23 Οκτ 2012

Στόχος της Κυπριακής προεδρίας η συμφωνία για την νέα ΚΑΠ πριν το τέλος του έτους.


Με το βλέμμα στραμμένο στην επίτευξη γενικής προσέγγισης επί της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πριν το τέλος του έτους, συνεχίστηκε χθες, Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας η εντατική συζήτηση επί των νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι υπουργοί Γεωργίας εξέτασαν χθες, κατά την πρώτη μέρα του Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο,
την πρόταση Κανονισμού για τις άμεσες ενισχύσεις όπου διεξήχθηκαν δύο γύροι στρογγυλής τραπέζης. Στον πρώτο γύρο ς εξετάστηκε το θέμα της εσωτερικής σύγκλισης στις άμεσες πληρωμές για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει όπως τα κράτη μέλη επιτύχουν ένα ομοιόμορφο επίπεδο άμεσων πληρωμών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο μέχρι το 2019.

«Ένα σύστημα άμεσων ενισχύσεων που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ιστορικά επίπεδα ενισχύσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον διότι αποτελεί παρωχημένο μοντέλο που χρήζει μεταρρύθμισης», τόνισε ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλής Αλετράρης στο τέλος της συνάντησης. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, η σταδιακή εφαρμογή του ρυθμού και της μεθοδολογίας του επιπέδου ενισχύσεων έτυχε ευρείας αποδοχής μεταξύ πολλών κρατών μελών.

Στήριξη στους νεαρούς γεωργούς

Στο δεύτερο γύρο τραπέζης κύριο αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε το σχέδιο στήριξης των νεαρών γεωργών μέσα από τον πρώτο πυλώνα, ώστε να αρχίσουν τις γεωργικές τους δραστηριότητες.  Κατά τη συζήτηση, η πλειοψηφία των κρατών μελών τόνισε την ανάγκη παροχής ευελιξίας στον τρόπο στήριξης των νεαρών γεωργών ώστε να αυξηθεί ο σημερινός μικρός αριθμός τους που ασχολούνται με την γεωργία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Επιπρόσθετα, μεγάλος αριθμός κρατών μελών τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός εθελοντικού καθεστώτος στα πλαίσια του πρώτου πυλώνα παράλληλα με τον εθελοντικό χαρακτήρα του δεύτερου πυλώνα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εξετάστηκε επίσης η πρόταση Κανονισμού για την οργάνωση των αγορών στα γεωργικά προϊόντα. Συγκεκριμένα τους υπουργούς απασχόλησε η υποχρεωτική αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών και Συνδέσμων Παραγωγών. «Διαπιστώνω με χαρά ότι οι περισσότερες αντιπροσωπείες εκτιμούν ότι πρέπει να ενισχυθεί η θέση των παραγωγών στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κανόνων ανταγωνισμού εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε: “Η σημερινή συνάντηση κρίνεται ως σημαντική αφού στην βάση των αποτελεσμάτων των συζητήσεων μας, το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας αναμένεται να φτάσει σε μερική γενική προσέγγιση επί της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πριν από το τέλος του χρόνου, εντός της Κυπριακής Προεδρίας».

Συμφωνία για την αλιεία της Βαλτικής Θάλασσας

Όσον αφορά τα θέματα αλιείας, συμφωνήθηκαν χθες τα μέγιστα επιτρεπόμενα αλιεύματα και οι ποσοστώσεις για την θάλασσα της Βαλτικής. Οι συζητήσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) θα συνεχιστούν κατά την σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για μια μερική γενική προσέγγιση.

Αναλυτικότερα, οι υπουργοί Αλιείας της ΕΕ συμφώνησαν τις αλιευτικές δυνατότητες του 2013 για ορισμένα αποθέματα ψαριών στη θάλασσα της Βαλτικής. Η συμφωνία βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα και αποσκοπεί στην επίτευξη της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης των αποθεμάτων αυτών.

«Η σημερινή συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στους αλιείς και στο καταναλωτικό κοινό, όσο και στον τομέα της αλιείας ευρύτερα, διότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Σοφοκλής Αλετράρης.

«Θεωρώ πολύ σημαντική την σημερινή πολιτική συμφωνία, καθώς αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της Κυπριακής Προεδρίας όσον αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες. Η σημερινή πρόταση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά προτάσεων που θα ακολουθήσουν, τις οποίες έχουμε θέσει ως στόχο να προωθήσουμε κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας», πρόσθεσε ο κος, Αλετράρης.

Οι συζητήσεις σχετικά με το πολύ σημαντικό θέμα του ΕΤΘΑ έχουν αρχίσει και οι προσπάθειες από την Προεδρία για να επιτευχθεί μια συμφωνία, αναμένεται να εντατικοποιηθούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο σημερινό Συμβούλιο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μερικής γενικής προσέγγισης για την πρόταση Κανονισμού.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου