28 Ιουλ 2012

Άρχισαν οι παραλαβές βιομηχανικής ντομάτας.


Συνολική ποσότητα 400.000 τόνων ντομάτας ετοιμάζονται να απορροφήσουν φέτος οι ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής ντοματοπολτού, έναντι 324.000 τόνων την περσινή χρονιά, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην Αgrenda ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών, Θεόδωρος Κορώσης. Η εκτίμησή του για τον κλάδο είναι ότι «η ελληνική αγορά θα πάει καλά, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, γιατί προβλέπεται ότι θα έχουμε σημαντικά μειωμένη παραγωγή από τις ανταγωνίστριες χώρες».


Τα πρώτα εργοστάσια που ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι της Ελαΐς και της Κύκνος στην Ηλεία στις 16 και 20 Ιουλίου αντίστοιχα, απορροφώντας συνολικά μέχρι το τέλος της περιόδου πάνω από 70.000 τόνους. Οι επόμενες μονάδες που θα
ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν ντομάτες είναι του Νομικού στον Δομοκό και της ΤΟΜΑΤΟΛ στα Φάρσαλα, στις 25 Ιουλίου, και στη συνέχεια η «Κωπαΐς» του Νομικού στον Αλίαρτο (αρχές Αυγούστου). Εκτιμάται, πάντως, ότι με βάση τις καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει, οι παραγωγοί των Φαρσάλων και του Δομοκού θα είναι έτοιμοι να συγκομίσουν ακόμα και από τις 23 Ιουλίου.

Τι ποσότητες ζητά κάθε εταιρεία
Αναλυτικά, το κονσερβοποιείο του κ.Λεβεντάκη (ΤΟΜΑΤΟΛ) αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 40.000 τόνους, όπως προτίθεται να κάνει και η Ντάμαβαντ (Καρδίτσα, πρώην Προντάκτα).
Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται να λειτουργήσει μόνο το ένα εργοστάσιο της «Ευρωπαϊκά Τρόφιμα» (Λαδάς), πιθανότατα της Λάρισας, και να παραλάβει περίπου 20.000 τόνους, αφού ο εξοπλισμός του εργοστασίου των Φαρσάλων έχει πωληθεί σε Τούρκους επιχειρηματίες, ενώ η MAST FOODS στον Βόλο θα επεξεργαστεί 10.000 τόνους. Πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, ως συνήθως, θα επεξεργαστούν τα δύο εργοστάσια του Νομικού (234.000 τόνους). Πιο όψιμη είναι η ντομάτα στη Βόρεια Ελλάδα, γι’ αυτό και τα εργοστάσια δεν προβλέπεται να ανοίξουν πριν τις 16 Αυγούστου.

Πληρώνει μετρητοίς
Όπως δηλώνει στην Agrenda ο Γιώργος Λεβεντάκης, ιδιοκτήτης της ΤΟΜΑΤΟΛ, προτίθεται να καταβάλλει την τιμή του παραγωγού με μετρητά στο χέρι και στην ώρα του, «όπως έγινε και πέρυσι. Άμα δεν πληρώνουμε τους παραγωγούς, εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι εάν εγκαταλειφθεί η βιομηχανική ντομάτα».
Ο κ. Λεβεντάκης έχει ήδη κλεισμένα συμβόλαια για ευρωπαϊκές αγορές (Σουηδία, Φιλανδία κ.λπ.), όπου διαθέτει τον ντοματοπελτέ με την ετικέτα του πελάτη του. Έτσι, πετυχαίνει κατά 100% εξαγωγή του προϊόντος που παράγει.

Τρία εργοστάσια στη Μακεδονία
Με λίγες ποσότητες και μόνο για την κάλυψη των τοπικών αναγκών και των σημάτων τους προβλέπεται τελικά να λειτουργήσουν τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις βιομηχανίες ντοματοπολτού της βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Agrenda ο Δημήτρης Βαβαλίδης, ιδιοκτήτης της ΣΕΡΚΟ (Σέρρες), «φέτος θα παραλάβουμε 5.000 τόνους βιομηχανική ντομάτα, για να καλύψουμε τη ζήτηση της τοπικής αγοράς και ένα μέρος θα κατευθυνθεί για εξαγωγές». Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η ΖΑΝΑΕ (Θεσσαλονίκη) θα λειτουργήσει με ιταλική πρώτη ύλη.
Η σερραϊκή εταιρεία Nostos (Καφετζόπουλος), που παράγει το «Strimon», θα παραλάβει περίπου 3.000 τόνους από Έλληνες παραγωγούς. Η ΣΕΚΟ Δράμας προς το παρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα λειτουργήσει.

Παραγωγή ρεκόρ στη Σαντορίνη
Ο διπλασιασμός των στρεμμάτων που σπάρθηκαν φέτος με τοματάκι Σαντορίνης οδήγησε σε ρεκόρ παραγωγής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Θηραϊκών Προϊόντων, Μάρκο Καφούρο, «οι παραλαβές μέσα σε μία εβδομάδα ξεπέρασαν τη μισή περσινή ποσότητα ολόκληρης της σοδειάς. Από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου μέχρι την Τρίτη 10 Ιουλίου παραλάβαμε 100 τόνους ντομάτας, ενώ η περσινή παραγωγή έφτασε συνολικά τους 195-200 τόνους. Εάν τα χωράφια δεν είχαν πληγεί από σφοδρή ανεμοθύελλα το Πάσχα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι παραγωγοί να ξανασπείρουν, θα πετυχαίναμε σίγουρα διπλάσιες ποσότητες». Ο κ. Καφούρος, όμως, είναι αισιόδοξος αφού τονίζει ότι «πέρσι είχαμε σοδειά που έσπασε ρεκόρ 20ετίας και η φετινή πρώτη εβδομάδα έσπασε ρεκόρ 30ετίας».

Αλεξανδρής Πέτρος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου