5 Νοε 2012

Ξεμπλοκάρει η γραφειοκρατία σε 15 αγροτικά προϊόντα.


Να ξεκολλήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εξαγωγής σε 15 στοχευμένα αγροτικά προϊόντα, επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.


Αυτό προανήγγειλε σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης – κατά την παρουσίαση του «Οδικού Χάρτη» 25 σημείων για τη διευκόλυνση των εξαγωγών,
αναφέροντας ότι ήδη καταγράφονται και αναλύονται οι επιχειρησιακές διαδικασίες έτσι ώστε να εντοπιστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Μάλιστα, ξεκίνησαν πιλοτικά για τη φέτα, τα ροδάκινα και ακτινίδια, ενώ μέσα στο 2013 θα ακολουθήσουν για άλλα πέντε προϊόντα και άλλα τόσα για το 2014.

Η δέσμη 25 δράσεων ύψους 14,5 εκατ. ευρώ έχει ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ στα επόμενα δυο με τρία χρόνια, από 10,3% που είναι σήμερα.

Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται είναι η λειτουργία ενός μοναδικού ηλεκτρονικού σημείου για όλες τις εξαγωγικές διαδικασίες και η μείωση του διοικητικού κόστους, το οποίο, σύμφωνα με δύο έρευνες που παρουσίασε το υπουργείο, μέχρι το 2015 θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 10%, αύξηση της συμμετοχής τους στο ΑΕΠ κατά 1,7% και θα στη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας.

Για τα στοχευμένα φρέσκα φρούτα (ακτινίδια, ροδάκινα) και για τα λευκά τυριά θα απλοποιηθεί η διαδικασία εκτελωνισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Παράλληλα, καθιερώνεται από το 2015 η «Υπηρεσία Μιας Στάσης» για τις εξαγωγές, ενώ νωρίτερα και σταδιακά θα προχωρήσει η εξάλειψη των τελών με βάση την εμπειρία της ΕΕ και η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής δικαιολογητικών. Εκτιμάται ότι όλες οι δράσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2014.

Η υλοποίηση των δράσεων στοχεύει στη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους κατά 20% και στον περιορισμό των διαδικασιών σε μόλις 10 ημέρες.

Ακόμη, σχεδιάζεται να γίνεται έλεγχος στην επιχείρηση και όχι στα τελωνεία για μείωση του χρόνου γραφειοκρατίας και για υποθέσεις χαμηλού τελωνειακού κινδύνου να εκτελωνίζουν αυτόματα τα εμπορεύματα μέχρι τέλος του 2013.

Επίσης προωθείται νομοσχέδιο για την ενοποίηση της HELEΧΡΟ με τη ΔΕΘ, η αναδιάρθρωση του ΟΠΕ για να βελτιώσει την βοήθεια του στην αγορά και η δημιουργία ενός Διυπουργικού Συντονιστικού Συμβουλίου Εξωστρέφειας που θα συνεδριάζει κάθε μήνα για να αποφεύγονται αλληλοεπικαλύψεις υπηρεσιών.

Όπως είπε ο υπουργός για τις δράσεις που αποφασίστηκαν έχουν συνεργαστεί 10 υπουργεία, οι φορείς της αγοράς, η Ομάδα Δράσης και εξειδικευμένες τεχνοκρατικές ομάδες από τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ολλανδία ενώ σε ότι αφορά στο κόστος των δράσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από κονδύλια διαρθρωτικών ταμείων.

Επίσης ο υπουργός υπογράμμισε ότι από έρευνα της παγκόσμιας τράπεζας προκύπτει ότι για κάθε ημέρα μείωσης της γραφειοκρατίας αυξάνονται οι εξαγωγές 1%.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, δύο ολόκληρα χρόνια θα διαρκέσει η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις εξαγωγές. Τότε, το 2014, θα απαιτούνται δέκα από δεκαεννέα μέρες, για να φύγει ένα ελληνικό προϊόν σε ξένες αγορές και το κόστος θα έχει πέσει στα 892 δολάρια από 1.115 που είναι σήμερα. Τα πρώτα σημάδια θα φανούν από το 2013 με το χρόνο εξαγωγής να υποχωρεί στις δεκαπέντε μέρες, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος σήμερα είναι δέκα μέρες και το αντίστοιχο κόστος στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 1.009 δολ.

Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου περιλαμβάνεται η διευκόλυνση τελωνειακών και προτελωνειακών διαδικασιών (όπως οι ώρες λειτουργίας τελωνείων με πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από το τελωνείο Πειραιά μέσα στο 2013 και θα επεκταθεί σε άλλα υπουργεία και τελωνεία το 2014. Ωστόσο αν θα είναι 12ωρη ή 24ωρη η λειτουργία των εξαγωγικών τελωνείων είναι θέμα προς συζήτηση).
Ο διευθυντής τελωνείων κ. Νικολίτσης ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία για την επικαιροποίηση των απαιτούμενων εγγράφων ενώ για το ηλεκτρονικό τελωνείο υπάρχει ήδη ενδιαφέρον.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χρονική διάρκεια εφαρμογής των αλλαγών ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μια «περιπεπλεγμένη διαπλοκή « σήμερα στην ελληνική διοίκηση που δεν αφορά μόνο στην αδράνεια, αλλά κυρίως στον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο.

Τέλος αναφέρθηκε ότι 3,5 δισ. ευρώ είναι το ύψος των προς πληρωμή οφειλών δημοσίου για ΦΠΑ εντός του 2012 και άλλα τόσα το 2013 με προτεραιότητα στους εξαγωγές, ενώ η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας σε όσα τελωνεία κριθεί σκόπιμο θα εξεταστεί.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης περιέγραψε τις επτά ενότητες των δράσεων:

1. Συγκεντρώνεται και κωδικοποιείται η νομοθεσία για τις εξαγωγές ανά προϊόν και ανά χώρα προορισμού. Μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί.

2. Καταγράφονται και αναλύονται οι επιχειρησιακές διαδικασίες έτσι ώστε να εντοπιστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ξεκίνησαν πιλοτικά για τη φέτα, τα ροδάκινα και ακτινίδια. Μέσα στο 2013 θα ακολουθήσουν για άλλα πέντε προϊόντα και άλλα τόσα για το 2014.

3. Αξιολογούνται τα τέλη για τις διαδικασίες των εξαγωγών ώστε κάποια να μειωθούν και άλλα να καταργηθούν. Στο τέλος του 2013 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

4. Ο εκσυγχρονισμός των προτελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών. Προχωρούν οι διαδικασίες διεύρυνσης των εσωτερικών διαδικασιών. Μέσα στο 2013 θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα για το τελωνείο του Πειραιά και το 2014 θα μπουν και άλλα τελωνεία. Επίσης θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συμμετοχή σε απλοποιημένων διαδικασιών περισσότερων πιστοποιημένων, σχετικώς, επιχειρήσεων. Σήμερα είναι μόλις τρεις, το 2013 θα αυξηθούν σε 50 και το 2014 σε 100.

5. Προχωρά ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εργαλείων εκτίμησης και ανάλυσης κινδύνου, ώστε αυτές που είναι χαμηλού ρίσκου να μπαίνουν σε απλοποιημένες διαδικασίες.

6. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, πιστοποιητικων και δικαιολογητικών. Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 και οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το τέλος του 2014.

7. Στο 2015 θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί το single window.

Μεταρρύθμιση - τομή λέει ο ΠΣΕ
Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η ίδρυση Υπηρεσίας Μίας Στάσης (Single Window for Exports) αποτελεί μεταρρύθμιση-τομή για την άμεση άρση γραφειοκρατικών αντικινήτρων και εμποδίων στις εξαγωγές, ενώ η αναδιάρθρωση σημαντικών πυλώνων στήριξης των εξαγωγών, όπως ο ΟΠΕ και η δημιουργία Συντονιστικού Συμβουλίου Εξωστρέφειας, απαντά αποφασιστικά στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και στις επικαλύψεις χάραξης εξαγωγικής πολιτικής στη χώρα.

Παράλληλα, η προτεραιότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων  για την καταβολή των επιστροφών ΦΠΑ, θα προσφέρει ανάσα ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία της χώρας, προσθέτοντας αισιοδοξία και κυρίως νέα δυναμική στους Έλληνες Εξαγωγείς και στην προσπάθειά τους να διευρύνουν τα ελληνικά μερίδια στην παγκόσμια αγορά.

Η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης επέδειξαν από την πρώτη στιγμή διάθεση στενής συνεργασίας με τους συλλογικούς φορείς της εξωστρέφειας,  ταχύτατα αντανακλαστικά στη χάραξη μίας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής και μεγάλη αποτελεσματικότητα στη στοχοθέτηση ενός νέου εξαγωγικού προτύπου για τη χώρα. Έτσι, μπαίνουν οι βάσεις για την ενίσχυση μίας ισχυρής αλυσίδας εξωστρέφειας, με τη δημιουργική Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, η κεντρική εξαγωγική οργάνωση της χώρας, χαιρετίζει τις αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και πιστός στον καταστατικό του ρόλο, συμμετέχει και θα συνεισφέρει ενεργά στην πραγματοποίηση της περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών και συνολικά του ΑΕΠ της χώρας, στη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας, με στόχο την ανάκαμψη και την οριστική έξοδο από την κρίση».


Πηγή:www.agronews.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου