκι, αλλά κάποιες  μικρές περιοχές, διάσπαρτες στον κάμπο της Θεσσαλίας, έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, παρά το ότι είναι εγκεκριμένα 13 φάρμακα για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού. Φαίνεται ότι, είτε δεν έγινε σωστή χρήση, είτε και τα έντομα γίνονται ανθεκτικά σε κάθε μορφή σκευασμάτων. Οι άνθρωποι έχουν πάθει ζημιά. Περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία, εάν υπήρξαν μειώσεις των αποδόσεων, έτσι ώστε να παρέμβουμε  και να υποστηρίξουμε το χαμένο τους εισόδημα.

Το γεγονός ότι υπάρχει ένα άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείτ

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου