29 Μαρ 2013

Αγριάγκαθο, ιδιότητες ( Κνίκος ).


Κοινή ονομασία του φυτικού είδους Scolymus hispanicus, της οικογένειας των συνθέτων. Είναι ποώδες, μονοετές και αγκαθωτό φυτό, με όρθιο βλαστό ύψους 20-60 εκ. Τα φύλλα του είναι λεία, πράσινα, με άσπρες νευρώσεις στο πάνω μέρος και χνουδωτά στο κάτω. Τα άνθη του σχηματίζουν κεφάλια με κόκκινα ανθίδια. Φυτρώνει παντού στην Ελλάδα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες

Οι αρχαίοι θεραπευτές ( όπως ο Διοσκουρίδης κ. ά.), αλλά και
οι χωρικοί, θεωρούσαν και θεωρούν τον Κνίκο ως φάρμακο τονωτικό, αντιπυρετικό, εφιδρωτικό διουρητικό και ταινιοκτόνο ( ιδιαίτερα στην Ήπειρο ).
Παλιοί ( Lewis , Λινναίος , Giribert κ. ά.) και νέοι φυσιοθεραπευτές συνιστούν τη χρησιμοποίηση όλου του φυτού (ανθισμένου) ως περίφημο φάρμακο εναντίον της ατονίας των πεπτικών οργάνων, της ανορεξίας , καθώς αυξάνει τις εκκρίσεις του στομαχιού και της χολής.
Είναι επίσης χρήσιμο κατά της γενικής ατονίας του οργανισμού, ιδιαίτερα εκείνης που συνοδεύει τους διαλείποντες πυρετούς ή εκείνης που ακολουθεί τα εξανθηματικά νοσήματα, καθώς και εναντίον του ίκτερου.
Το αφέψημα του κνίκου χρησιμοποιείται και εξωτερικά στα άτονα, τα γαγγραινώδη και καρκινώδη έλκη, όπου παίζει το ρόλο του καθαριστικού και τονωτικού.
Τέλος, χρησιμοποιείται κατά της κράμπας, ενώ είναι και γαλακταγωγό (Aυξάνει τη ροή του γάλακτος).

Πηγή:www.phyto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου