7 Νοε 2012

Ανθεκτικό καταφύγιο εμπορευμάτων τα τρόφιμα.


Οι παγκόσμιες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες.


Πολιτικές αποφάσεις, κλιματική αλλαγή και μεταβολές στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Γης, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις παγκόσμιες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και παράλληλα μεταβάλλουν τα θεμελιώδη
στοιχεία της αγοράς.

Το 2008 ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τσιαμπάο, αποκάλυψε πως είχε το όνειρο, «να παρέχει σε κάθε Κινέζο πολίτη και ιδιαίτερα στα παιδιά καθημερινή πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες γάλακτος», ενώ το 2011 η ινδική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές γάλακτος για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αποφάσεις αυτές ταρακούνησαν την παγκόσμια αγορά γάλακτος και τελικά οδήγησαν σε άνοδο των τιμών του αγελαδινού γάλακτος στην παγκόσμια αγορά. Εκτός όμως από το γάλα, παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο μια ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση κρέατος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 Διαχρονικά ο παγκόσμιος χάρτης της γεωργίας μεταβάλλεται και οι επενδυτές από την πλευρά τους παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, αναζητώντας αγροτικές επενδύσεις που θα τους βοηθήσουν να «συγκομίσουν» υψηλά κέρδη.

Έτσι «ακόμα και στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από την ύφεση, ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο ελκυστικές προτάσεις για τους επενδυτές», σύμφωνα με τον Άλαν Πράις, διευθυντή της επενδυτικής Indxis.

Στο επίκεντρο οι αγροτικές επενδύσεις
Η ανάγκη για μεγαλύτερη ποικιλία βασικών τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας, από τον πληθυσμό που βελτιώνει το βιοτικό του επίπεδο και πλέον θέλει να αποκτήσει πρόσβαση και σε αυτά τα προϊόντα, έχει προκαλέσει ανοδικές τάσεις και στις αγορές των κρεάτων.

Ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, η μεσαία τάξη διευρύνεται και πλέον έχει αυξήσει την αγοραστική της δύναμη. Οι μεταβολές αυτές προστίθενται στην αύξηση του πληθυσμού της Γης και τις δημογραφικές τάσεις αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, φέρνοντας στο επίκεντρο τις αγροτικές επενδύσεις.

Εκμεταλλευόμενες αυτή την τάση, αρκετές μεγάλες επενδυτικές εταιρείες έχουν λανσάρει τα τελευταία χρόνια επενδυτικά προϊόντα που αφορούν τοποθετήσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων.
Μάλιστα είναι πολύ υπερήφανες για τα προϊόντα τους, αφού για παράδειγμα ο δείκτης GAIA τον τελευταίο ένα χρόνο έχει δώσει απόδοση 10,33%, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αποδώσει 18,41% κέρδη.

Στο κυνήγι των «ευκαιριών»
Οι δομικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον παγκόσμιο αγροτικό τομέα, καθορίζουν τη ζήτηση για τα τρόφιμα, τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση τη ροή των κεφαλαίων στη γεωργία.

Παρά το γεγονός πως η κτηνοτροφία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της συνολικής αξίας του παγκόσμιου αγροτικού τομέα, η κεφαλαιοποίηση στην κτηνοτροφία αποτελεί μόλις το 3%, αποδεικνύοντας τα επενδυτικά περιθώρια που υπάρχουν.

Αυτές τις «ευκαιρίες» αναζητούν οι επενδυτές, οι οποίοι στρέφονται σε εταιρείες που ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή των αγροτικών ζώων και λιγότερο με τη μεταποίηση, εκτιμώντας πως έτσι θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Τα δεδομένα των επενδυτικών εταιρειών δείχνουν πως οι επενδύσεις στην αγορά του κρέατος εμφανίζουν μεγάλη γεωγραφική ποικιλομορφία, ωστόσο στο γάλα φαίνεται πως όλες οι «ευκαιρίες» προέρχονται από μια και μοναδική προέλευση, την Κίνα.

Σύμφωνα με τη διεθνή τράπεζα δεδομένων Global Trade Information Services, η Κίνα ξόδεψε περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια για να αγοράσει 100.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής το 2011, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το 2020 εκτιμάται πως η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα θα αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως για την περίοδο 2010-11 η εταιρεία China Modern Dairy, μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις, ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 127,2%, κερδίζοντας την πρώτη θέση μεταξύ των ταχύτατα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φάσμα των αγροτικών επιχειρήσεων που έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών είναι ιδιαίτερα ευρύ και επεκτείνεται από το καλαμπόκι μέχρι και το φοινικέλαιο, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Φιλανδία, η Ταϊλάνδη και η Βενεζουέλα.

ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ
Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των αγροτών και των επενδυτών για αγροτική γη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων καθώς και η αναζήτηση των επενδυτών για μια ασφαλέστερη μακροπρόθεσμη τοποθέτηση από τις μετοχές και τα ομολόγα, έχουν αυξήσει εντυπωσιακά την αξία της γεωργικής γης. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οι ανοδικές τάσεις στην αξία της δείχνουν να μην έχουν τελειωμό, αφού και φέτος, παρά τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων πενήντα ετών, η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο για την περιοχή, που καλύπτει την Αϊόβα, το Ιλινόις, την Ιντιάνα, το Γουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, έδειξε ότι οι τιμές της αγροτικής γης έχουν αυξηθεί κατά 15% τον τελευταίο χρόνο. Ανάλογη έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας για τις Πολιτείες του Κάνσας, του Κολοράντο, της Μοντάνα, της Νεμπράσκα, της Βόρειας και Νότιας Ντακότας, της Οκλαχόμα και του Τέξας, έδειξε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 26%.

Όμως η πολιτεία που έχει επωφεληθεί περισσότερο από αυτή την επενδυτική τάση είναι η Αϊόβα. Σύμφωνα με στοιχεία του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, οι τιμές της αγροτικής γης έχουν κατά μέσο όρο ενισχυθεί 32% από το 2010, στα 670 δολάρια ανά στρέμμα. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ακόμη και εάν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός. Πριν από τέσσερα μόλις χρόνια, η μέση τιμή αγροτικής γης στην περιοχή ήταν μόλις 390 δολάρια ανά στρέμμα. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, πουλήθηκε στη συγκεκριμένη πολιτεία, μέσω δημοπρασίας, μία μεγάλη έκταση αγροτικής γης για καλλιέργεια υψηλής ποιότητας καλαμποκιού, έναντι του ποσού ρεκόρ των 2.190 δολαρίων ανά στρέμμα. Είχε προηγηθεί, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ακόμη μία ανάλογη πώληση, έναντι 1.600 δολαρίων ανά στρέμμα.

Παράλληλα στην Αυστραλία, συνεχίζεται η κινεζική «εισβολή» μέσα από την αγορά σημαντικών αγροτικών εκτάσεων. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ, για να κατευνάσει τις ανησυχίες των ντόπιων πως θα μετατραπούν σε «χωράφι» της Κίνας, ανακοίνωσε πως θα συστήσει ένα μητρώο ξένης ιδιοκτησίας για τις αγροτικές εκτάσεις γης.

Κατσένιος Νίκος 

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου