19 Νοε 2012

Κατά περίπτωση οι καθυστερημένες προκαταβολές ενίσχυσης στους πυρόπληκτους αγρότες.


Λόγω εμπλοκής υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με υπηρεσίες του υπ. Περιβάλλοντος, παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις στις καταβολές προκαταβολών ενισχύσεων σε παραγωγούς που οι εκμεταλλεύσεις τους γειτνιάζουν με αναδασωτέες εκτάσεις. Οι εν λόγω περιπτώσεις ήδη αντιμετωπίζονται για κάθε αγρότη ξεχωριστά, όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρης, απαντώντας στις 16 Νοεμβρίου σε ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Δαβάκη.
Η εν λόγω ερώτηση αφορούσε τη μη καταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης 2012 σε Λάκωνες αγρότες και ο υπουργός
σημείωσε τα εξής:
Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δώσαμε σε περίπου 680.000 δικαιούχους αγρότες ενισχύσεις της τάξης του 1,1 δις ευρώ και θα δώσουμε άλλα τόσα μετά την 15η Δεκεμβρίου. Είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να αμαυρώνεται για λίγους αγρότες στον Έβρο, στη Θάσο και στη Λακωνία που στερήθηκαν τις επιδοτήσεις, καθώς οι εκτάσεις τους κάηκαν και κηρύχθηκαν αναδασωτέες.
Αυτή τη στιγμή επιλύουμε μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ το πρόβλημα στη Λακωνία. Bήμα - βήμα και για κάθε ένα ξεχωριστά αγρότη, όπως το επιλύσαμε στις υπόλοιπες περιοχές.
Η περίπτωση του κάθε γεωργού είναι διαφορετική. Είναι εκεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι εκεί οι Δασάρχες, σας θυμίζω ότι δεν υπάγονται στο δικό μου Υπουργείο. Είναι υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή συνεργάζονται, όπως συνεργάστηκαν και στην Καβάλα και στον Έβρο, για να λύσουν τα θέματα, γι’ αυτό και δεν μπορώ να σας πω ότι το πρόβλημα και των τετρακοσίων θα λυθεί αύριο.
Χθες πήραμε μια πολύ σημαντική απόφαση, την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης της Ελιάς ΠΟΠ «Καλαμάτα», γεγονός που θα ενισχύσει τις εξαγωγές του προϊόντος. Με την επέκταση της ζώνης οι όμοροι νομοί που παράγουν αυτής της εξαιρετικής ποιότητας αγροτικό προϊόν, την «κορωνίδα» της εξαγωγικής μας προσπάθειας, θα μπορέσουν όλοι να απολαμβάνουν αυτό το κέρδος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Δαβάκη.

Θα ήθελα να σας πω ότι αν καθόσασταν στη θέση του Υπουργού θα σας έλεγα ακριβώς τις ίδιες κουβέντες για να δείξω ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί συνέβη αυτό το πρόβλημα και είναι λυπηρό που συνέβη  γιατί κάναμε μια εξαιρετική και δύσκολη προσπάθεια.

Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και χωρίς την Αγροτική Τράπεζα που εκείνη την περίοδο γινόταν η μεταβίβασή της, να διασφαλίσουμε τους πόρους και να δώσουμε σε περίπου 680.000 δικαιούχους αγρότες χρήματα της τάξης του 1,1 δις ευρώ και θα δώσουμε άλλα τόσα μετά την 15η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να αμαυρώνεται γιατί λίγοι αγρότες στον Έβρο, για τον ίδιο λόγο, λίγοι αγρότες στη Θάσο, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών, όπως και αυτό που περιγράψατε για το τι συνέβη στη Λακωνία, να στερούνται αυτών των επιδοτήσεων, την ώρα που ο διπλανός τους παίρνει ακριβώς για τους ίδιους λόγους χρήματα. Αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία. Δεν είναι μικρή η καθυστέρηση. Στις μέρες που περνάμε, ακόμα και η μια μέρα όταν δεν μπορείς να πάρεις τα χρήματα σου είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό βλέπετε και την αγωνία μου. Αυτό, κατ’ εμέ δεν έπρεπε να συμβεί. Ήταν πολύ απλό στο παρελθόν. Όταν καιγόταν μια μεγάλη δασική περιοχή, οι πυρκαγιές «δεν σέβονται» τις γραμμούλες των δασών, είναι πολύ εύκολο να περάσει δίπλα να κάψει και το αμπέλι του καλλιεργητή, το σταροχώραφο του, το βοσκοτόπι του, ή να κάψει τις ελιές του.

Έπρεπε, λοιπόν, όταν κηρύσσεται μια περιοχή πυρόπληκτη ζώνη, άρα ακαριαία και βάση του Νόμου μετατρέπεται σε αναδασωτέα περιοχή, έπρεπε πριν γίνει αυτό να γίνεται σύγκριση των χαρτών με το χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι θα έλεγε άμεσα στη Δασική Υπηρεσία, «προσέξτε εδώ είναι το χωράφι του Τσαυτάρη κι αυτός -βάσει των στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ- επί δέκα χρόνια καλλιεργεί εδώ αυτόν τον ελαιώνα ή τον αμπελώνα και μάλιστα εμείς του πληρώνουμε τα δικαιώματα του».

Αυτό είναι που «σκάει» τον άνθρωπο τώρα γιατί σου λέει ότι εγώ είχα έναν ελαιώνα ή έναν αμπελώνα εκεί 10 χρόνια, και φαίνεται και στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και επειδή κάποιος το κήρυξε δασική περιοχή, εγώ δεν μπορώ να πάρω τα λεφτά μου.

Όμως παρόλα αυτά εμείς από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρόβλημα αρχίσαμε από τον Έβρο και το λύσαμε. Μπορεί να φώναζε ο Βουλευτής του Έβρου ότι δεν πάτησα ακόμα εκεί, αλλά να ξέρουν ότι τα προβλήματα τους λύθηκαν πρώτα, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Το λύσαμε και στην Καβάλα, για τα θέματα της Θάσου. Μπορεί να φώναζε τότε η συνάδελφος σας Βουλευτής, ότι το λύσαμε πρώτα στην «πράσινη Καβάλα» και δεν το λύσαμε στη Λακωνία. Μα καλά δεν ξέρει η κυρία Βουλευτής ότι στην Καβάλα εκλέχτηκαν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κανένας του ΠΑΣΟΚ; Πως έγινε «πράσινη η Καβάλα». Τι κουβέντες είναι αυτές να λέγονται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου;

Αυτή τη στιγμή επιλύουμε και το πρόβλημα στη Λακωνία. Βήμα- βήμα και έναν-έναν αγρότη, μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να ξεπεραστεί κι εκεί το πρόβλημα.

Η δευτερολογία

Δεν σας είπα ότι ΘΑ γίνει. Σας απαντώ ότι γίνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Δεν θα γίνει για όλους μαζί. Γίνεται για έναν-έναν κατά περίπτωση. Γιατί η περίπτωση του κάθε γεωργού είναι διαφορετική. Είναι εκεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι εκεί οι Δασάρχες, σας θυμίζω ότι δεν υπάγονται στο δικό μου Υπουργείο. Είναι υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όμως αυτή τη στιγμή συνεργάζονται όπως συνεργάστηκαν και στην Καβάλα και στον Έβρο για να λύσουν τα θέματα κατά περίπτωση, γι αυτό και δεν μπορώ να σας πω ότι το πρόβλημα και των τετρακοσίων θα λυθεί αύριο. Μπορώ όμως να σας πω ότι κάθε ώρα που περνάει θα λύνεται και σε μια κατηγορία από αυτούς τους τετρακόσιους ανθρώπους που αναφέρατε. Να είστε σίγουρος ότι η βούληση είναι δεδομένη.

Θα ήθελα να πω κάτι που είναι για μένα πολύ σημαντικό για τον τόπο σας και να παινέσω τους ανθρώπους της Πελοποννήσου γιατί χθες πήραμε μια πολύ σημαντική απόφαση, κάτι που αφορά στις ελιές Καλαμών, κάτι που θα ενισχύσει τις εξαγωγές αυτού του προϊόντος και πιστεύω ότι τους 10 χιλιάδες τόνους, θα τους ανεβάσει στους 70 χιλιάδες τόνους και είναι προς τιμήν των ανθρώπων του συνεργατισμού ότι ήρθαν όλες οι ΕΑΣ, δηλαδή η ΕΑΣ Μεσσηνίας που είχε μέχρι τώρα ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας  ή η ΕΑΣ Λακωνίας, η δικιά σας η ελιά, όπως και η ΕΑΣ Αρκαδίας και συμφώνησαν όλοι αυτοί, μαζί με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαίας και Ελαιολάδου από την Κρήτη, να διευρυνθεί η ζώνη παραγωγής ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλους τους όμορους Νομούς με αποτέλεσμα και οι όμοροι νομοί που παράγουν αυτής της εξαιρετικής ποιότητας αγροτικό προϊόν, θα έλεγα μια «κορωνίδα» της εξαγωγικής μας προσπάθειας, να μπορέσουν όλοι να απολαμβάνουν αυτό το κέρδος. Θέλω να συγχαρείτε τους ανθρώπους όλους της περιοχής και φυσικά τα συνδικαλιστικά τους όργανα, γιατί δείχνει ότι υπάρχουν και υγιείς συνεταιρισμοί και δεν θα πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, που έδειξαν ευθύνη και ξεπέρασαν το τοπικό όφελος, προς όφελος του εθνικού.

Σας ευχαριστώ πολύ».


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου